• FILM 2011: filmrecensies per week
  • Filmweek 25+26+27
  • Titel(s): Cirkus Columbia, Happythankyoumoreplease, One flew over the cuckoo's nest
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 23/6+30/6 = 7/7/2011
  • Datum bespreking: 5 Juli 2011


Jack Nicholson in de bios, met oud werk. Waarom eigenlijk? Daarnaast aandacht voor How I met your mother-ster Josh Radnor die zijn regiedebuut maakt (Happythankyoumoreplease) en voor Cirkus Columbia, waarin we terugkeren naar het post-communistische, vooroorlogse leven in Herzegovina.

One flew over the cuckoo’s nest – Milos Forman
Cast: Jack Nicholson, Louise Fletcher; Release: 23-06-11

En ineens is Jack Nicholson overal aanwezig. De hele zomer films van hem op tv en in verschillende bioscopen. En waarom eigenlijk. Is de man dood? Viert de man een specifieke verjaardag? Zit de man zoveel jaar in het vak? Nicholson is niet dood, maar werd afgelopen april 74 en zit 55 jaar in het vak. Allemaal mooie verdiensten, maar de echte reden schijnt een restauratie van One flew over the cuckoo’s nest te zijn. Een film waarin Nicholson geheel in zijn element is, hij balanceert perfect tussen gekte en genialiteit in. Hij heeft ontegenzeggelijk de hoofdrol, maar het is wat mij betreft altijd meer een ensemblefilm geweest dan een Nicholson-film. Jonge, dan nog onbekende comedy-acteurs als Danny DeVito (Taxi), Vincent Schiavelli (Moonlighting) en Christopher Lloyd (Back to the Future) zitten in het gesticht waar Nurse Ratched (Louise Fletcher) de scepter zwaait. En niet te vergeten, de vergeten acteur Scatman Crothers die een paar jaar erna weer naast Nicholson opduikt in The Shining.
De Ken Kesey-verfilming is zondermeer legendarisch – al dan niet in gerestaureerd versie – maar dat ligt echt dus niet alleen aan Nicholson. De Tsjechische regisseur Miles Forman verdient op basis van zijn oeuvre ook best een retrospectief. Na One flew maakte hij nog Hair, Ragtime, Amadeus, People versus Larry Flint en Man on the Moon.
Redenen genoeg te bedenken waarom op basis van de One flew-restauratie niet Nicholson maar iemand anders in de picture had gestaan. Hiertegenover staat het simpele argument dat Jack Nicholson gewoon goed is. Punt.
Maar, euh. Waarom dan One flew en niet The Shining, China Town…?
Happythankyoumoreplease - Josh Radnor
Cast: Josh Radnor, Michael Algieri, Kate Mara; Release: 30-06-2011

Heel flauw natuurlijk en lang niet zo grappig als Louie C.K. of Bored to Death, maar comedyserie How I met your mother is stiekem ook best leuk. Vooral Barney (….) steelt de show, terwijl Ted de eigenlijke hoofdrolspeler is. Na elk seizoen hebben de acteurs een paar maanden zomervakantie. Josh Radnor, die Ted speelt, besteedt deze tijd goed: vorige zomer schreef en regisseerde hij zijn eerste speelfilm. In de film speelt hij een schrijver met een writer’s block die net gedumpt is. In de metro ziet hij een jochie dat zijn ouders kwijt is. Samen gaan ze op zoek, maar als blijkt dat het jongetje helemaal geen ouders heeft, ontfermt de schrijver zich over hem. Onderwijl ontmoet hij een zangeres, die hem best wel tof vindt. Maar hij heeft even geen tijd, want hij krijgt levenslessen van een jochie van tien. Radnor heeft een leuke, ietwat naïeve, romantische komedie afgeleverd. Een relatiekomedie met een twist, waardoor het niet zo zoetsappig wordt. Hopelijk heeft Josh Radnor komende zomer nog geen vakantie geboekt, want we verwachten – na een nieuw seizoen korte baan lachen – volgend jaar nog een beter vakantiefilmpje.

Cirkus Columbia – Danis Tanovic
Cast: Miki Manojlovic, Boris Ler; Release: 07-07-2011

Als in Herzegovina in 1991 het communisme voorbij is, keert 60+er Divko na 20 jaar terug naar zijn stad. Hij heeft in West-Duitsland geld verdient en een jonge vriendin aan de haak geslagen. Met vriendin, mooie auto en kat denkt hij zijn oude huis weer in te kunnen nemen. Daar zijn zijn thuisgebleven vrouw en hun zoon (die zijn vader zelden gezien heeft) het niet mee eens. Alsof dit nog niet genoeg spanning oplevert, ziet de zoon de jonge vriendin van zijn vader wel zitten (en vice versa) en staat de eerste Bosnische oorlog op uitbarsten.
Cirkus Columbia is een fraaie film met sterke karakters en heftige botsingen tussen verschillende generaties en opvattingen. Tanovic, die eerder opviel met No Man’s Land, heeft vooral de juiste setting gekozen om zijn verhaal te laten plaatsvinden. Herzegovina vlak voor de oorlog, de spanning loopt op, waardoor de verschillen tussen Oost en West, maar ook tussen de verschillende bevolkingsgroepen allemaal duidelijk worden.
Een waarschuwing voor de circusfreaks (en daarmee een geluk voor de circushaters): ondanks de titel komt in deze film zo goed als geen clown of circus voor. Daarvoor kunt u dit jaar terecht bij films als: The Last Circus, Water for Elephants en Silent Sonata.

Ricco van Nierop