• Filmweek 10+11 2010
  • Titel: Lourdes, The Road, Lebanon
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 11+18/03/2010
  • Datum bespreking: 17 Maart 2010


Afl. 11: Na de blockbuster

In deze blockbustertijd weten zelfs middelgrote films (Prophet) of Oscarwinnaars (Hurtlocker) weinig publiek te trekken in Nederland. Jammer natuurlijk, zeker aangezien er deze weken weer wat mooie kleinere films bijkomen. Het bedevaartsdrama Lourdes kun je vanwege ‘te saai’ overslaan, het apocalyptische The Road kun je vanwege ‘te naargeestig’ overslaan en het oorlogsdrama Lebanon vanwege ‘te claustrofobisch’. Dat overslaan scheelt je veel tijd, maar je mist ook minimaal twee goede films.

Lourdes – Jessica Hausner
Cast: Sylvie Testud, Lea Seydoux; Release: 11-03-2010

Christine zit in een rolstoel en grijpt de kans om op vakantie te gaan met beide handen aan. Al gaat de reis naar Lourdes en gelooft ze niet in wonderen. Net zoals haar begeleiders en de nonnen en priesters die in Lourdes vrijwilligerswerk doen. Niet dat ze sceptisch zijn, eerder zijn ze gelaten, terwijl ze devoot in God blijven geloven.
De film Lourdes toont de dagelijkse gang van zaken in een bijzonder vakantie-oord. De duizenden katholieke vrijwilligers, de ontelbare bezoekers, de gang langs de beroemde grot, de eetzalen, de slaapzalen, de gesprekken. Alles komt voorbij in traag tempo. Als Christine een wonder meemaakt (of toch niet?) lijken alle gewone zaken in het bedevaartsoord te veranderen. Maar het is maar van korte duur. Zelfs een mogelijk mirakel levert al snel gelaten reacties op.
Behalve een trage film is Lourdes ook een beetje een vage film. Heel makkelijk had dit een heftige aanklacht kunnen worden tegen het spel dat iedereen mee lijkt te spelen om de bedevaarts-business in gang te houden. Regisseur Hausner kiest echter niet voor zwart-wit beeld, maar voor een mild drama met een surreëel tintje. Met als gevolg dat de film al snel een beetje saai wordt.

Lebanon - Samuel Maoz
Cast: Reymond Amsalem, Ashraf Barhom; Release: 18-03-2010

Vorig jaar was de Tweede Wereldoorlog terug van weggeweest in films als Inglourious Bastards, The Reader en Valkyrie. Dit jaar staan meer recente oorlogen centraal in bijvoorbeeld The Hurtlocker, The Messenger en Lebanon. Deze Israëlische film laat de gruwel van de Libanese oorlog (1982) zien. Samen met drie andere Israëlische soldaten stapt Donat in een tank om een Libanees stadje aan te vallen. Hij heeft nog nooit op mensen geschoten, laat staan op huizen waarvan onduidelijk is waar de vijandige soldaten zitten en waar de onschuldige vrouwen en kinderen. Zijn angst en paniek groeien - onder druk van zijn collega’s - uit tot gruwelijke spanning. Al snel blijken ook zijn maten niet veel ervaring te hebben, terwijl de situatie grimmiger wordt. Regisseur (en voormalig soldaat) Maoz maakte de keuze om enkel binnen in de tank te filmen. Je ziet en hoort alleen wat de soldaten meekrijgen: angst, vage commando’s via de radio en af en toe een blik op de onheilspellende omgeving door het kijkvenster van de boordschutter. Het resultaat is een zeer beklemmende film. Ga niet naar Lebanon als je een overzichtelijk historisch oorlogsdrama wilt zien. Of als je een zwakke maag hebt, want Lebanon is claustrofobisch, angstaanjagend en geen moment leuk. Net oorlog.

The Road - John Hillcoat
Cast: Viggo Mortensen, Kodi-Smith McPhee; Release: 18-03-2010

‘Are we still the good guys,’ vraagt de zoon aan zijn vader. Geen vreemde vraag als je bedenkt dat de wereld na een – in de film verder niet verklaarde - catastrofe alleen nog maar bestaat uit kannibalen op zoek naar eten. Vader en zoon vluchten door een naargeestige wereld, ervan overtuigd dat ze van de honger zullen omkomen.
Schrijver Cormac McCarthy (1933) werd pas op late leeftijd door Hollywood ontdekt. In 2000 verscheen de redelijk geslaagde verfilming van zijn boek All the pretty horses en twee jaar terug volgde het zeer sterke No country for old men onder regie van de Coen-broers. The Road is boekverfilming nummer drie en direct de meest deprimerende. De wereld oogt niet alleen naargeestig, de enige overgebleven mensen zijn alleen nog maar uit op het uitroeien van elkaar. Enkel de vader en de zoon (goed gespeeld door Mortensen en McPhee) lijken om elkaar te geven. The Road is kortom een zeer geslaagde apocalyptische roadmovie waar je niet vrolijk van wordt.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes