• Filmweek 22/24/25 2010
  • Titel: Mr. Nobody, The Backup Plan, Nordwand
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 3+17+24/06/2010
  • Datum bespreking: 23 Juni 2010


Drie zeer verschillende films deze week: een behoorlijk slechte romkom met Jennifer Lopez (The Backup Plan), een avonturistische, historische & spannende film over bergbeklimmers in nazi-Duitsland (Nordwand) en een zeer indrukwekkende, speelse, bomvolle film over de keuzes in het leven (Mr. Nobody).

Mr. Nobody – Jaco Van Dormael
Cast: Jared Leto, Sarah Polley; Release: 03-06-10

Als je op een beslissend moment in je leven een andere keuze had gemaakt, hoe had je leven dan uitgepakt? Je kunt je blind staren op dit soort ‘wat als’-vragen of je kunt nu wat van je leven maken. Dat zijn een beetje de mogelijkheden. Nemo heeft echter een andere optie: hij leeft beide levens, althans dat vertelt hij op honderd-zoveeljarige leeftijd aan een journalist. Nemo vertelt over zijn ouders die uit elkaar gingen en dat hij moest kiezen tussen pa en ma en geen keuze kon maken. De journalist wil weten welk leven nu het echte is, maar Nemo vertelt overtuigend over beide levens. Als kijker (die een beetje van tijdreisfilms en daarbij behorende (on)logica houdt) vergeet je de journalist en zijn terechte kritische vragen snel en ga je mee in de wervelwind van de verschillende levens van Nemo.

De Belg Jaco Van Dormael deed jaren over deze film (z’n vorige film Le Huitieme Jour is uit 1998) en dat is te zien: de film zit bomvol verhalen, keuzes, science-fiction, romantiek en filosofie. Die bomvolheid en het vele heen en weer schakelen tussen de verschillende levens en de verschillende tijden vereist een intensieve manier van kijken. Maar de speelsheid en vindingrijkheid (met feit, fictie, tijd en lot) en prachtige beelden maken deze filosofische Finding Nemo tot een indrukwekkende film voor liefhebbers van Richard Kelly (The Box, Donnie Darko) of een film als Benjamin Button.

The Backup Plan - Alan Poul
Cast: Jennifer Lopez, Alex O’Louglin; Release: 17-06-10

Liefhebbers van romantische komedies hebben het zwaar dit jaar. Natuurlijk, er komt er af en toe een Jennifer Aniston-films uit, maar die zijn niet altijd even goed. Vandaar dat we uitwijken naar een Jennifer Lopez-film. Wat? Wie? Ja, J.Lo, Jenny from the block. De dame die sinds haar break-up met Ben Affleck geen filmhit meer heeft gehad en sinds ze met Marc Anthony is geen enkele cd meer maakt. Om het positiever te zeggen: ze hoeft niet meer te werken. Wat betreft haar muzikale carrière kunnen we daar alleen maar blij om zijn.

In The Backup Plan speelt ze een verstokte single met een wanhopige kinderwens. Ze besluit tot inseminatie en precies op het moment dat ze uit de kliniek stapt, komt ze De Ware tegen. Help! Wat nu? Hem op de eerste date vertellen dat ze zwanger is van een anonieme zaaddonor… of haar mond nog even houden, zodat de film wat langer duurt. Je raadt het al: deze romkom is te lang, niet vanwege de voorspelbaarheid, want dat mag best in dit genre. Maar omdat de situaties en dialogen niet grappig zijn en omdat Lopez, ondanks haar prachtige ronde vormen (nee, dat is geen seksistische opmerking: het gaat om haar zwangere buik) niet kan acteren.

Nordwand – Philipp Stolzl
Cast: Benno Furmann, Florian Lukas; Release: 24-06-10

Deze film stond in eerste instantie gepland voor februari, de derde forse sneeuwmaand van afgelopen winter. Prima timing voor een film over de fameuze beklimming van de Nordwand in 1936. Twee amateur bergbeklimmers worden door een bevriende fotografe overgehaald om als eerste de zeer steile Noordwand van de Eiger in de Alpen te beklimmen. De krant waar de fotografe werkt, brengt het verhaal dagelijks, niet alleen vanwege de sportieve prestatie, maar ook om de nationalistische gevoelens te versterken bij de Duitse lezers. Het team van Duitse klimmers wordt beconcurreerd door een team uit Oostenrijk. Het verhaal wordt vanuit de klimmers en de fotografe gebracht. Nordwand is een goed gemaakte, spannende historische film die dankzij het tijdsbeeld over meer gaat dan de eerste beklimming van de ijzingwekkende Nordwand. Een prima passende film voor een winterse avond, sorry: een verfrissende film voor een zomerse dag.

Ricco van Nierop