• Filmweek 14/15 2010
  • Titel: Desert Flower, Green Zone, De Vliegenierster van Kazbek
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 08+15/04/2010
  • Datum bespreking: 13 april 2010

Where the wild films are


Afl. 14/15: Missies, dromen, verhalen

Deze week drie films gebaseerd op de werkelijkheid. Films over vrouwenbesnijdenis en de catwalk (Desert Flower), over de dromen van een meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog op Texel (De Vliegenierster van Kazbek), over de zoektocht naar Weapons of Mass Destruction en de waarheid (Green Zone).

Desert Flower – Sherry Horman
Cast: Lyia Kebede, Sally Hawkins, Timothy Spall; Release: 08-04-10

Desert Flower

Wie de mode(llen)wereld niet op de voet volgt (ondergetekende) komt nog vaak genoeg in aanraking met die wereld. Via reclames, via roddelrubrieken, vanwege het feit dat voormalige modellen nu een boek, een film, een tv-programma, een goed doel, etc hebben. Somalisch model Waris Dirie doorliep alle stadia en zo mogelijk nog meer. Na haar vlucht uit haar Afrikaanse geboorteland brak ze midden jaren ’80 door als model, speelde in een Bondfilm, werd VN-ambassadrice, schreef succesvolle (autobiografische) boeken en verscheen in de roddelrubrieken. De film Desert Flower is gebaseerd op Dirie’s eigen boeken en concentreert zich op haar vlucht uit Somalië, haar doorbraak als model en haar missie tegen vrouwenbesnijdenis. Drie zeer verschillende verhalen over verschillende werelden die geregeld botsen. Als een interviewster haar vraagt ‘the day that changed your life’ daarmee doelend op haar doorbraak als model, antwoordt Dirie met het verhaal over haar besnijdenis als meisje en het gearrangeerde huwelijk en haar vlucht. De film laat deze werelden voortdurend met elkaar botsen door het vluchtverhaal, het doorbraakverhaal en het missieverhaal met elkaar te verweven. Desert Flower is een prima biopic, maar vooral een volgende zet in de missie van Dirie (ze produceerde de film) tegen vrouwenbesnijdenis. Is de film daarmee pamflettistisch? Ja, maar daar merk je weinig van als je zelf tegen vrouwenbesnijdenis bent, en dat is – gok ik - 99% van de doelgroep van deze film in de westerse wereld…

Green Zone - Paul Greengrass
Cast: Matt Damon, Amy Ryan, Greg Kinnear; Release: 15-04-2010

Green Zone

Gek eigenlijk dat Matt Damon het meest bekend is van actiefilms als de Ocean’s- en Bourne-trilogieën terwijl hij zo’n lievige uitstraling heeft. Tussen al die actiefilms door speelt hij ook wel eens in een komedie (Stuck on you) of een drama (Invictus, The Informant). In Green Zone mag hij echter weer rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Als legerofficier Miller is hij in 2003 in Irak gestationeerd met de opdracht om WMD’s te vinden. De beruchte WMD’s waar die hele oorlog op gebaseerd was, maar die er niet bleken te zijn, waardoor later de halve wereld over Bush viel. Miller komt er tijdens zijn zoektocht ook achter dat hij geen Weapons of Mass Destruction moet vinden, maar de waarheid. Want hij wordt in zijn zoektocht gehinderd door allerlei politieke spelletjes van diverse Amerikaanse leger- en overheidsdiensten. Green Zone werd in de V.S. door rechts neergesabeld en door links met open armen verwelkomd. Green Zone is echter geen politieke film, maar vooral een behoorlijk spannende actiefilm over intriges rondom de Irak-oorlog. Matt Damon geeft zijn rol in de Bourne-serie (zelfde regisseur) een mooi vervolg en toont aan dat hij juist dankzij die lievige uitstraling sympathie opwekt en daarmee een prettig soort actieheld is.

De Vliegenierster van Kazbek

De Vliegenierster van Kazbek – Ineke Smits
Cast: Madelief Blanken, Zura Zhgenti; Release: 08-04-10

De Vliegenierster van Kazbek gaat niet over een vliegenierster van Kazbek, maar over een meisje op Texel tijdens WOII. Marie en heel haar gezin – en eigenlijk het hele eiland - krijgen Georgische soldaten over de vloer. Het Georgische bataljon bestond uit naar de Duitsers overgelopen Georgische krijgsgevangenen. Marie, voor wie door haar christelijke ouders al een geschikte huwelijkskandidaat geregeld is, voelt zich aangetrokken tot een van de inwonende soldaten.

Naast dit coming-of-age-verhaal focust deze oorlogsfilm zich ook op het verzet en de opstand van de Georgische soldaten. Marie speelt ook daarin een belangrijke rol. De Vliegenierster van Kazbek is een ambitieuze film die niet op alle vlakken geslaagd is. Het oorlogs/verzets-verhaal is origineel (want buiten Texel niet erg bekend) en degelijk uitgevoerd, maar niet bijster spannend. Het coming-of-age-verhaal is mooi (vooral dankzij het goede acteerwerk van nieuweling Madelief Blanken), maar weer niet zo origineel. Wel degelijk origineel zijn de magisch-realistische elementen in de film. De Georgische soldaten dromen van hun thuis en kijken in het geniep naar meegesmokkelde films uit Georgië over een Vliegenierster. En Marie neemt de dromen over.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
13: L'enfer...(IFFR '10)
13: Nobody knows about Persian Cats (IFFR '10)
13: The Wind Journeys (IFFR '10)
12: Crazy Heart
12: The Messenger
11: Lourdes (IFFR '10)
11: The Road
11: Lebanon (IFFR '10)
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes