• Filmweek 20/21 2010
  • Titel: Win/Win, Tomorrow at dawn, Life During Wartime
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 20+27/05/2010
  • Datum bespreking: 27 Mei 2010


Week 20/21: De strijd aan gaan

Ivan in Win/Win gaat de strijd aan met zijn collega’s om de beste deals te maken in de financiële wereld, maar hij dreigt in een persoonlijke crisis te belanden. In Demain des L’aube gaat de strijd tussen feit en fictie als twee broers meedoen aan nagespeelde historische veldslagen. De drie zussen in Life During Wartime strijden met en tegen mannen. Het levert een erg goede Nederlandse, een saaie Franse en een goede, maar achterhaalde Amerikaanse film op.

Demain des l’aube - Denis Dercourt
Cast: Vincent Perez, Jeremie Renier; Release: 20 mei

Met zijn vorige film La Tourneuse de Pages verwierf Dercourt tot ver buiten Frankrijk veel lof. De piano uit de vorige film is gebleven, maar wordt door de hoofdpersoon (een pianist) al snel ingewisseld voor een zwaard, als hij zijn broer een plezier doet en meespeelt met een nagespeelde, historische veldslag. Tussen de spelers zitten een paar grote fanatiekelingen die de grens tussen feit en fictie niet meer scherp hebben. Daarnaast spelen er ook onverwerkte zaken tussen de broers, die naar boven komen nu hun moeder ziek is.

Het familiedrama in Demain des l’aube zit goed in elkaar, wordt mooi geacteerd, waardoor je de neiging hebt dit een goede film te noemen. Ware het niet dat het hele feit-fictie-gerommel met de historische verkleed- en vechtpartijen het echte drama in de weg zit. Onzinnig gedoe met ongeloofwaardige gevolgen voor de film. Jammer.

Win/Win – Jaap van Heusden
Cast: Oscar Van Rompay, Halina Reijn; Release: 20 mei

Aangezien het vervolg van Wall Street uitgesteld is, moeten we het maar met een Nederlandse versie doen. En dat valt helemaal niet tegen. Win/win is een goed drama over de financiële wereld. De film gaat nadrukkelijk over een crisis en niet zozeer over de crisis. Starter Ivan klimt met kennis van zaken en veel geluk heel snel naar de top van een groot financieel bedrijf aan de Amsterdamse Zuid-As. De aandelen, beurskoersen, speculaties vliegen om zijn hoofd, totdat hij doordraait.

Win/win is een knappe film. Vanwege het voortreffelijke acteerwerk van nieuwkomer Oscar Van Rompay. Vanwege de mooie vormgeving (altijd weer die moderne architectuur als het om het zakenleven gaat in films), waarin details soms prachtig in beeld komen om iets van de nervositeit van Ivan en zijn collega’s weer te geven. De film is vooral goed vanwege de scherp neergezette financiële wereld en de angstvallig dichtbij komende persoonlijke crisis van Ivan.

Life During Wartime – Todd Solondz
Cast: Charlotte Rampling, Ally Sheedy; Release: 27 mei

Oorlog in de familie. Life During Wartime is min of meer een vervolg op Solondz claim to fame Happiness van tien jaar terug. Zeker niet zo goed, maar ook absoluut niet slecht; dit vervreemdende (maar niet voor Solondz’ kenners) drama. Net als in Happiness draaien de verhalen rond drie zussen (met dezelfde namen, maar gespeeld door andere actrices) die ingewikkelde, moeizame relaties er op nahouden. Solondz is vooral goed in het uitvergroten van schrijnende situaties, waarbij de ironie er vanaf spat. Misschien is de film op zichzelf genomen niet slechter dan Solondz’ doorbraakfilm, maar sinds Happiness hebben we heel wat films over vreemde families gezien (American Beauty, de Wes Anderson-films). Solondz kan daarom met zijn tweede Happiness geen schok meer teweeg brengen. In feite bevestigt hij met deze nieuwe film enkel hoe goed en grensdoorbrekend zijn film uit 1998 was.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
19: Yo Tambien (IFFR'10)
19: Balibo
18: Les Barons (IFFR'10)
18: Baaria
17: Air Doll (IFFR '10)
16: The Crazies
16: Vincere
16: Samson & Delilah (IFFR '10)
15: Green Zone
14: De Vliegenierster van Kazbek (IFFR '10)
14: Desert Flower
13: L'enfer...(IFFR '10)
13: Nobody knows about Persian Cats (IFFR '10)
13: The Wind Journeys (IFFR '10)
12: Crazy Heart
12: The Messenger
11: Lourdes (IFFR '10)
11: The Road
11: Lebanon (IFFR '10)
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes