• Filmweek 19 2010
  • Titel: Balibo, Yo Tambien
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 13/05/2010
  • Datum bespreking: 13 Mei 2010


Afl. 19: Waar of niet: indrukwekkend

Twee ijzersterke films deze week. Balibo vertelt een dramatisch verhaal over een zoektocht naar vermiste journalisten in het Oost-Timor van 1975. Yo Tambien is een romantische komedie met een ongebruikelijk koppel; zij is vaak down en hij heeft down. Yo Tambien werd terecht de bestgewaardeerde film van het afgelopen Rotterdamse filmfestival en draait nu in heel Nederland.

Balibo – Robert Connolly
Cast: Anthony LaPaglia, Oscar Isaac; Release: 13-05-10

‘Waar gebeurd’ vind ik meestal geen aanbeveling bij een film. Wat doet het er toe, als het maar een goede film is. Balibo vertelt een heftige verhaal, dat een extra lading krijgt als je je beseft dat de gebeurtenissen in werkelijkheid plaats hebben gevonden. Maar ook los van de historische feiten (die ik niet bij voorbaat kende) is het een goede film. Balibo keert terug naar 1975 toen Oost-Timor net onafhankelijk werd verklaard van Portugal en door Indonesië werd binnengevallen. Vijf Australische journalisten worden vermist en Roger East, een ervaren buitenlandcorrespondent, gaat op onderzoek uit. Hij krijgt hulp van revolutionair Jose Ramos-Horta die de streek goed kent.

Tegelijkertijd zie je een reconstructie van wat er met de vijf journalisten is gebeurd in het gebied dat East en Horta enkele weken later bezoeken. Na de voorvallen werd Horta woordvoerder van het bezette Oost-Timorese volk bij de VN (’75-’99). Sinds drie jaar is hij president.

Balibo is een goed vertelde historische film over een dramatische zoektocht in oorlogsgebied. Een nieuwsbericht in de krant dat tot leven komt.

Me Too (Yo Tambien) - Naharro & Pastor
Cast: Pablo Pineda, Lola Duenas; Release: 13 mei

Je kunt natuurlijk die ‘Verrekte mongol’-T-shirts verwerpelijk vinden of ze willen verbieden met een oeverloze discussie over vrije meningsuiting als gevolg. Je kunt ook gewoon positieve verhalen er tegenover stellen. Zoals afgelopen weekend het tv-programma van Paul de Leeuw meermaals gebeurde of zoals in de Spaanse film Yo Tambien gebeurt. Na zijn studie wordt Daniel ingewerkt voor zijn eerste echte baan. Dat is voor hem en zijn ouders, maar zeker ook voor zijn nieuwe collega’s heel wat. Hij heeft het Down Syndroom maar vooral veel relativeringsvermogen. Hij grapt als collega’s achter zijn rug opmerkingen maken. Hij weet met de situatie om te gaan, zijn verse collega’s een stuk minder. Behalve Laura, zij kijkt normaler naar hem en heeft tegelijkertijd zo haar eigen problemen.

Tot haar schrik komt ze er na verloop van tijd zelfs achter verliefd op hem te zijn. Hij blij, hun omgeving iets minder. Yo Tambien is een hartverwarmende film die het Down Syndroom serieus neemt, door er grappen over te maken en er niet neerbuigend over te doen. De film is te humoristisch voor een drama, te serieus voor een komedie, maar absoluut te fijngevoelig en origineel voor een gemiddelde romantische komedie. Een absolute must voor iedereen met het hart op de juiste plaats, met andere woorden: een verrekte goeie film.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
18: Les Barons (IFFR'10)
18: Baaria
17: Air Doll (IFFR '10)
16: The Crazies
16: Vincere
16: Samson & Delilah (IFFR '10)
15: Green Zone
14: De Vliegenierster van Kazbek (IFFR '10)
14: Desert Flower
13: L'enfer...(IFFR '10)
13: Nobody knows about Persian Cats (IFFR '10)
13: The Wind Journeys (IFFR '10)
12: Crazy Heart
12: The Messenger
11: Lourdes (IFFR '10)
11: The Road
11: Lebanon (IFFR '10)
10: Invictus
10: Eyes Wide Open (IFFR '10)
9: Visage (IFFR '10)
9: Daybreakers
9: Harry Brown
9: Hunting & Zn (IFFR '10)
9: The Lovely Bones
8: Gevangenen van de grond (IFFR '10)
8: Tales of the Golden Age (IFFR '10)
8: Nine
7: The Hurtlocker
7: My Queen Karo (IFFR '10)
7: An Education
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes