• FILM 2011: filmrecensies per week
  • Filmweek 42 + 43
  • Titel(s): The Change-Up, The Guard, What's your number?
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 20 + 27/10/2011
  • Datum bespreking: 26 Oktober 2011


Humor?

Het werd een paar jaar terug al gezegd over drama, maar het lijkt ondertussen net zo goed op komedies te slaan. Al het schrijftalent werkt voor tv en voor de eenvoudige komische films blijven mindere scenario’s over. Comedyseries als Modern Family, Bored to death, Louie CK en in mindere mate The Office, 30 Rock, How I met your mother en South Park zijn gemiddeld van hogere kwaliteit dan de humoristische films die de bioscopen halen. Veelal zijn de uitgangspunten en karakters van die films nog wel oké, maar wordt de boel te lang gerekt met een slap verhaaltje. Ook de hoofdrolspelers (vaak afkomstig uit de tv-series of sketchshows als Saturday Night Live) zijn talentvol genoeg om een film lang grappig te blijven, als ze maar betere verhalen en grappen kregen toebedeeld. Neem Bridesmaids van afgelopen zomer, met SNL-talent Lucy Punch. Prima humoristische scènes, maar ruim een uur te lang en zonder interessant overkoepelend verhaal. Larry Crowne met Julia Roberts en Tom Hanks is nog een stuk slechter. Crazy, Stupid, Love is al iets beter, dankzij Steve Carrell, maar nog steeds te lang. De tweede Hangover-film viel overduidelijk in herhaling en over The Zookeeper kunnen we het maar beter helemaal niet hebben. Eigenlijk kun je nog het beste naar pretentieloze films als Mr. Popper’s Penguins, Johnny English Reborn of Your Highness gaan, dan weet je bij voorbaat dat je flauwiteiten om je oren krijgt. Of natuurlijk wat langer zoeken en kleine films uit Amerika of van elders bekijken. (Untitled), Submarine, Happythankyoumoreplease, Paul en zelfs het Nederlandse Rabat zijn daar recente voorbeelden van.

The Change-Up – David Dobkin
Cast: Jason Bateman, Ryan Reynolds, Leslie Mann; Release: 20-10-11

The Change-up brengt weinig verandering in bovenstaande pessimistische beeld. Prima sterren: Ryan Reynolds (begon ook bij tv-comedy) en Jason Bateman (Arrested Development, en hij speelde in de uitzondering op bovenstaande, Horrible Bosses, een van de leukere komische films uit 2011). Na het pissen in een magische fontein, ruilen de twee vrienden van plek: Reynolds moet ineens een gezin onderhouden en Bateman mag eindelijk eens de vrijgezel uithangen. Natuurlijk hebben we dat al honderd keer eerder gezien, maar belangrijker is dat deze situatie weinig meer dan de gebruikelijke flauwe (en gore) grappen oplevert. Genoeg voor drie keer lachen en vijftien keer gapen.

What’s your number? – Mark Mylod
Cast: Anna Faris, Chris Evans; Release: 27-10-11

What’s your number valt onder de romcom, waarbij je dus geen origineel verhaal verwacht (maar wel chemie en humor). Anna Faris speelt een vrouw die niet meer dan 20 bedpartners gehad wil hebben, dus na nummer 19 echt voor de ware moet gaan. Of natuurlijk terug kan keren naar een van die eerdere partners om te checken of daar niet alsnog de ware tussen zit. Als je een berg popcorn en een boel vriendinnen om je heen hebt, is de film prima te pruimen. Zeker ook omdat de filmmakers de film niet te lang maakten. En omdat Anna Faris een leuke actrice is. Maar dan ben je er wel wat betreft positieve berichten over deze film.

The Guard – John Michael McDonagh
Cast: Brendan Gleeson, Don Cheadle, Mark Strong; Release: 20-10-11

The Guard ziet er in eerste instantie niet uit als een komedie. Vanwege het verhaal over drugssmokkelaars en de ouwe agent die achter ze aanzit. Maar dit mag dan in aanvang een Ierse politiefilm zijn, doordat de oude agent gekoppeld wordt aan een gelikte Amerikaanse FBI-agent krijg je vanzelf een soort buddy/cop-film (maar dan behoorlijk anders dan de Amerikaanse voorbeelden zoals 48 Hours, Rush Hour). De twee botsen zowat op alle punten waarop ze samen dienen te werken. Don Cheadle speelt een FBI-agent die alles netjes volgens de regels wil doen, maar stuit op onverstaanbare, onbegrijpelijke Ieren en Brendan Gleeson lapt de regels aan z’n laars, maar weet toch tot mensen door te dringen. De grapdichtheid is niet hoog, want er moet ook nog een behoorlijk verhaal verteld worden, maar als de grappen komen, mag vooral de droogkloot Gleeson ze inkoppen. Al eerder liet Gleeson zien goed met dit genre om te kunnen gaan, maar in tegenstelling tot In Bruges is hij nu op eigen terrein (nl in Ierland) en dat maakt van hem de ster van deze zeer geslaagde komedie.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2011:

41: Habemus Papam
40: Pianomania
39: The Stoning of Soraya M.
38: Submarine
38: Friends with Benefits
37: Your Highness
37: Midnight in Paris
37: Apollo 18
36: Essential Killing IFFR
35: Devil's Double
34: Cowboys & Aliens
33: Rise of the Planet of the Apes
32: Super 8
32: Profession Hearbreaker
32: Pulsar IFFR
31: Captain America
30: Green Lantern
30: Horrible Bosses
29: Zookeeper
28: Grande Sogno
28: Harry Potter 7.2
27: Cirkus Columbia IFFR
26: Happythankyoumoreplease
25: One flew over the cuckoo's nest
24: My Son my son what have you done IFFR
24: Route Irish
23: Club Zeus IFFR
23: Source Code
22: Insidious
22: (Untitled)
21: Howl
20: 22Mei IFFR
20: Mine Vaganti
20: Hobo with a shotgun
19: Made in Dagenham
19: Unknown
18: Inside Job
17: Attenberg IFFR
17: Neds
17: Never let me go IFFR
16: World Invasion Battle: LA
15: Red Riding Hood
15: Somewhere IFFR
15: Paul
14: The Resident
14: Rabbit Hole IFFR
14: Limitless IFFR
14: In a better world
13: Illègal IFFR
13: Africa United
12: Drei IFFR
12: The Fighter IFFR
11: Get Low
11: Tuesday After Christmas IFFR
11: Blue Valentine IFFR
10: Hereafter
10: Simon Werner a disparu IFFR
9: Tender Son IFFR
8: 127 Hours IFFR
8: Silent Souls IFFR
7: The King's Speech
6: Gulliver's Travels
6: True Grit
IFFR 2011: Festivalverslag IFFR
6: Incendies IFFR
6: Poetry (Shi) IFFR
5: Biutiful IFFR
5: Black Swan IFFR
4: Les Amours Imaginaires IFFR
4: Tron: The Legacy
3: Twelve
3: The Tourist
3: The Disappearance of Alice Creed
3: How I ended this Summer
2: The Green Hornet
2: La Doppia Ora
2: Let me in
1: Love & Other Drugs
1: Love Ranch