• FILM 2011: filmrecensies per week
  • Filmweek 15+16
  • Titel(s): Paul, Somewhere, Red Riding Hood, World Invasion Battle: LA
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 14+21/4/2011
  • Datum bespreking: 18 April 2011


Vier zeer diverse Amerikaanse films deze keer: een leuke (en erg flauwe) sf-komedie (Paul), een zeer geslaagde Sofia Coppola (Somewhere), een Twilight-achtige (ook net zo slecht) weerwolvensoap (Red Riding Hood) en een vreselijke apocalyptische actiefilm (World Invasion Battle: LA).

Paul - Greg Mottola
Cast: Simon Pegg, Kristin Wiig; Release: 14-04-2011

Ze houden van stripboeken over superhelden en buitenaardse wezens. Daarom reizen de comicbook-fans Graeme en Clive vanuit Engeland naar Amerika om hun helden op een beurs te ontmoeten. Na de beurs huren ze een camper om de omgeving te verkennen waar veel van hun favoriete verhalen zich af hebben gespeeld. Voor hen geheel onverwachts (maar voor ons kijkers natuurlijk volkomen voorspelbaar) komen ze in contact met een alien. Zijn naam is Paul en hij leeft al tussen de mensen sinds zijn ruimteschip een ongeluk kreeg. Na de eerste schrik nemen Graeme en Clive het kleine buitenaardse mannetje mee, aangezien er een groep huurlingen achter hem aanzit.
Paul is natuurlijk geen serieuze sciencefictionfilm. Toch zullen extraterritoriale fans met een beetje relativeringsvermogen veel plezier beleven aan deze sf-komedie. De film zit namelijk vol verwijzingen naar bekende sf-films. Zo doen Sigourney Weaver (Alien, Avatar) en Steven Spielberg (ET) geinige cameo’s. Star Wars-fans komen minder aan hun trekken, maar die hadden al de vergelijkbare komedie Fan Boys. De humor in Paul is vaak spitsvondig en soms ook flauw. Dankzij de sympathieke hoofdrolspelers, Simon Pegg (Shaun of the death) en Nick Frost, is Paul een buitenaards geestige sciencefiction / actiekomedie / roadmovie.

World Invasion Battle: LA – Jonathan Liebesman
Cast: Aaron Eckhart, Michelle Rodriguez; Release: 21-04-2011

Genoten van Black Hawk Down of The Day after tomorrow of 2012? Apocalyptische actiefilms, waarin het verhaal en het acteerwerk nadrukkelijk van minder belang zijn dan de explosies en het schietwerk. Dan is World Invasion Battle: LA zonder probleem de volgende topfilm. Zoek je echter meer diepte in dit genre, meer originaliteit dan kun je beter teruggrijpen op District 9 of Cloverfield.
Want World Invasion is vooral meer van hetzelfde: de gebouwen van Los Angeles knallen uit elkaar tot je bak met geëxplodeerde maïskorrels op is.

Red Riding Hood – Catherine Hartwicke
Cast: Amanda Seyfried, Gary Oldman; Release: 14-04-2011

Catherine Hartwicke maakte faam met de eerste Twilight-film en dat is in deze Roodkapje en de wolf heel goed te merken. Het aantal overeenkomsten met de vampierensoap is teveel om op te noemen. Dat ga ik hier dan ook niet doen, ik ga enkel alle fans van flutfilms veel plezier wensen en zelf treuren om de anderhalf uur die ik nooit meer terug zal krijgen. En ook een beetje treuren om de vrouw die haar regiecarrière met zulke mooie films (ook over jongeren: Thirteen (2003) en Lords of Dogtown (2005)) begon.

Somewhere - Sofia Coppola
Cast: Stephen Dorff, Elle Fanning; Release: 14-04-2011

Seks, drugs en af en toe een rol. Daar komt het leven van de verwende Hollywoodacteur Johnny Marco in het kort op neer. Hij heeft geen enkele reden om zich ook maar enigszins verantwoord te gedragen. Tot hij de zorg krijgt over zijn 11-jarige dochter, die voorheen bij haar moeder woonde. Dat wordt aanpassen, althans als hij daartoe bereid is.
Sofia Coppola, bracht ons indringende films als Virgin Suicides en Lost in Translation, maar ook de half-geslaagde kostuumfilm Marie Antoinette. Gelukkig zijn de kostuums weer in de kast en is de aandacht weer geheel voor het menselijke drama. Want de manier waarop Johnny Marco zijn levensstijl combineert met het opvoeden van zijn dochter, levert genoeg klein drama op. Klein drama dat soms glimlachhumor oplevert, soms vertedert, maar zeker ook plaatsvervangende schaamte genereert. Door deze combinatie wordt Somewhere een geslaagde film, vergelijkbaar met Lost in Translation (2003). Met dat verschil dat de oudere mannelijke acteur die zichzelf opnieuw uitvindt, iets jonger is dan Bill Murray (toen 53): Stephen Dorff (38) en dat de jonge vrouwelijk acteur die zichzelf op de kaart zet iets jonger is dan Scarlet Johansson (toen 19): Elle Fanning (13 jarige zusje van Dakota).

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2011:

14: The Resident
14: Rabbit Hole IFFR
14: Limitless IFFR
14: In a better world
13: Illègal IFFR
13: Africa United
12: Drei IFFR
12: The Fighter IFFR
11: Get Low
11: Tuesday After Christmas IFFR
11: Blue Valentine IFFR
10: Hereafter
10: Simon Werner a disparu IFFR
9: Tender Son IFFR
8: 127 Hours IFFR
8: Silent Souls IFFR
7: The King's Speech
6: Gulliver's Travels
6: True Grit
IFFR 2011: Festivalverslag IFFR
6: Incendies IFFR
6: Poetry (Shi) IFFR
5: Biutiful IFFR
5: Black Swan IFFR
4: Les Amours Imaginaires IFFR
4: Tron: The Legacy
3: Twelve
3: The Tourist
3: The Disappearance of Alice Creed
3: How I ended this Summer
2: The Green Hornet
2: La Doppia Ora
2: Let me in
1: Love & Other Drugs
1: Love Ranch