• Filmweek 48 2010
  • Titel: Catfish, Knoester, Home for Christmas, The Kids are all right
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 2/12/2010
  • Datum bespreking: 2 December 2010


Week 48: Vier alternatieven

Vier alternatieve films deze week: een mooie en grimmige, maar zeker andersoortige kerstfilm (Home for Christmas), een documentaire over een online-relatie die heel anders uitpakt dan je denkt (Catfish), een aflevering van Spoorloos over lesbo-kids en hun spermadonor (The Kids are all right) en een ouderwets Scandinavisch huis-tuin-en-keuken-heldje (Knoester) als alternatief voor Rapunzel.

Home for Christmas - Bent Hamer
Cast: Nina Andresen Borud, Arianit Berisha; Release: 02-12-10

Kerstfilms hebben vaak dat zoetsappige van goedkope chocola; voor je het weet neem je er teveel van en word je misselijk. Als je naar het gegeven van de Noorse film Home for Christmas kijkt, lijkt het ook hier die kant op te gaan. De film speelt zich af rond kerst in een eeuwig besneeuwd Noors stadje en behandelt allerlei mensen die op zoek zijn naar liefde. Precies daar (met de liefde) gaat het mis, en blijkt de chocola een stuk bitterder. Ondanks de liefde en de vele verhaallijnen geen Love Actually dus. Alhoewel? De nieuwe film van Bent Hamer (bekend van O’Horton) gaat wel degelijk over de liefde en hoe dat in het echt kan lopen. Zoals de kerstbomenverkoopster die, na jaren haar jeugdvriend weer terugvindt: als dronken zwerver voor haar deur en hem na een bad en wat schone kleren maar op de trein zet. Of de dokter wiens vrouw geen kinderen kan krijgen en die net op kerstavond naar een bevalling moet. Of de ex-man die zich verkleedt als kerstman om maar bij zijn kinderen en ex-vrouw te kunnen zijn. Treurige verhalen zijn het die je doen beseffen dat, zelfs in kerstfilms, niet alles altijd goed afloopt. Mooie verhalen zijn het die echte mensen laten zien, die ondanks alles toch hoop hebben. Home for Christmas is een mooie, alternatieve kerstfilm.

Catfish – Henry Joost, Ariel Schulman
Cast: Nev Schulman, Andrew Jarecki, Brett Ratner; Release: 02-12-10

Nev is een New Yorkse fotograaf die contact krijgt met een achtjarig meisje aan de andere kant van de V.S.. Het meisje (Abby) verzoekt Nev via myspace om toestemming om een van zijn foto´s na te schilderen. Vervolgens krijgt hij het schilderij opgestuurd en is geïnteresseerd in meer en begint voor Abby een lucratief handeltje. Ondertussen raakt Nev via facebook ook in contact met Abby´s oudere zus Megan, waaruit een lange afstandsrelatie ontstaat. De meeste van deze gebeurtenissen vertelt Nev kijkend in de camera met enkele vrienden om zich heen. Nev gaat samen met zijn vrienden naar Abby en Megan toe. Ze vermoeden dat er enkele zaken niet helemaal kloppen aan de verhalen die de zussen vertellen.

Als je online contacten hebt met vreemden moet je rekening houden met fantastische verhalen en opgepimpte profielfoto´s. Nev gaat volledig mee in het verhaal dat hij aangeleverd krijgt. Het is ook zo onschuldig, vanwege dat jonge meisje en die aparte schilderijen. Als eenmaal ter plekke bijna alles anders in elkaar steekt, haakt Nev niet direct teleurgesteld af.

Catfish is een fascinerende docu over de andere kant van online netwerken, maar gaat eigenlijk over heel andere zaken als de voorheen onbekenden uiteindelijk met elkaar in contact komen. Dus niet alleen over identiteit en hoe je jezelf online representeert, maar vooral over de vraag waarom je jezelf op een bepaalde wijze neer wilt zetten. Waarom kleine online leugens grotere zaken verhullen. Over vermoedens van kleine leugens gesproken: is deze film gescript, zijn de hoofdrolspelers acteurs, zijn de gebeurtenissen echt? Geen idee. De film geeft niet overal antwoord op.

The Kids are all right – Lisa Cholodenko
Cast: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, Josh Hutcherson; Release: 02-12-10

Nic (Bening) en Jules (Moore) hebben een dochter en een zoon. Zij is net achttien en mag daarom nu officieel contact opnemen met hun spermadonor, maar zit daar niet zo op te wachten. Hij is pas zestien en wil dolgraag weten wie zijn vader is. Dus helpt zijn zus hem een beetje met alle gevolgen van dien. Spermadonor Paul (Ruffalo) blijkt een leuke vent vindt iedereen, behalve Nic. Sowieso loopt de relatie tussen Nic en Jules wat stroefjes de laatste tijd.

Spoorloos doet een lesbo-aflevering. The kids are all right gaat wel verder dan waar de tv-show normaal stopt. De film laat vooral zien hoe het met de hoofdrolspelers gaat als die eerste ontmoeting is geweest. De kersverse vader van twee tieners voelt zich vereert en doet z’n uiterste best. Dochter gaat graag mee op z’n motor, haar vriendinnen vinden het wel een lekkere vent. Zoon komt erachter dat hij zijn sportieve geest ook niet van zijn vader heeft.

The Kids are all right is een redelijk goed drama, met hier en daar wat lichte humor en wat seks. Voor een Amerikaanse independant is de film misschien wat braafjes, maar het is gelukkig geen voor-de-hand-liggende Hollywoodfilm waarin alle problemen netjes afgerond worden.

Knoester (Knerten) – Asleik Engmark
Cast: Adrian Gronnevik Smith, Pernille Sorensen; Release: 02-12-10

Je kunt je natuurlijk geen buil vallen aan de laatste animatiefilm van Disney, Rapunzel, maar in de kleine zalen van de filmhuizen draait deze week ook een zeer aardige kinderfilm. Junior (jongetje, een jaar of zes, zeven) verhuist met zijn oudere broer en vader en moeder naar het platteland. Ze betrekken een oud huis – de buren zijn een heel eind weg. Wel heeft Junior onderweg een prinses op een paard in het bos gezien, maar verder is Junior best alleen. Dat wordt nog erger als zijn moeder in een winkel in het dorp moet gaan werken omdat vader te weinig verdient met zijn werk (hij probeert huis-aan-huis panty’s aan de vrouw te brengen. Junior vindt een tak die eruit ziet als een mannetje en als hij goed luistert ook kan praten. Anderen zien enkel een tak, hij ziet Knoester.

Knoester komt behoorlijk ouderwets over, want Scandinavisch en met van die alledaagse fantasietjes van kinderen die simpel uitgewerkt wordt. En vroeger (‘70’s, ‘80’s) waren de Scandinavische huis-tuin-en-keuken-helden van onder de tien graag geziene gasten in de filmhuizen en de tv-zenders. De film speelt in de jaren ’60 of ’70, dat versterkt nog eens dat ouderwetse gevoel. Knoester is een ietwat knullige, maar zeker lieve en warme kinderfilm, die een oude traditie voortzet.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:

47: Scott Pilgrim vs. The World
47: Buried
47: Winter's Bone
46: El Mal Ajeno
45: The Other Guys
45: Mother & Child
44: Die Fremde
44: Vlees
44: The Runaways
43: The Social Network
42: Slovenian Girl
42: The Town
41: The Killer inside me
40: The New Daughter
39: Tirza
38: About Elly
37: Splice
37: The American
36: Grown Ups
35: Symbol
34: Dinner for Schmucks
34: Vampires Suck
34: After.Life
33: The Last Airbender
33: Alamar
33: Cold Souls
32: Shocking Blue
32: Le Refuge
31: La Vie au Ranch
30: Brooklyn's Finest
29: Exam
29: The Karate Kid
28: Knight & Day
28: Orson Welles & Me
28: Pepperminta (IFFR'10)
27: Unthinkable
27: Shrek 4Ever After
27: Leap Year
27: Unthinkable
26: Get him to the Greek
26: Twilight 3: Eclipse
25: Nordwand
24: The Backup Plan
23: Ondine
22: Mr. Nobody
22: Repo Men
22: She's out of my league
21: Life During Wartime (IFFR '10)
20: Tomorrow at dawn
20: Win/Win (IIFR'10)
19: Yo Tambien (IFFR'10)
19: Balibo
18: Les Barons (IFFR'10)
18: Baaria
17: Air Doll (IFFR '10)
16: The Crazies
16: Vincere
16: Samson & Delilah (IFFR '10)
15: Green Zone
14: De Vliegenierster van Kazbek (IFFR '10)
14: Desert Flower
13: L'enfer...(IFFR '10)
13: Nobody knows about Persian Cats (IFFR '10)
13: The Wind Journeys (IFFR '10)
12: Crazy Heart
12: The Messenger
11: Lourdes (IFFR '10)
11: The Road
11: Lebanon (IFFR '10)
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes