• Titel: The Social Network
  • Regie: David Fincher
  • Cast: Jesse Eisenberg, Rooney Mara, Justin Timberlake, Andrew Garfield
  • Release: 28-10-2010
  • Datum bespreking: 29 Oktober 2010


‘Eindelijk heeft deze generatie zijn Wall Street,’ twitterde Alexander Klöpping en hij had het niet over Wall Street 2. Op zich was het vervolg op Wall Street een prima dramafilm over het liefdesleven van de dochter van Gordon Gekko en ook een beetje over stockbroken in de zero’s. Maar beurshandelaars waren de helden van de yuppen uit de jaren ’80 terwijl er nu andere sectoren met andere helden zijn. Bijvoorbeeld Mark Zuckerberg. Die Facebook uitvond. Althans daar gaan we nu van uit.

The Social Network van David Fincher (Benjamin Button, Zodiac, Seven, Fight Club) staat stil bij het begin van facebook en hoe de jonge student Zuckerberg in enkele rechtszaken bevochten wordt vanwege de uitvindings- en eigendomsrechten. Fincher baseerde zich op het boek The Accidental Billionaires van Ben Mezrich dat qua waarheid betwist wordt door de echte Zuckerberg. In hoeverre de waarheid ook gefingeerd wordt, het levert een intrigerende film met een goed tijdsbeeld op.

De rechtszaken lopen als leidraad door de film, maar leveren geen echte spanning op. Daardoor haalt The Social Network absoluut niet het niveau van andere Fincher-films. Maar het tijdsbeeld dat weergegeven wordt, is goed getroffen: de wizzkid die met enkele studievrienden een website bedenkt (om het over meiden en daten te hebben) en dan met diezelfde vrienden (niet allemaal uiteindelijk: anders komen er geen rechtszaken) de zakelijke kant er even bijdoet. Hoe diverse partijen een bod uit willen brengen en Zuckerberg het liefste achter zijn pc wil blijven zitten op z’n sloffen.

The Social Network is inderdaad een fascinerende film over deze generatie met op de koop toe ook nog eens een paar goede jonge acteurs: Jesse Eisenberg (bekend van Zombieland), Rooney Mara (vanaf volgend jaar de hoofdrol in Fincher’s Stieg Larsson-verfilming), Andrew Garfield (Boy A) en Justin Timberlake, die geinig genoeg gecast is als napstar-bedenker Sean Parker. The Social Network: follow it, like it, glue it, spotify it, tweet it, tumblr it, of ga gewoon kijken.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:

42: Slovenian Girl
42: The Town
41: The Killer inside me
40: The New Daughter
39: Tirza
38: About Elly
37: Splice
37: The American
36: Grown Ups
35: Symbol
34: Dinner for Schmucks
34: Vampires Suck
34: After.Life
33: The Last Airbender
33: Alamar
33: Cold Souls
32: Shocking Blue
32: Le Refuge
31: La Vie au Ranch
30: Brooklyn's Finest
29: Exam
29: The Karate Kid
28: Knight & Day
28: Orson Welles & Me
28: Pepperminta (IFFR'10)
27: Unthinkable
27: Shrek 4Ever After
27: Leap Year
27: Unthinkable