• Filmweek 10 2010
  • Titel: Invictus, Eyes Wide Open
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 04/03/2010
  • Datum bespreking: 2 Maart 2010


Afl. 10: Feelgood politieke historie en realistisch (homo)drama

Een Joodse slager die verliefd wordt op zijn slagersjongen, een zwarte Zuid-Afrikaanse president die een blanke rugbyspeler op de thee vraagt. Het levert een mooi, doorleefd, drama op (Eyes Wide Open) en een ietwat naïef Hollywood-lesje over verbroedering (Invictus).

Invictus - Clint Eastwood
Cast: Matt Damon, Morgan Freeman; Release: 04-03-2010

Invictus is het verhaal over de eerste jaren van Nelson Mandela als premier van een herboren Zuid-Afrika. Invictus is tevens het verhaal van een rugbyteam dat, ondanks recente verliezen, wil winnen. Op het eerste oog een vreemde combi, maar regisseur (en oud-acteur) Clint Eastwood smeedt beide verhalen soepeltjes tot één geheel. En als je naar de historische achtergrond van deze film kijkt, is het eigenlijk Mandela zelf die verantwoordelijk is voor deze vreemde, maar geslaagde combi. In 1995 is Zuid-Afrika net van de apartheid verlost – officieel dan, want nog overal zijn de verschillen duidelijk. Het zwarte deel van de bevolking moet niets van het overwegend blanke nationale rugbyteam hebben en juist daar ziet Mandela een kans om zwart en wit bijeen te brengen. Hij vraagt de aanvoerder (Matt Damon) op de thee en inspireert hem tot het omarmen van de zwarte bevolking. Het team geeft trainingen in de sloppenwijken en weet tot de finale van de wereldcup door te dringen. Met dank aan Mandela staat het hele volk uiteindelijk achter hun team.

Invictus is een prachtig positief verhaal dat verteld moet worden, maar dat ook enigszins naïef (en met een veel te mooi afgerond Hollywood-einde) overkomt als je kijkt naar het, nog niet ideale, Zuid-Afrika van anno 2010.

Eyes Wide Open – Haim Tabakman
Cast: Zohar Strauss, Ran Danker; Release: 04-03-2010 + IFFR’10

Aaron is slager, Orthodox Joods en vader van een gezin. Als Ezri bij hem komt werken, komt alles onder druk te staan. Bijna tot zijn eigen schrik ontdekt hij verliefd te zijn op zijn jongere werknemer. Aangezien hij ervan overtuigd is dat God hem hiermee op de proef stelt, denkt hij door deze beproeving alleen maar een beter jood te zullen worden. Toch is de verleiding te groot en begint hij in het geheim een relatie die hem eigenwaarde geeft en hem – als het uitkomt – in veel problemen brengt.

Eyes Wide Open is een indrukwekkend en goed gespeeld drama, dat verder gaat dan het simpele ‘uit de kast-verhaal’ of ‘outcast-verhaal’. Aaron blijft naast zijn vers ontdekte homoseksualiteit namelijk ook nadrukkelijk een gelovige jood, een vader/man in een gezin, een onderdeel van een gemeenschap. Al die conflicten die dit met zich meebrengt, komen evenredig aan bod in dit drama. Voor de gemeenschap waarin dit speelt blijft homoseksualiteit een taboe, maar ook voor Israël is dit een gedurfde film. Toch is dit geen ver-van-mijn-bedshow voor het ‘tolerante’ Nederland; ook hier zijn nog (joods, christelijke, islamitische, etc.) gemeenschappen waar het taboe voortleeft en waar mensen (m/v, m/m, v/v) elkaar ondanks alle intolerantie lief blijven hebben.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes