• Filmweek 41/42 2010
  • Titel: The Killer inside me, The Town, Slovenian Girl
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 14+21/10/2010
  • Datum bespreking: 18 oktober 2010

Where the wild films are


Week 41/42: Films waar je niet vrolijk van wordt

De broertjes Affleck zijn helemaal hot in Hollywood. Deze week aandacht voor de tweede regie van Ben (The Town) en voor een memorabele rol van Casey (The Killer inside me). Tevens aandacht voor het treurig realistische Slovenian Girl.

The Killer inside me – Michael Winterbottom
Cast: Casey Affleck, Jessica Alba, Kate Hudson; Release: 14-10-2010

Sinds het geslaagde regiedebuut van Ben, Gone baby gone, met Casey in de hoofdrol, zijn de broertjes Affleck helemaal hot in Hollywood. Nog deze week volgt de tweede regie van Ben (The Town) en later dit jaar (vast alleen op dvd) de eerste filmregie van Casey (I’m still here, over de fictieve rapcarrière van acteur Joaquin Phoenix), terwijl Casey ook gewoon verder acteert. In The Killer inside me speelt hij een agent die in een duistere deal verwikkeld raakt. Casey verliest zijn grip op de zaak, maar is zelf ook niet zuiver (vandaar de titel!). De ‘wijze’ les die hij van zijn moeder leerde (‘een vrouw wil geslagen worden’) levert hem veel problemen op en de bewuste vrouwen nog veel meer.
Dit is een opvallende – want erg Amerikaanse – film in het Europese oeuvre van de Brit Winterbottom. Nu staat Michael Winterbottom toch al bekend om zijn veelzijdigheid: hij maakte docu’s als Road to Guantanamo, Shock Doctrine, veel heftige drama’s als Jude, With or without you, Genova, een sf-film Code 46, politiek geëngageerde films Welcome to Sarajevo, In this World, de muzikale biopic 24Hour Party People en een kostuumdrama Tristram Shandy. Daar kan dan een Amerikaanse film noir ook nog wel bij. Met de schimmige zaakjes, veel bloed en de ouderwetse setting is The Killer inside me bijna een Coen-film, ware het niet dat de film geen grimmige humor kent. Casey Affleck is erg goed in een zeer onsympathieke en gewelddadige rol. Kate Hudson en vooral Jessica Alba krijgen het zwaar te verduren. Je vraagt je af waarom een actrice zo’n rol aanneemt – je kunt je ook afvragen waarom een regisseur zulke heftige scènes aan zijn film toevoegt , of waarom de oorspronkelijke schrijver (Jim Thompson) een roman over zo’n gewelddadige killer heeft geschreven – en tenslotte kun je je afvragen waarom er genoeg kijkers te vinden zijn voor zo’n film. Je kunt je dit alles afvragen, omdat deze goedgemaakte film deze vragen oproept. The Killer inside me is een heftige en destructieve film over een vrouwonvriendelijk en daarmee mensonvriendelijk personage.

The Town – Ben Affleck
Cast: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner; Release: 21-10-2010

The Town

Ben Affleck kreeg het voor elkaar om zijn in het slop geraakte carrière een fikse positieve draai te geven toen hij twee jaar terug met zijn regiedebuut kwam. Met Gone baby gone liet Ben zijn talent als regisseur zien, terwijl hij alle ruimte gaf aan zijn broertje Casey om als acteur te schitteren. Ondertussen is Casey toegetreden tot de echte grote acteurs (zie oa. de bovenstaande recensie) en verwelkomen we de tweede Ben-film. Opvallend genoeg is het ook de terugkeer van acteur Ben – nergens voor nodig, toch?
Ben speelt een bankovervaller die verliefd wordt op een bankemployee. Zij weet niet wat voor werk hij doet, maar is wel door hem en zijn vrienden overvallen. Meer verhaal is er niet. Net als bij Gone baby gone een dun verhaallijntje, maar Ben rijgt er een hele reeks dramatische zijlijntjes aan om een film lang te laten boeien. Want The Town is een zeer onderhoudende gangsterthriller aka romantisch drama. Onderhoudend is niet echt een stap vooruit voor Ben, aangezien zijn eerste film opvallend en verfrissend (qua twists en on-Hollywoodiaanse helderheid) was. Zeer passend bij de prima film is het prima acteerwerk van Ben. Nee, hij is echt zijn broertje niet qua charisma en diepte, maar weet te overtuigen in tegenstelling tot zijn vroegere acteerwerk.

Slovenian Girl – Damjan Kozole
Cast: Nina Ivanisin, Peter Musevski; Release: 21-10-2010

Slovenian Girl

De meeste mensen gaan voor hun lol naar de bioscoop. Het popcornwerk, zeg maar. Een klein deel echter wil meegenomen worden in een verhaal om iets van de wereld te ontdekken. Iets dat niet per definitie mooi is. Beter gezegd: iets dat haast per definitie niet mooi is. Treurnis kijken om jezelf beter te voelen…
Slovenian Girl is typisch zo’n treurige film waarvan je hoopt dat hij niet waargebeurd is, maar waarvan je voelt dat dat wel zo is. Niet per se dit exacte verhaal, maar een gelijksoortig verhaal. Een film om niet blij van te worden over een wereld waar je niet blij van wordt.
Alexandra zegt in haar advertentie dat ze student is, maar dat doen al die prostituees in Slovenië. Tegen haar medestudenten zegt ze dat ze met studentenbaantjes een lening heeft gescoord voor dat prachtappartement. Intussen houdt ze haar vader zoet met verhalen over goede cijfers. Ze liegt aan alle kanten, behalve tegen haar klanten; wel degelijk is ze student, maar goede cijfers haalt ze niet. Ondertussen zitten er pooiers achter haar aan, die het niet kunnen hebben dat zij voor zichzelf werkt.
Slovenian Girl is inderdaad zo’n realistische film waar je niet blij van wordt. Geen popcorn bestellen dus, maar een zakdoek is ook niet nodig. Een goed gesprek naderhand kan echter geen kwaad. Slovenian girl is een goed gemaakt drama dat met liefde naar mensen kijkt die verkeerde keuzes maken in omstandigheden die (hopelijk/gelukkig) de onzen niet zijn.

Ricco van Nierop

The Killer inside me

In de vorige edities van FILM 2010:

40:The New Daughter
39:Tirza
38: About Elly
37: Splice
37: The American
36: Grown Ups
35: Symbol
34: Dinner for Schmucks
34: Vampires Suck
34: After.Life
33: The Last Airbender
33: Alamar
33: Cold Souls
32: Shocking Blue
32: Le Refuge
31: La Vie au Ranch
30: Brooklyn's Finest
29: Exam
29: The Karate Kid
28: Knight & Day
28: Orson Welles & Me
28: Pepperminta (IFFR'10)
27: Unthinkable
27: Shrek 4Ever After
27: Leap Year
27: Unthinkable
26: Get him to the Greek
26: Twilight 3: Eclipse
25: Nordwand
24: The Backup Plan
23: Ondine
22: Mr. Nobody
22: Repo Men
22: She's out of my league
21: Life During Wartime (IFFR '10)
20: Tomorrow at dawn
20: Win/Win (IIFR'10)
19: Yo Tambien (IFFR'10)
19: Balibo
18: Les Barons (IFFR'10)
18: Baaria
17: Air Doll (IFFR '10)
16: The Crazies
16: Vincere
16: Samson & Delilah (IFFR '10)
15: Green Zone
14: De Vliegenierster van Kazbek (IFFR '10)
14: Desert Flower
13: L'enfer...(IFFR '10)
13: Nobody knows about Persian Cats (IFFR '10)
13: The Wind Journeys (IFFR '10)
12: Crazy Heart
12: The Messenger
11: Lourdes (IFFR '10)
11: The Road
11: Lebanon (IFFR '10)
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes