• Filmweek 16 2010
  • Titel: Samson & Delilah, Vincere, The Crazies
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 22/04/2010
  • Datum bespreking: 21 april 2010

Where the wild films are


Afl. 16: Liefdevol, over the top en matig

Nieuw in de bioscoop deze week geen bijbels verhaal dat wel over liefde tussen twee Australische tieners gaat (Samson & Delilah). Geen hedendaagse fictieve film uit Italië, maar het zoveelste geschiedenisdrama (Vincere). Tot slot ook nog eens geen goede horror-remake over de gekte die om zich heen slaat in een middelgrote Amerikaanse stad (The Crazies).

Samsom & Delilah – Warwick Thornton
Cast: Rowan McNamara, Marissa Gibson; Rel: 21-04-10

Geen lange haren, sterke verhalen en bijbelse verleiding hier. Met andere woorden, deze Australische Oscarinzending is geen verfilming van het beroemde bijbelverhaal. Samson en Delilah zijn twee tieners die in de Australische woestijn opgroeien. Ze houden zich bezig met het beschilderen van kleden (om deze als Aboriginal-kunst te verkopen), muziek maken en lijm snuiven. Na een ingrijpende gebeurtenis vluchten ze uit hun dorp weg. Op zoek naar een betere toekomst, de stad, de liefde, eten, drinken.

Samson & Delilah

Samson & Delilah is een goede film, maar geen gemakkelijke film. Heftige beelden tonen het treurige leven van verslaafde zwerfkinderen die als enige houvast elkaar hebben. Toch is het geen Amnesty-achtige aanklachtfilm. Natuurlijk krijg je middels dit verhaal kennis van het leven aan de onderkant van de samenleving in Australië. Maar bovenal vertelt deze film een liefdesverhaal van twee tieners die ondanks de omstandigheden en hun keuzes voor elkaar door het vuur gaan.

Vincere – Marco Bellocchio
Cast: Giovanna Mezzogiorno, Filip Timi; Release: 21-04-10

Vincere

Net als in Duitsland (en ook deels in Duitsland) lijkt het gros van de films die in Italië wordt gemaakt en vervolgens de Nederlandse bioscopen haalt, geschiedenisfilms. Films over het huidige Italië zijn documentaires (aanklachten over Berlusconi, politiek, media). Hedendaagse drama’s (en/of boekverfilmingen) zijn zeldzaam. Natuurlijk zit daar de import-filter tussen, waardoor we in Nederland maar een deel van de producties te zien krijgen. Ook in Nederland lijken films over grote historische gebeurtenissen (oorlog, watersnood, elfstedentocht) alleen maar aan populariteit te winnen, maar gaat dat nog niet ten koste van fictieve films over mensen van nu. Waar Nederlandse historische film maar zelden de politiek als onderwerp hebben, zie je dat in het buitenland veel meer. Vincere is een politiek en tegelijk persoonlijk drama en handelt over de minnares van Mussolini en hun gezamenlijke zoon. Over het feit dat de vrouw voor gek wordt verklaard (en als dusdanig in een gesticht terecht komt) als zij de grote leider ter verantwoording roept voor zijn zoon.

Vincere is een ietwat over the top gebracht dramatisch verhaal dat een niet al te bekend element toevoegt aan de geschiedschrijving via film.

The Crazies - Breck Eisner
Cast: Timothy Olyphant, Radha Mitchell; Release: 22-04-10

The Crazies

In een middelgrote Amerikaanse stad loopt een oude man een sportveld op en dreigt een agent overhoop te schieten. Hij is niet de enige doorgedraaide stadsgenoot, zo blijkt. Als de gekte compleet losbreekt, stopt het leger iedereen in quarantaine. Tegenwerken kost je het leven. Twee agenten, een huisarts en haar assistent slaan op de vlucht. Voor het virus en voor het leger. Hier moet je het mee doen in The Crazies. En dat zijn al veel meer aanknopingspunten dan de filmkijkers in 1973 voorgeschoteld kregen toen het origineel in première ging. Griezelkoning George Romero (Night of the Living Dead) leverde 37 jaar terug een vage film af met veel bloed en mannen in witte pakken. In deze remake is het verhaal gelukkig een stuk duidelijker. Je weet nu waarmee iedereen besmet raakt en waarom het leger de waarheid probeert te verhullen. Toch moet deze griezelfilm het vooral hebben van de effecten. Effecten die de gruwelijkheid van Saw benaderen (maar lang niet de vindingrijkheid) en effecten die er haast een zombiefilm van maken. Als je tevreden bent met anderhalf uur plotloos griezelen, zit je goed bij The Crazies, maar als je van een goed verhaal houdt, ben je gek als je naar The Crazies gaat.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
15: Green Zone
14: De Vliegenierster van Kazbek (IFFR '10)
14: Desert Flower
13: L'enfer...(IFFR '10)
13: Nobody knows about Persian Cats (IFFR '10)
13: The Wind Journeys (IFFR '10)
12: Crazy Heart
12: The Messenger
11: Lourdes (IFFR '10)
11: The Road
11: Lebanon (IFFR '10)
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes