• Filmweek 17,18 2010
  • Titel: Baaria, Les Barons, Air Doll
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 29/04 + 06/05/2010
  • Datum bespreking: 6 maj 2010

Where the wild films are


Afl. 17,18: Sprookjes van overal

Sprookjes met veel aandacht voor zijwegen en visuele grappen. Deze week komen ze uit Italië (Baaria), Amerika (Fantastic Mr Fox), België (Les Barons) en Japan (Air Doll) . Drie zeer verschillende, maar allemaal zeer genietbare films die in première gaan in de filmhuizen.

Baaria – Giuseppe Tornatore
Cast: Francesco Scianna, Margareth Madè; Release: 06-05-10

Baaria

Tornatore gaf ons de mooiste film over bioscoopbeleving (Cinema Paradiso, 1989) en wist vervolgens nog enkele malen onze harten te raken (L’uomo delle stelle, 1995, Malena, 2000). Zijn nieuwste film schijnt zijn meest autobiografische te zijn. Het maakt niet uit, zolang de film maar overtuigt. Baaria is Siciliaans voor Bagheria, de plaatsnaam op het Italiaanse eiland waar Tornatore en ook zijn hoofdpersonage Peppino Torrenuova opgroeide. We volgen Peppino vanaf zijn vroege kindertijd, vlak voor de oorlog als Mussolini heerst tot aan de jaren ’70. Peppino groeit op en wordt politiek actief voor de communisten, wat hem op veel scheve gezichten komt te staan. Maar hij zet door.
Baaria is veel meer dan een geschiedenis van een jongen. Het gaat over zijn hele familie, zijn latere gezin, zijn omgeving, zijn stad, de politieke ontwikkelingen. Baaria is bovenal een film over omgangsvormen tussen allerlei soorten mensen. Tornatore doet waar hij in zijn vorige films ook mee scoorde: hij voegt heel veel scènes in die los staan van de verhaallijn, scènes die de sfeer weergeven. Prachtig gefotografeerde scènes tussen echtlieden, grappen van oude mannen, ruzies tussen jongetjes. Tornatore liet er Enio Morricone een orkestbak vol muziek bij maken en voor je het weet zit je twee uur te genieten in de gele aarde van Sicilië.

Fantastic Mr. Fox – Wes Anderson
Gewoon naartoe gaan deze ongewone (want poppenanimatie), gewone (want dezelfde familieschermutselingen) Wes Anderson-komedie. Lees de recensie hier
.

Les Barons – Nabil Ben Yadir
Cast: Nader Boussandel, Mourade Zeguendi; Release: 06-05-10 + IFFR’10

Les Barons

‘Iedereen is geboren met een bepaald aantal stappen. Zorg dat je niet teveel loopt, want dan ben je zo door je stappenkrediet heen.’ Aldus het begin van de Belgische komische film Les Barons. De film gaat over Hassan (een twintiger) en zijn vrienden die qua werk en privé maar wat aanrommelen, maar wel aanzien genieten in hun wijk als ‘De Barons’ (met hun BMW). Aanzien bij 12-jarige jochies, want verder kijkt niemand naar ze om, want men weet dat ze ieder maar 1/8e deel van die BMW bezitten. Hassan wil doorbreken als stand-up comedian maar durft er niet voor uit te komen bij zijn ouders en treedt toch maar in de schoenen van zijn vader als buschauffeur.
Les Barons is een erg leuke snelle komedie met een weinig interessant verhaaltje, maar veel goede grappen en enkele leuke visuele vondsten. Zo stapt Hassan van de eettafel na een typische gezinsonenigheid, loopt de gang in langs een bordje ‘Flashback’ en stapt een volgende ruimte in waar hij naast een jonge versie van zichzelf gaat zitten in een klaslokaal. De Belgische Shouf-Shouf las ik ergens, voeg daar een vleugje Amelie-speelsheid en een aardige dosis Eddie Terstall-dialogen aan toe en je krijgt Les Barons.

Visuele vondsten in de videotheek, Air Doll

Air Doll – Kore-Eda Hirokazu
Cast: Bae Doo-Na, Arata; Release: 29-04-10 + IFFR’10

Als je het leest, wuif je het als belachelijk weg: een film waarin een sekspop tot leven komt en het leven van de mensen om haar heen verandert. Lars & the Real Girl meets Mannequin meets Amelie. Kortom: een gedrocht. Sowieso moet er iets mis zijn, als je een film vergelijkt met de terecht vergeten jaren ’80 romkom Mannequin. Dankzij de goede trackrecord van de Japanse regisseur Kore-Eda Hirokazu (hij maakte Still Walking, Nobody knows, After Life) ben ik toch gaan kijken en dankzij Kore-Eda’s aanpak werd ik verrast. Kore-Eda trapt niet in de clichématige val van flauwe grappen: de sekspop komt niet tot leven om seks te hebben.
Eigenlijk is het een lief meisje dat vooral de wereld om haar heen met grote ogen bekijkt. Zonder dat haar koper (een saaie man die lief is voor zijn pop) het doorheeft, trekt ze er overdag op uit om met kinderen uit de buurt te spelen en kennis te maken met mensen op straat. Uiteindelijk krijgt ze zelf een baantje in een videotheek. De enige flauwe grap die Kore-Eda zich permitteert komt niet eens flauw over door de zelfredzaamheid van de levende pop: als ze plotseling leegloopt, weet ze zichzelf net op tijd weer op te blazen. Air Doll heeft een belachelijk uitgangspunt, maar is een overtuigend ingetogen Japans sprookje.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
16: The Crazies
16: Vincere
16: Samson & Delilah
15: Green Zone
14: De Vliegenierster van Kazbek (IFFR '10)
14: Desert Flower
13: L'enfer...(IFFR '10)
13: Nobody knows about Persian Cats (IFFR '10)
13: The Wind Journeys (IFFR '10)
12: Crazy Heart
12: The Messenger
11: Lourdes (IFFR '10)
11: The Road
11: Lebanon (IFFR '10)
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes