• Filmweek 8 2010
  • Titel: Gevangenen van de grond, Nine, Tales of the Golden Age
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 18/02/2010
  • Datum bespreking: 16 Februari 2010


Afl. 8: Roemeense volkslegenden, Finse tango's en Italiaanse toestanden

Wat doet de tango in Finland? Wat doet Daniel Day-Lewis in een mislukte musical-remake van een fameuze Fellini-film? Wat doet dat varken in de keuken? Allemaal vragen waar je een antwoord op krijgt, als je de juiste nieuwe films bezoekt.

Nine – Rob Marshall
Cast: Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard; Release: 18-02-2010

Penelope Cruz, Sophia Loren, Nicole Kidman, Kate Hudson, Marion Cotillard, Judi Dench, Stacy Ferguson. Ze spelen allemaal een rol in de film Nine van Rob Marshall. Daniel-Day Lewis speelt de hoofdrol als Italiaanse filmregisseur die bij aanvang van zijn nieuwe project maar niet op de proppen komt met het scenario. Heeft de regisseur een writer’s block of is hij zijn werk (en de bijbehorende roem en aandacht) zat?

Het lijkt op een combi van beide, als hij de studio ontvlucht naar een klein stadje waar hij afspreekt met zijn minnares (Cruz), terwijl zijn moeder (Loren), zijn muse (Kidman), een prostitué (Ferguson), zijn kledingontwerpster (Dench), een journaliste (Hudson) en zijn verbitterde vrouw (Cotillard) allemaal langskomen in een aaneenschakeling van reële en gedroomde scènes. Het idee achter deze stoet aan dames is dat ze allemaal een element van de regisseur vertegenwoordigen. Een mooi idee, dat echter niet uit de verf komt, omdat al die dames in zingen en dansen uitbarsten. De veelheid aan shownummers heft het dramatische effect van het verhaal op. Dit ondanks dat die nummers er fantastisch uitzien (wat wil je met zulke dames en de regisseur/choreograaf van Chicago) en ondanks dat DD-Lewis de hoofdrol speelt. Maar DD-Lewis is hier niet groots, hoogstens maakt hij er het beste van. Nine is een bewerking van de Fellini-film 8 1/2 uit 1963, waar geen muzieknummers in zaten en waarin Marcello Mastroianni de hoofdrol speelde. Een film die het ook niet van de dramatische lijn moest hebben, maar die met zijn meanderende opeenvolging van allerlei ontmoetingen wel indruk maakte. Anno 2010 is het idee van al die vrouwen die in adoratie rondom één man cirkelen ook wel erg ouderwets. Nine is leuk voor liefhebbers van inhoudsarme musicals, een aardige herinnering aan Fellini en Loren voor oudere filmliefhebbers, niet interessant voor Daniel Day-Lewis-fans en totaal overbodig voor liefhebbers van goede films.

Gevangenen van de grond – Stella v. Voorst v. Beest
Cast: n.v.t.; Release: 18-02-2010 + IFFR’10

Bij tango (dans of muziek) denk ik aan warmbloedige landen in Zuid-Amerika. Niet aan Finland. Toch gaat deze docu geheel over de rol van tango in het leven van de gewone Fin. De docu begint met een wetenschapper die in een laboratoriumachtige setting uitleg geeft over het belang van licht in het leven van mensen die lijden aan winterdepressies. Net als je denkt met een wetenschappelijke documentaire te maken te krijgen, schakelt de film over op het uitgaansleven van veertig (misschien zelfs vijftig) plussers in Finland.

Interviews met liefhebbers van de dans, een tango-schoenenverkoopster (met een keuken vol met schoenendozen), zangers van de muziek en fans van een fameus, overleden tangoduo komen voorbij. De treurigheid die uit de beelden en de levens spreekt (vooral in combi met een land waar zo weinig de zon schijnt), heeft iets alledaags en universeels. De tango is een vlucht uit de realiteit. Een vlucht in dans, maar vooral ook in muziek, die vaak letterlijk over droomwerelden gaat, werelden waar de zon schijnt. Gevangenen van de grond is een mooie docu, die een onbekend element uit een onbekend land in de spotlights zet en dat heel menselijk doet qua observatie, bijna Van Erpiaans.

Tales from the Golden Age – Div. regisseurs
Cast: Diana Cavallioti, Radu Iacoban; Release: 18-02-2010 + IFFR’10

Scenarist en regisseur Cristian Mungiu maakte in 2007 de belangrijkste (en meest deprimerende?) Europese film van dat jaar; 4 Months, 3 Weeks & 2 Days. Sowieso was 2007 een Roemeens jaar met nog enkele andere interessante films uit het land van vóór en na Ceausescu. Mungiu is nu terug met een verhalenfilm waarvoor hij alle delen schreef en één deel regisseerde. De andere verhalen werden geregisseerd door collega-regisseurs uit Roemenië. De ‘Golden Age’ uit de titel slaat op de communistische dagen van Ceausescu, die getuige de verhalen helemaal niet zo gouden waren. Wel komen die dagen nu erg droogkomisch over in deze volkslegenden. De legende van de feestfotograaf vertelt bijvoorbeeld over een foto van de leider die hij – in de pre photoshop-dagen – een hoed moet opzetten, zodat hij niet te klein overkomt. Of het verhaal van kippentransporteur die halverwege zijn rit stopt en alle eieren uit de hokjes haalt en deze doorverkoopt aan een wegrestaurant, alvorens verder te rijden. Of de agent die dacht varkensvlees voor kerst te krijgen, terwijl het beestje nog blijkt te leven (wat nu te doen, denkt hij met een rondlopend varken in zijn keuken). Kleine verhalen met tragikomische elementen in het licht van de strikt gecontroleerde communistische en tegelijk armoedige samenleving. Tales from the Golden Age is geen film van het dramatische of humoristische niveau van East of Bucharest, of 4 Months, maar deze korte verhalen amuseren wel degelijk.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes