• Filmweek 26/27 2010
  • Titel: Twilight 3, Shrek 4, Leap Year, Greenberg, Unthinkable, Get him to the Greek
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 01+08/07/2010
  • Datum bespreking: 7 Juli 2010


Week 26, 27: Zomervermaak zonder en met cliché’s

We maken nog geen honderd woorden vuil aan de derde Twilight-film, of de vierde Shrek, maar besteden meer aandacht aan aardige tot behoorlijk leuke komedies als Leap Year en Get him to the Greek. Echt interessant wordt het bij het anti-Stilleriaanse Greenberg (met Ben Stiller) en de harde thriller Unthinkable.

The Twilight Saga: Eclipse – David Slade
Cast: Robert Pattinson, Kristen Stewart Release: 30-06-10

Nee, niet weer. Jawel daar zijn Robert Pattinson en Kristen Stewart weer met een vampieren-highschool-soap. Film drie ondertussen en Bella is aan het einde van haar highschool en staat voor een moeilijke keuze: studeren of werken? Nee, een jaartje reizen of studeren? Naar Yale of naar Princeton? Nee, ook dat niet. Ze moet kiezen tussen leven met een vampier of met een weerwolf, terwijl er allerlei doden vallen, gevechten plaatsvinden en blote basten geshowed worden. Interessant? Nee, als je de combi vampier en highschool pittiger wilt zien, kun je beter Jennifer’s Body van vorig jaar bekijken .

Get him to the Greek – Nicholas Stoller
Cast: Russel Brand, Jonah Hill Release: 01-07-10

De Judd Apatow-familie breidt zich nog steeds uit. Apatow is hier enkel aanwezig als producer, want deze komedie werd geregisseerd door Nicholas Stoller. Hij regisseerde twee jaar terug al het zeer Apatowiaanse Forgetting Sarah Marshall. Uit die film komt acteur Russel Brand die zijn kleine rol als brallerige rockster in die oude film nu tot een hoofdrol uitvergroot ziet worden. Jonah Hill speelde in Sarah Marshall een bijrol als barkeeper en heeft nu ook een hoofdrol als een Amerikaanse pr-man van een platenmaatschappij die de Britse Brand naar een Amerikaans concert (in een stadion genaamd The Greek) moet begeleiden. Met alle hindernissen uit de heilige drie-eenheid seks, drugs & rock&roll die je daarbij kunt verwachten.
Voor dat je denkt dat het om een standaard komedie gaat, want clichés komen zeker voorbij, weet Stoller je in te pakken met twee zeer leuke karakters en flauwe, maar erg leuke humor. Die maken het slappe verhaaltje van Get him to the Greek meer dan goed.

Greenberg – Noah Baumbach
Cast: Ben Stiller, Greta Gerwig Release: 08-07-10

Stiller speelt in deze dramady een man van middelbare leeftijd die uit een ´mental hospital´ komt om enkele weken op het riante huis van zijn broer in Los Angeles te passen. Bij het huis hoort een zieke hond en een vrouwelijke personal assistant. De onaangepaste, moeilijk communicerende Stiller ontmoet enkele oude vrienden, bezoekt tegen zijn zin een feestje en moet noodgedwongen de personal assistant inschakelen om de zieke hond te verzorgen. Allemaal geen feest voor sombermans Stiller.
Regisseur Baumbach is eerder beschreven als een nieuwe Woody Allen, maar qua productiviteit en consistentie haalt hij het nog lang niet bij de kleine meester. Hij maakte zes films in 15 jaar die behoorlijk van elkaar verschillen (Margot at the wedding, The Squid & the Whale). Deze film zal een groter publiek bereiken dankzij de opvallende hoofdrol van Stiller. En terecht want dit is een a-typische Stiller-rol (geen slappe humor te bekennen), maar dat is pas een van de pluspunten van deze film. Ook het scenario vol goed geschreven ongemakkelijke situaties is een reden om deze film te gaan bezoeken. Baumbach schreef eerder mee aan enkele Wes Anderson-scenario’s en schreef deze film samen met zijn vrouw Jennifer Jason Leigh. Greenberg is een zeer geslaagde, droogkomische, sombere relatiefilm.

Leap Year – Anand Tucker
Cast: Amy Adams, Matthew Goode Release: 08-07-10

Amerikaanse romantische komedies spelen vaak in een stad (New York het meest), maar hebben ook heel vaak een link met een Europees land. Europa zorgt voor een wisseling van het decor en romantische oude steden krijgen zo gratis toeristische publiciteit. De link met Europa is echter meer dan decor, want in de meeste gevallen is een van de hoofdpersonen een Amerikaan met een Europese achtergrond, wat lekker veel stereotiepe beelden over Grieken, Fransen, Ieren, etc oplevert. In het geval van Leap Year trekt Anna achter haar geliefde Jeremy aan richting Ierland, want op schrikkeldag in het schrikkeljaar is het traditie dat voor een keer de vrouw de man ten huwelijk mag vragen. En precies dat is het enige dat haar geliefde nog niet gedaan heeft. Anna komt in the middle of nowhere terecht na een mislukte vliegreis. Gelukkig is het nog wel de middle of Ireland en is er een nukkige herbergier die haar te hulp schiet. Wat volgt is een voor de hand liggende tocht ondernomen door twee uitersten. Met letterlijk veel vallen en opstaan, bereikt Anna gelukkig net op tijd haar geliefde, maar ondertussen is er iets anders opgebloeid.
Inderdaad Leap Year is voor de hand liggend en clichématig, maar zij is schattig en hij eigenlijk ook wel en het landschap is prachtig en mocht je in een romantische bui zijn, is dit – mede dankzij de magere concurrentie – een van de aardigere romkoms van dit jaar.

Unthinkable – Gregor Jordan
Cast: Samuel L. Jackson, Mchael Sheen, Carrie-Anne Moss Release: 08-07-10

De dreigbrief die binnenkomt wordt serieus genomen: enkele nucleaire bommen zullen binnen no time afgaan in grote steden van de V.S., als de overheid zich niet per direct terugtrekt uit Afghanistan. De bedreiger is al in handen van het leger, hij wil echter niets zeggen. Dus wordt Samuel L. Jackson binnengehaald om de informatie uit hem te trekken. Trekken is nog zachtzinnig gezegd, want er komt nog veel meer kijken bij de ondervraging.
Unthinkable schakelt heen en weer tussen de ondervragingen en de zoektocht naar de bommen. Maar die bommen raken snel op de achtergrond in deze film. De ondervragingen staan onder druk door de mensen erom heen: legerleiding en mensen van de FBI. Discussies vinden plaats voor het glas over de toelaatbaarheid van martelingen, terwijl Jackson nog maar eens een nagel trekt of z’n koffer met gereedschap erbij pakt.
Ondanks de zeer harde toon en harde beelden, is Unthinkable een zeer spannende, goed gemaakte thriller. Met voortreffelijk acteerwerk van Jackson, maar ook van FBI-agente Carrie-Anne Moss en van terrorist Michael Sheen.

Shrek 4ever After – Mike Mitchell
Cast: Mike Myers, Cameron Diaz Release: 07-07-10

Als je naar het kosten-baten-plaatje van het merk Shrek kijkt, dan is het zeer logisch dat er na drie succesvolle delen een vierde uitkomt. Verhaaltechnisch en artistiek gezien is Shrek wel een beetje klaar. Althans dat dacht ik bij voorbaat. De film eenmaal gezien, charmeert de bonte verzameling sprookjesfiguren toch weer. Ergens is dit gewoon een erg sterk merk – mede dankzij de goede stemacteurs (Mike Myers, Eddie Murphy) en de leuke muziek. Qua verhaal is dit echter een beduidend minder deel in de reeks. Op het hoogtepunt stoppen kan niet meer, maar Shrek 4 is zeker het aanzien en genieten nog waard.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
25: Nordwand
24: The Backup Plan
23: Ondine
22: Mr. Nobody
22: Repo Men
22: She's out of my league
21: Life During Wartime (IFFR '10)
20: Tomorrow at dawn
20: Win/Win (IIFR'10)
19: Yo Tambien (IFFR'10)
19: Balibo
18: Les Barons (IFFR'10)
18: Baaria
17: Air Doll (IFFR '10)
16: The Crazies
16: Vincere
16: Samson & Delilah (IFFR '10)
15: Green Zone
14: De Vliegenierster van Kazbek (IFFR '10)
14: Desert Flower
13: L'enfer...(IFFR '10)
13: Nobody knows about Persian Cats (IFFR '10)
13: The Wind Journeys (IFFR '10)
12: Crazy Heart
12: The Messenger
11: Lourdes (IFFR '10)
11: The Road
11: Lebanon (IFFR '10)
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes