• Filmweek 30/31/32 2010
  • Titel: Brooklyn's Finest, Le Refuge, La Vie au Ranch, Shocking Blue
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 29/07+5+12/08/2010
  • Datum bespreking: 18 Augustus 2010


Week 30, 31, 32: De blues van Brooklyn, via Frankrijk tot de bollenstreek

Vier films met de blues deze week: een clichématige politiefilm (Brooklyn’s Finest), een Franse praatfilm over studentes (La Via au Ranch), een mooie, heftige nieuwe Ozon-film (Le Refuge) en een prachtig vormgegeven bollenstreekdrama (Shocking Blue).

Brooklyn’s Finest – Antoine Fuqua
Cast: Richard Gere, Don Cheadle, Ethan Hawke Release: 29 juli

Blijkbaar kunnen er nooit genoeg politiefilms zijn: schietpartijen, harde taal, corrupte cops en laatste missies van oude agenten. Ook in deze cops&robbers-film vliegen de clichés door New York. Richard Gere is prima op zijn plaats als oude agent die na zijn gedwongen ontslag toch nog een laatste klus wil oplossen. En Ethan Hawke als corrupte agent weet ook te overtuigen. Aan de cast (ook nog Don Cheadle!) en hun acteerwerk ligt het niet. Aan de lengte en het scenario des te meer: Brooklyn’s Finest is een voor-de-hand-liggende, veels te lange (132 minuten!) politiefilm. De lengte is alleen maar fijn voor de tv-programmeurs die over een jaar of twee, drie weer een late vrijdag- of zaterdagnacht moeten volplannen.

La Vie au Ranch (Chicks) – Sophie Letourneur
Cast: Sarah Jane Sauvegrain, Eulalie Juster; Release: 5 augustus + IFFR'10

Tijdens een weekje Parijs zag ik deze zomer wat Franse tv. Verbaasd was ik over de hoeveelheid zenders (minimaal 5!) die achter elkaar Franse films uitzenden. Als je dat in Nederland zou hebben, ben je in een paar maanden door de gehele collectie heen! Minder verbaasd was ik over het vele gepraat in Franse films. In La Vie au Ranch komt het ‘parole, parole, parole’ van een stel studenten dat na enkele feestjes in de stad samen komt op het platteland in een grote huis. Die doet het met die, en hij heeft weer ruzie met haar en daardoor praat zij niet meer met die ander… Er wordt gedanst, gewandeld en gereisd, maar voor, tijdens en na deze zaken wordt er gepraat, gekletst en gefilosofeerd. Bijna op documentaire-achtige wijze volgen de camera’s de meiden (en een enkele jongen). Of de filmmakers werkten met een heel los scenario en vulde dat ter plekke met improvisatie in, of het scenario is heel vernuftig volgestopt met dagelijkse rompslomp. Want verwacht geen spanningsboog of plot; er gebeurt niet veel op de Ranch… ondertussen gebeurt er op micro-niveau natuurlijk van alles, betreffende de interactie tussen de leeftijdsgenoten. La vie au Ranch geeft een fascinerend beeld van hedendaagse studenten, maar is tegelijkertijd een saaie Franse praatfilm.

Le Refuge (Hideaway) – Francois Ozon
Cast: Isabelle Carré, Louis-Ronan Choisy; Release: 12 augustus + IFFR'10

Wederom Frans, maar met iets minder gepraat. Het grootste verschil met La vie au ranch is echter dat Le Refuge wel een spanningsboog en echt drama bevat. De nieuwe film van Francois Ozon (8 Femmes, Swimming Pool, 5X2, Angel, Ricky) vangt aan met de overdosis van Louis en Mousse. Louis overlijdt en Mousse overleeft ter nauwernood. Ze blijkt zwanger en vlucht naar een rustig kustplaatsje. Daar komt Mousse tot zichzelf en vindt ze rust tot ze bezoek krijgt van de broer van Louis. Waardoor haar rouwverwerking terugkomt, nog eens verhevigd door prenatale, hormonale gevoelens. De spanning neemt toe (en niet alleen in de buik van actrice Isabelle Carré – die zwanger was tijdens de opnamen) en Ozon laat zien dat hij prima met dit soort verwarrende verhaalelementen uit de voeten kan. Ozon levert, na tegenvallende films als Angel en Ricky, met Le Refuge weer een mooi drama af met een heftig einde.

Shocking Blue - Mark de Cloe
Cast: Lisa Smit, Ruben van Weelden; Release: 12 augustus + IFFR'10

Willem, Jacques en Chris zijn 16 en helpen op het land. Als ze met z’n drieën aan het dollen zijn op de tractor valt Jacques op de grond en staat niet meer op. Willem voelt zich schuldig. Komt dat alleen omdat hij achter het stuur zat of omdat Jacques er gisteravond met Marianne vandoor ging – het meisje dat hij niet durfde te vragen? Of was het gewoon een tragisch ongeval? Na de begrafenis blijft de zon net zo fel schijnen over de bollenvelden, maar is alles veranderd als Willem en Marianne elkaar alsnog tegenkomen.
Regisseur Mark de Cloe viel eerder op met de boekverfilming Het leven uit een dag en de korte filmpjes over de liefde, ‘Boy meets girl’-stories. Shocking Blue is een plattelandsdrama over jongeren die door een tragisch ongeval uit elkaar groeien en tegelijkertijd tot elkaar veroordeeld zijn. Deze film valt in eerste instantie op door de combi van zomerse bollenstreekbeelden met de uitbundige levensvreugd van de hoofdpersonen. Na het keerpunt in de film, wordt de omgeving slechts decor en trekt het mooi opgebouwde drama alle aandacht in deze bollenstreekblues. Tel daar het goede acteerwerk van Ruben van Weelden en Lisa Smit (TBS) bij op en je hebt een voortreffelijke film.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
29: Exam
29: The Karate Kid
28: Knight & Day
28: Orson Welles & Me
28: Pepperminta (IFFR'10)
27: Unthinkable
27: Shrek 4Ever After
27: Leap Year
27: Unthinkable
26: Get him to the Greek
26: Twilight 3: Eclipse
25: Nordwand
24: The Backup Plan
23: Ondine
22: Mr. Nobody
22: Repo Men
22: She's out of my league
21: Life During Wartime (IFFR '10)
20: Tomorrow at dawn
20: Win/Win (IIFR'10)
19: Yo Tambien (IFFR'10)
19: Balibo
18: Les Barons (IFFR'10)
18: Baaria
17: Air Doll (IFFR '10)
16: The Crazies
16: Vincere
16: Samson & Delilah (IFFR '10)
15: Green Zone
14: De Vliegenierster van Kazbek (IFFR '10)
14: Desert Flower
13: L'enfer...(IFFR '10)
13: Nobody knows about Persian Cats (IFFR '10)
13: The Wind Journeys (IFFR '10)
12: Crazy Heart
12: The Messenger
11: Lourdes (IFFR '10)
11: The Road
11: Lebanon (IFFR '10)
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes