• Filmweek 22/23 2010
  • Titel: Ondine, Repo Men, She's out of my league
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 3+9/06/2010
  • Datum bespreking: 9 juni 2010

Where the wild films are


Het mooie aan film is: hoe belachelijk en ongeloofwaardig het uitgangspunt ook, als de film goed in elkaar zit, ga je mee in het verhaal. Dus geloof je de zoveelste nerd die een prachtmeid aan de haak slaat (in de leuke She’s out of my league), en vind je het prachtig dat de Ierse visser Colin Farrell letterlijk een vrouw opvist (in het romantische drama Ondine). Jude Law en zelfs Carice van Houten kunnen echter weinig meer maken van het belachelijke uitgangspunt in de actiethriller Repo Men.

She’s out of my league – Jim Field Smith
Cast: Jay Baruchel, Alice Eve; Release: 3 juni

She's out of my league

Zoals de titel al weggeeft: deze film gaat over een jongen die een meisje wil die ver boven zijn stand is. Een gebruikelijk thema in highschoolfilms met een jongen in de hoofdrol: nerd krijgt cheerleader. De hoofdpersonages in deze film zijn echter al van highschool af, maar thematisch is er weinig veranderd: nog steeds zijn er populaire meiden en sportjongens, gasten met nietszeggende baantjes en piloten. Kirk is een veiligheidsbeambte op het vliegveld en zit onder de plak van zijn bazige vriendin, maar wil het liefst met de mooie Molly. Dat lukt – vooral omdat zij haar vriend (een piloot) een hak wil zetten. Vervolgens gaat het nog drie keer mis – vooral dankzij zijn irritant (leuke) familie en zijn groep grove vrienden. De Britse regisseur Smith heeft goed naar de populaire Judd Apatow-films (Knocked Up, 40-year old virgin) gekeken en komt met een vergelijkbare film voor de dag: grove humor, leuke karakters, bekende verhalen. Met de juiste dosis humoristische dialogen en situaties is dit een zeer leuke film geworden. Hoofdrolspeler Jay Baruchel is een ontdekking, ware het niet dat op het afgelopen Rotterdamse filmfestival de Canadese film The Trotsky draaide. Een film over een highschoolgast die denkt dat hij een Russische revolutionist is, met een fantastische hoofdrol van Baruchel. Aangezien die film de Nederlandse bioscopen niet zal halen, een DVD-tip voor liefhebbers van kleine komische films.

Repo Men - Miguel Sapochnik
Cast: Jude Law, Forest Whitaker, Carice van Houten; Release: 3 juni

Repo Men

Sinds Minoes en Zwartboek is Carice van Houten de enige echte filmactrice van dit land. Niet helemaal terecht als je naar het kwaliteitsverschil met andere actrices kijkt, want Monic Hendrickx en Rifka Lodeizen zijn minstens zo goed, zo niet beter. Maar Van Houten is de enige die met elke nieuwe film een miljoenenpubliek weet te trekken. Of dat met deze Amerikaanse actiefilm ook zal lukken, is de vraag. Van Houten speelt de vrouw van Jude Law en komt daardoor maar weinig in beeld. Want alles draait om Law en zijn werk. Hij is een repo-man die bij de Union werkt. En de Union regelt al het orgaanverkeer. We hebben het hier over een verzonnen toekomst. Een behoorlijk bizarre toekomst waarin iedereen afhankelijk lijkt van andermans organen. En als je je rekening niet kan betalen komt Jude Law langs om je orgaan op te halen om deze naar een volgende klant te brengen. Met alle bloederige gevolgen die je je daarbij voor kunt stellen. Law handelt namelijk niet als een chirurg, maar graait hardhandig onder de huid. Repo Men is best een spannende actiethriller, maar heeft een te belachelijk en luguber uitgangspunt. Zelfs die paar Carice-minuten kunnen de film niet redden.

Ondine – Neil Jordan
Cast: Colin Farrell, Alicja Bachleda, Stephen Rea; Release: 10 juni

Over belachelijke uitgangspunten voor films gesproken: In Ondine haalt visser Colin Farrell zijn netten binnen en vindt er een vrouw in. Een vrouw die, eenmaal bij bewustzijn, niet wil zeggen hoe ze in het water terecht is gekomen en waar ze vandaan komt. Ze mag voor even in het onbewoonde huis van de overleden moeder van de visser wonen – veraf van het Ierse vissersstadje. Want ze wil niet gezien worden. Farrell ondertussen heeft nog genoeg andere zorgen: zijn alcoholverslaafde ex-vrouw heeft de voogdij over hun gehandicapte dochter.

Ondine

In Ondine komt een kitchensinkdrama samen met een sprookje. Farrell vertelt een verhaal over een zeemeermin aan zijn dochter, waar zijn dochter doorheen prikt: dat is geen sprookje… Ondanks de vreemde, gewaagde combinatie van drama en fantasie (mythes) is Ondine een behoorlijk geslaagde film, waarin Farrell zijn romantische, maar rauw realistische Ierse kant laat zien. De enigszins vergeten regisseur Neil Jordan (The Crying Game, Breakfast on Pluto) speelt zich met Ondine wederom positief in de kijker.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
21: Life During Wartime (IFFR '10)
20: Tomorrow at dawn
20: Win/Win (IIFR'10)
19: Yo Tambien (IFFR'10)
19: Balibo
18: Les Barons (IFFR'10)
18: Baaria
17: Air Doll (IFFR '10)
16: The Crazies
16: Vincere
16: Samson & Delilah (IFFR '10)
15: Green Zone
14: De Vliegenierster van Kazbek (IFFR '10)
14: Desert Flower
13: L'enfer...(IFFR '10)
13: Nobody knows about Persian Cats (IFFR '10)
13: The Wind Journeys (IFFR '10)
12: Crazy Heart
12: The Messenger
11: Lourdes (IFFR '10)
11: The Road
11: Lebanon (IFFR '10)
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes