• FILM 2011: filmrecensies per week
  • Filmweek 28+29+30+31
  • Titel(s): Harry Potter 7.2, Grande Sogno, Zookeeper, Horrible Bosses, Green Lantern, Captain America
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 14+21+28/7 + 4/8/2011
  • Datum bespreking: 30 Juli 2011


Zomerfilms vanuit Italië - wederom historie in Il Grande Sogno, en vanuit Zweinstein – eindelijk de laatste Potter-film. Twee komedies die aardig (Horrible Bosses) en mager (Zookeeper) zijn. En twee superheldenfilms die aardig (Green Lantern) en mager (Captain America) zijn.

Harry Potter & The Deathly Hallows: Part 2 - David Yates
Cast: Daniel Radcliffe, Emma Watson; Release: 14-07-11
Zijn we dan eindelijk verlost van Harry en de miljoenen potterkijkers? Van Hermelien en de Wemelbroertjes? Van Hagrid en zijn vreemde huisdierencollectie? Van Voldemort en zijn doodsrelieken? Van de versnelde trein naar Zweinstein op perron 9¾? Van de zwerkbalcompetitie en de witte postuilen? Van Ava Kedavra, de Expelliarmusspreuk en de zegevlier? Van Zwart, Sneep, Perkamentus en Huffelpuf? Van de Orde van de Feniks, Goderics Eind en de Viavia? Zijn we eindelijk verlost van dit tienertoverdrama? Van deze zeer geslaagde en fantasierijke filmreeks? (vergelijk het eens met de fletse Twilight-reeks) Ja, inderdaad: dit alles verdwijnt voorgoed onder de onzichtbaarheidsmantel. En Potter zag dat het goed was.

Il Grande Sogno – Michele Placido
Cast: Riccardo Scamarcio, Jasmine Trinca, Luca Argentero; Release: 14-07-11
En daar is de volgende historische Italiaanse film. Dit maal is het 1968, vinden er (studenten)protesten plaats en volgen we een politieagent die undercover zich tussen de demonstranten begeeft, verliefd wordt op een studente en zich verscheurd voelt tussen twee partijen. Op rustige toon neemt de film af en toe afstand van de hectiek van het oproer in de stad om de achtergronden van de agent en van de studente te bekijken.
Il Grande Sogno (De grote droom) is wederom (want er komen nogal wat goede Italiaanse films uit) een goed geacteerde, traditioneel vertelde film uit het laarsland. Speciale aandacht voor acteur Riccardo Scamarcio, die ook al in Mine Vaganti zit en enkele jaren terug in Mia Fratello e figlio unico. Niet dat hij de sterren van de hemel speelt, hij speelt niet meer dan degelijk, maar met zijn looks zal het niet lang duren voor hij films in Hollywood kan gaan maken .

Zookeeper – Frank Coraci
Cast: Kevin James, Rosario Dawson; Release: 21-07-11
Zookeeper is een familiefilm uit de Adam Sandler-fabriek. Dit maal niet met de komiek in de hoofdrol, zoals het laatste vreselijke product uit deze hoek: Grown Ups. Kevin James (bekend van tv-serie King of Queens) speelt een dierentuinmedewerker die een tweede kans krijgt bij de vrouw door wie hij genadeloos gedumpt is. Om beter voor de dag te komen, krijgt hij hulp van zijn vrienden uit de dierentuin. Niet alleen zijn lieve collega Kate (Dawson), maar ook de dieren, die ineens kunnen praten (met stemmen van sterren als Cher, Sylvester Stallone, Nick Nolte en ja, daar –ie Adam Sandler) helpen hem zijn ex terug te winnen. Duizend-in-een-dozijn-verhaaltje en pratende dieren. Dan weet u genoeg, toch?

Horrible Bosses – Seth Gordon
Cast: Jason Bateman, Kevin Spacey, Charley Day, Jennifer Aniston, Jason Sudeikis, Colin Farrell; Release: 28-07-11
Een film waarin drie mannen hun bazen zo zat zijn dat ze deze willen vermoorden en het is geen thriller of detective. Dan moet het wel humor zijn. En inderdaad, er valt in Horrible Bosses behoorlijk wat te lachen. En niet zozeer om het foute haar van baas Colin Farrell, maar wel om het optreden van botte baas Kevin Spacey. Het meest verrassende is misschien dat zelfs Jennifer Aniston lollig is als oversekste tandarts (en baas). Van de drie mannen/werknemers overtuigt alleen Jason Bateman (bekend van Arrested Development). Zijn droge kop kan veel grappen goed brengen, terwijl Charley Day (Sunny in Philidelphia) en Jason Sudeikis (Saturday Night Live) over the top acteren – of gewoon minder goede grappen toebedeeld krijgen. Horrible Bosses is toch een behoorlijk leuke komedie – maar misschien is dat oordeel wel beïnvloed doordat er tegenwoordig weinig echt goede komische films in bios te zien zijn.

Captain America: The First Avenger – Joe Johnston
Cast: Chris Evans, Hayley Atwell, Dominic Cooper; Release: 28-07-11
Steve Rogers wordt telkens maar afgewezen voor dienst, omdat hij te klein is, terwijl hij zo graag mee wil vechten tegen de nazi’s in Europa. Via een geheim project van een professor verandert hij in Captain America, een patriottistische superheld. Het is druk in de bios met superhelden. Vooral producent (en in eerste instantie strip-uitgever) Marvel stuurt heel wat helden onze kant op om de wereld te redden. Marvel is bekend van Iron Man, X-Men, Fantastic Four, Hulk en later dit jaar ook nog Avengers. Al in de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste op een Marvel-strip gebaseerde film uit, ook over Captain America. Nu maken de filmmakers vooral dankbaar gebruik van de sfeer en spanning die rondom WO2 hangt. Dus veel mooie oude auto’s, slechte Duitsers en goede Amerikanen. En een superheld die bovennatuurlijk hard kan rennen. Captain America is een beduidend mindere film in vergelijking met Marvel’s Iron Man-films en ook minder dan…

Green Lantern
Cast: Ryan Reynolds, Blake Lively, Peter Sarsgaard; Release: 04-08-11
Green Lantern is een superheld afkomstig van stripuitgever DC Comics. Andere verfilmde DC-helden zijn Superman, Batman, Watchmen en Jonah Hex. Testpiloot Hal Jordan (Reynolds) ontdekt een buitenaards ruimteschip dat is gecrasht. Net voor de dood van de piloot van dit ruimteschip krijgt Hal een ring. Met deze ring om heeft Hal enorme krachten, maar zitten er ook allerlei buitenaardse troepen achter hem aan.
Het verhaal heeft weinig om het lijf en de hedendaagse setting maken het niet bijzonder. De effecten en actiescènes zien er goed uit, maar juist op de momenten dat Reynolds de sfeer van de clichématige superhelden-actiefilm doorbreekt met droge humor, wordt de film leuk. Reynolds mag nog niet zover gaan als Robert Downey Jr. in de Iron Man-films en heeft ook misschien niet het talent om dat te doen. Toch zijn het deze spaarzame humoristische momenten die Green Lantern net iets beter maken dan de huidige concurrentie.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2011:

27: Cirkus Columbia IFFR
26: Happythankyoumoreplease
25: One flew over the cuckoo's nest
24: My Son my son what have you done IFFR
24: Route Irish
23: Club Zeus IFFR
23: Source Code
22: Insidious
22: (Untitled)
21: Howl
20: 22Mei IFFR
20: Mine Vaganti
20: Hobo with a shotgun
19: Made in Dagenham
19: Unknown
18: Inside Job
17: Attenberg IFFR
17: Neds
17: Never let me go IFFR
16: World Invasion Battle: LA
15: Red Riding Hood
15: Somewhere IFFR
15: Paul
14: The Resident
14: Rabbit Hole IFFR
14: Limitless IFFR
14: In a better world
13: Illègal IFFR
13: Africa United
12: Drei IFFR
12: The Fighter IFFR
11: Get Low
11: Tuesday After Christmas IFFR
11: Blue Valentine IFFR
10: Hereafter
10: Simon Werner a disparu IFFR
9: Tender Son IFFR
8: 127 Hours IFFR
8: Silent Souls IFFR
7: The King's Speech
6: Gulliver's Travels
6: True Grit
IFFR 2011: Festivalverslag IFFR
6: Incendies IFFR
6: Poetry (Shi) IFFR
5: Biutiful IFFR
5: Black Swan IFFR
4: Les Amours Imaginaires IFFR
4: Tron: The Legacy
3: Twelve
3: The Tourist
3: The Disappearance of Alice Creed
3: How I ended this Summer
2: The Green Hornet
2: La Doppia Ora
2: Let me in
1: Love & Other Drugs
1: Love Ranch