• FILM 2011: filmrecensies per week
  • Filmweek 37 + 38
  • Titel(s): Apollo 18, Midnight in Paris, Your Highness, Friends with Benefits, Submarine
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 9 + 15/9/2011
  • Datum bespreking: 23 September 2011


Apollo 18 – Gonzalo Lopez-Gallego
Cast: Warren Christie, Lloyd Owen, Ryan Robbins; Release: 15-09-11

Deze film telt maar drie acteurs, twee locaties (de maanbodem en de binnenkant van de raket) en één eenvoudig verhaal (astronauten landen op maan en ontdekken iets vreemds). In principe heb je niet veel nodig om een film te maken over bijvoorbeeld claustrofobie, levensbedreiging, onderhuidse spanning tussen mensen geïsoleerd van de rest van mensheid. Ook niet als je daar een ‘waargebeurd’-sausje overheen giet (deze jaren’70-missie zou altijd verzwegen zijn, maar nu zijn er toch beelden opgedoken). Maar daarbij moet je niet te gemakzuchtig te werk gaan. Qua beeld oogt het allemaal best plausibel. De makers hebben de kunst van films als [rec] en Paranormal Activity afgekeken, die het trucje natuurlijk allemaal leerde van The Blair Witch Project. Schokkerige camera’s die aan de astronauten of aan de raket vastzitten. Veelvuldig wegvallende communicatie met ground control. Precies op de momenten dat het spannend wordt, valt het beeld weg en houd je enkel geluid over. Het levert best wat akelige momenten op, maar er is geen Laika die in deze onzinnige maanlanding geloofd. Voor het betere claustrofobische ruimtewerk moet je bij Duncan Jones’ film Moon zijn (met maar één acteur) en voor het betere waar gebeurd met een knipoogwerk moet je bij Dark side of the moon (uit 2002) zijn.

Midnight in Paris – Woody Allen
Cast: Owen Wilson, Marion Cotillard, Rachel McAdams; Release: 15-09-11

Alle Allen-clichés komen voorbij: de neurotische hoofdpersoon met een writers’ block. Dezelfde hoofdpersoon met een suffe verloofde die hem niet ziet staan. De vele verwijzingen naar de literaire en de kunstwereld en de magie die ervoor zorgt dat de hoofdpersoon kan vluchten. En al die Allen-clichés zitten het genieten van de film totaal niet in de weg. Kortweg omdat Allen een zeer smakelijke film heeft gemaakt. Een film die in het hedendaagse Parijs Owen Wilson opvoert als Hollywoodschrijver. Wilson droomt van het verleden dat hij nooit mee heeft gemaakt en baalt van het heden waarin hij op sleeptouw wordt genomen door zijn verloofde en haar ouders en standaard-filmscripts moet schrijven. ’s Nachts stapt hij in een oldtimer die hem aflevert bij een café waar hij Zelda & F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Cole Porter, Josephine Baker, Gertrude Stein (Kathy Bates), Alice B. Toklas, Pablo Picasso, Salvador Dali (Adrien Brody), Man Ray, Luis Bunuel, T.S. Eliot en Henri Matisse ontmoet. Allemaal figuren uit de kunsthoek uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Hij laat zijn manuscript lezen door Stein en Eliot, geeft Bunuel een idee voor een film, danst met de vriendin van Hemingway op de muziek die Porter achter de piano speelt.

Soms zijn de verwijzingen naar de internationale kunstscène in Parijs wat flauw (maar de meeste grappen zijn goed). Daarnaast heeft Woody Allen niet zo’n nieuw verhaal te vertellen. Dit is echter zeer overkomelijk aangezien Midnight in Paris een wonderschone aaneenschakeling van volmaakt sfeervolle scènes is.

Your Highness - David Gordon Green
Cast: Danny McBride, Natalie Portman, James Franco; Release: 15-19-11

Dit moet wel het jaar van Natalie Portman zijn. In juni werd ze niet alleen 30, maar ook voor het eerst moeder. En in maart won ze een Oscar voor haar hoofdrol in Black Swan. Alsof al die danslessen (voor haar rol als balletdanseres) nog niet genoeg waren, had ze voor haar zwangerschap ook nog tijd voor een viertal andere films. Wat vooral opvalt, is haar veelzijdigheid. Waar Black Swan een groots drama is, speelde ze een caissière in de vreemde, kleine dramafilm Hesher, een wetenschapper in de overdreven actiefilm Thor, een losbandige dokter in de leuke romcom No Strings Attached en een strijdlustige jonkvrouw in de doldwaze ridderfilm Your Highness. In deze komedie heeft echter de onbekende Danny McBride de hoofdrol. Hij speelt het luie, jonge broertje van kroonprins James Franco, die hij moet helpen met het redden van diens prinses (de altijd leuke Zooey Deschanel). Onderweg valt hij compleet voor een vechtlustige jonkvrouw. En dan zijn we terug bij Natalie Portman, die meer kan dan acteren, dansen, rappen (zie youtube) en ingewikkelde sommen oplossen (ze is een afgestudeerd wiskundige); ze kan ook zwaardvechten (wat de Star Wars-fans al wisten) en heeft humor in deze onzinnige, maar leuke film.

Friends with benefits - Will Gluck
Cast: Justin Timberlake, Mila Kunis, Richard Jenkins; Release: 22-09-11

Mila Kunis (That ‘70’s Show) was eerder dit jaar naast Natalie Portman te zien in het balletdrama Black Swan. Portman kwam vervolgens (zie ook de recensie over Your Highness) met een romcom over een twee vrienden die seksafspraken met elkaar maken (No Strings Attached). Alsof Kunis Portman na-aapt, speelt zij nu in een kopie van die film. Want Kunis en tegenspeler Justin Timberlake zijn eerst collega’s en na een one night stand besluiten ze geen stel te worden, maar wel als vrienden seks te blijven hebben. Ideaal? Of gedoemd te mislukken? Want als zij niet toch meer gaat voelen, dan hij wel. En als ze beiden niets voelen is het ook weer niet goed. Alle voordelen (seks zonder gezeur) en nadelen (wat als zij ineens serieus met een ander gaat daten?) komen voorbij. De vergelijking met No strings attached valt wel erg op, maar is niet echt storend. Kunis is geen Portman qua acteerwerk, maar is prima op haar plek in deze sexy komedie. En Justin Timberlake oogt, na een paar serieuze rollen, zeker niet meer als zanger-die-zo-nodig-moet-acteren. Voor diegenen die No Strings Attached niet zagen, is dit een lekkere romcom, voor de rest is het nog altijd een best aardige herhalingsoefening.

Submarine – Richard Ayoade
Cast: Craig Roberts, Sally Hawkins, Yasmin Paige; Release: 22-09-11

Richard Ayode is een Britse acteur/regisseur die hier misschien bekend is van zijn rol in de komedieserie The IT-crowd. Als regisseur staan er wat minder bekende tv-series op zijn naam en een rijtje Arctic Monkeys-clips. Submarine is zijn eerste speelfilm en direct behoorlijk geslaagd. De hoofdrol is voor de tiener Oliver Tate die een poging doet om voor zijn 16e verjaardag van zijn status als maagd af te zijn en terloops ook nog even zijn moeder bij de nieuwe overbuurman weg probeert te houden. Een overbuurman met een duivelse fascinatie. Een badkuip op een open veld. Een jongen die besluit op een onpopulair meisje verliefd te worden omdat dat de kans op succes vergroot. Een vader en moeder (mooie rol van Sally Hawkins) die al zeven maanden geen seks meer hebben gehad, een zoon die de lichten in huis dimt om daar verandering in te brengen.

Submarine is zo’n film vol kleine, idiote ideeën, grappige vondsten en lieve personages die het beste met elkaar voor hebben maar toch in de problemen komen. En, niet te vergeten, prachtige liedjes van Alex Turner (Arctic Monkeys).

Ricco van Nierop


In de vorige edities van FILM 2011:

36: Essential Killing IFFR
35: Devil's Double
34: Cowboys & Aliens
33: Rise of the Planet of the Apes
32: Super 8
32: Profession Hearbreaker
32: Pulsar IFFR
31: Captain America
30: Green Lantern
30: Horrible Bosses
29: Zookeeper
28: Grande Sogno
28: Harry Potter 7.2
27: Cirkus Columbia IFFR
26: Happythankyoumoreplease
25: One flew over the cuckoo's nest
24: My Son my son what have you done IFFR
24: Route Irish
23: Club Zeus IFFR
23: Source Code
22: Insidious
22: (Untitled)
21: Howl
20: 22Mei IFFR
20: Mine Vaganti
20: Hobo with a shotgun
19: Made in Dagenham
19: Unknown
18: Inside Job
17: Attenberg IFFR
17: Neds
17: Never let me go IFFR
16: World Invasion Battle: LA
15: Red Riding Hood
15: Somewhere IFFR
15: Paul
14: The Resident
14: Rabbit Hole IFFR
14: Limitless IFFR
14: In a better world
13: Illègal IFFR
13: Africa United
12: Drei IFFR
12: The Fighter IFFR
11: Get Low
11: Tuesday After Christmas IFFR
11: Blue Valentine IFFR
10: Hereafter
10: Simon Werner a disparu IFFR
9: Tender Son IFFR
8: 127 Hours IFFR
8: Silent Souls IFFR
7: The King's Speech
6: Gulliver's Travels
6: True Grit
IFFR 2011: Festivalverslag IFFR
6: Incendies IFFR
6: Poetry (Shi) IFFR
5: Biutiful IFFR
5: Black Swan IFFR
4: Les Amours Imaginaires IFFR
4: Tron: The Legacy
3: Twelve
3: The Tourist
3: The Disappearance of Alice Creed
3: How I ended this Summer
2: The Green Hornet
2: La Doppia Ora
2: Let me in
1: Love & Other Drugs
1: Love Ranch