• Filmweek 12 2010
  • Titel: The Messenger, Crazy Heart
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 25/03/2010
  • Datum bespreking: 23 Maart 2010


Afl. 12: Oscarwaardig (maar wat betekent dat eigenlijk?)

De belangrijkste filmprijzen (Oscars) gaan lang niet altijd naar de meest kwalitatieve films/acteerprestaties/etc. Kijk naar winnaars Avatar en The Hurtlocker. Jeff Bridges (Crazy Heart) won, waar Colin Firth (Single Man) had moeten winnen. En Christoph Waltz (Inglourious Bastards) won, waar Woody Harrelson (The Messenger) ook best had mogen winnen. Zowel Crazy Heart als The Messenger gaan deze week in première. Dat Crazy Heart geen en The Messenger wel een nominatie kreeg voor het scenario klopt dan weer wel.

Crazy Heart – Scott Cooper
Cast: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Colin Farrell, Robert Duvall; Release: 25-03-2010

Het was op voorhand de meest ‘zekere’ Oscar dit jaar, die van ‘best actor in a leading role’. En Jeff Bridges won ‘m ook (waar Colin Firth ‘m had moeten krijgen natuurlijk). Ook muzikant, componist en producer T Bone Burnett won, samen met Ryan Bingham, een beeldje voor het beste liedje uit dezelfde film. Bijrolactrice Maggie Gyllenhaal moest het enkel met een nominatie doen. Verder was Crazy Heart niet voor beste film, scenario of iets dergelijks genomineerd. En terecht, want Crazy Heart is een mooie film, met een goede hoofdrol en dito muziek, maar de originaliteit is ver te zoeken. Bad Blake (Bridges) is een coutryster op z’n retour die niet van de fles af kan blijven en in bowling-alleys z’n oude hits opdreunt. Tot hij door twee jonge mensen op sleeptouw genomen wordt. Eerst is daar journaliste Jean (Gyllenhaal) die om onverklaarbare reden al halverwege het eerste interview voor de man valt. Vervolgens is daar de grote ster Tommy (Farrell) die het vak ooit bij Blake leerde en hem uit dankbaarheid op tour meeneemt. Met wat vallen (in de dramatische coupletten) en opstaan (in de opbeurende refreinen), zoals dat in een goed country-liedje gaat, werkt Crazy Heart zich naar de laatste akkoorden toe. Dit is niet meer dan een mooie film voor Americana-liefhebbers en fans van Jeff Bridges (die hier – misschien wel express - erg op Kris Kristofferson lijkt).

The Messenger – Oren Moverman
Cast: Woody Harrelson, Ben Foster, Samantha Morten; Release: 25-03-2010

Over grillige carrières gesproken (want dat had ik natuurlijk bij Jeff Bridges kunnen doen), Woody Harrelson brak in de jaren ‘80 via tv-komedieserie Cheers door en wist pas na een paar jaar zijn tv-successen te vertalen naar bios-klappers (White men can’t jump, Indecent Proposal, Natural Born Killers en The People vs. Larry Flint). Na 1998 was het qua grote successen een beetje over en speelde hij veelal wacko’s in harde of komische films. Vanaf 2007 vallen zijn rollen weer wat meer op: No country for old men, Transsiberian en Zombieland. In The Messenger laat hij zich voornamelijk van zijn dramatische kant laten zien. Will (Foster) komt gewond terug uit Irak en wordt na zijn revalidatie ingedeeld bij ‘Casualty Notification Team’. Dit houdt in dat hij ouders en partners van omgekomen soldaten het slechte nieuws mag gaan brengen. Tony (Harrelson) doet dit werk al jaren en leert hem hoe je dat het beste kunt doen (‘Hou je aan je script en raak de mensen niet aan’). De twee mannen hebben beiden hun eigen trauma’s te verwerken terwijl ze dit werk doen. Daarnaast ontwikkeld zich een relatie tussen Will en een soldatenweduwe (Morten).

The Messenger is een na-de-oorlog-film of thuis-kom-film, zoals de laatste jaren al enkele mooie drama’s verschenen (Brothers, Stop-loss, In the Valley of Elah). De flashbacks naar het oorlogsgebied zijn tot een minimum beperkt, in het heden van Will en Tony is al genoeg drama aanwezig. Met een goed verhaal en vooral goed acteerwerk van Harrelson, Foster en Morton is The Messenger een sterk drama.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
11: Lourdes (IFFR '10)
11: The Road
11: Lebanon (IFFR '10)
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes