• Filmweek 1 2010
  • Titel: The Men who stare at goats, Sherlock Holmes
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 07/01/2010
  • Datum bespreking: 13 januar 2010

Where the wild films are


Afl. 1. Slappe satire en spektakel

Terwijl het downloaden van films toeneemt, draaiden de bioscopen in Nederland nog nooit zo’n goed jaar als 2009. Het giga-dure Avatar is binnen een paar weken uit de kosten. Kortom: film is nog immer populair. Voor 2010 staan er weer een hele reeks mooie titels in de planning. We beginnen gewoon bij het begin: deze week in de bios: mannen die naar geiten staren en een opgepimpte ouderwetse detective.

The Men who stare at goats – Grant Heslov
Cast: George Clooney, Ewan McGregor; Release: 07-01-10

The Men who stare at goats

Is met de wisseling van de wacht in het Witte Huis de angel uit de Amerikaanse kritische film gehaald? Na het zien van de slappe docu Capitalism van Michael Moore en nu de oorlogs-satire The men who stare at goats zou je het haast denken. Bush was natuurlijk ook een gedroomd lijdend voorwerp voor alle criticasters. Voor de betere satirici en criticasters moet er in dit nieuwe decennium weer ouderwets in de underground gezocht worden. The Men who stare at goats is dan wel geen scherpe satire op oorlogsvoering van de V.S. het kan nog wel een leuke komedie zijn. Ewan McGregor speelt een lokale journalist die nadat hij gedumpt wordt door zijn vriendin iets ‘groots’ wil doen en naar Irak vertrekt om niet-embedded een scoop te scoren. Hij stuit op een militair uit een paranormaal-team (Clooney) die op een speciale missie is. De woestijntrip die ze maken wordt doorspekt met flashbacks die de historie van het paranormale team vertelt. The Men heeft geen sterk verhaal en niet genoeg bijtende humor om de Amerikaanse Defensie of de Bush-administratie met terugwerkende kracht een spiegel voor te houden. Blijft over een aardige komedie opgeleukt met geinige rollen voor Clooney en vooral Jeff Brigdes als hippie-militair.

Ceci n'est pas une Sherlock Holmes

Sherlock Holmes – Guy Ritchie
Cast: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams; Release: 07-01-2010

Over de ouderwetse Britse detective zijn ontiegelijk veel films gemaakt, maar de laatste was al weer even geleden. Nu pakt Guy Ritchie de Arthur-Conan Doyle-held aan. Doyle en zijn collega Watson krijgen te maken met een reeks duistere moorden en lossen die met veel vernuft binnen het tijdbestek van twee uur op. Niets nieuws onder de zon, zou je haast denken. Toch is dit geen ouderwetse who-dunnit, maar een 21e eeuwse spektakelfilm met rauw Ritchie-randje. Het spektakel zit in de vele actiescènes die van de puzzel-detective een straatvechter maakt. Het 21e eeuwse zit in de huidige trend om elke moordenreeks (in boeken/films) op te hangen aan een religieus of occult complot vol met de bijbehorende symbolen en rituelen. Het Ritchie-element in deze Holmes zit vooral in de rauwheid van de vechtpartijen en de dialogen. Deze drie elementen maken dit tot een entertainende formulefilm (een zeventje, zeg maar). De film wordt echter met gemak nog een puntje hoger getild door de belangrijkste troef: de zeer in vorm zijnde Robert Downey Jr.

Ricco van Nierop