Beste tracks van nu - zangers / sept '13


Als je even niet oplet mis je een heleboel goede muziek. Voor diegenen die dat erg vinden, is hier een overzicht van de meest interessante tracks van september 2013 (zangers met of zonder bands). Vrolijke soulsongs, springerige indie-tracks, zeer diverse folkliedjes, sferische ballades en groevende jams. Om kort over te lezen en lang naar te luisteren. 

Vrolijke soulsongs
Aangezien ik meer muziek luister (via spotify) dan ik muziek kijk (youtube) kwam ik er achteraf pas achter dat van de vijf gekozen soulliedjes er drie door bleekscheten gezongen worden. Ze swingen wel allemaal net zo lekker. Of ze nu Simon Feenstra (4) heten, uit Friesland komen en over homohaat zingen of Trombone Shorty (2), uit New Orleans en jazz, funk en Lenny Kravitz-achtige rock mixen. Electric Guest (1) is een LA-band met zanger Asa Taccone. Aloe Blacc (3) zong de Avicii-hit ‘Wake me up’ in, maar klinkt solo nog beter. Tot slot Joseph Arthur (5), die al samenwerkte met Pearl Jam, Ben Harper en lang geleden met Peter Gabriel – gezien zijn bio hoort hij in het blokje alternative rock, maar daarvoor klinkt dit veel te soulvol. 

Aanstekelige indie
Aanstekelig is een woord waar Word een rood kringeltje onder blijft zetten – toch is het een adjectief dat veelvuldig van toepassing is op goede liedjes. Bijvoorbeeld van Jelte Tuinstra alias Jett Rebel (6), of van de Haagse jonge belofte Taymir (7). Iets steviger kan ook aanstekelig zijn, bijvoorbeeld bij het solo-debuut van voormalig Wolfmother-zanger Andrew Stockdale (8) of bij de fellow-Australians van Hey Geronimo (9) en de vier 16-jarige Ierse gastjes van The Strypes (10). De mannen van Okkervil River (11) was ik alweer vergeten, terwijl ze eerder deze eeuw een paar mooie albums maakten. Op hun zevende album klinken ze behoorlijk Springsteeniaans. Puggy (12) bestaat uit een Zweed, een Fransman en een Brit, voor hun ‘last day on earth’ mag Word weer gaan kringelen: aanstekelig en springerig. Iets rustig klinken The Vaccines (13), maar gaat het nu over een meisje genaamd Melody dat belt of over een melodie die je ergens hoort? Matthew E. White (14) stond in de maart-spotlijster met het geweldige ‘Big love’, zijn nieuwste track is bijna net zo lekker.

Diverse folk
Naked (15) zou ik voorheen ‘akoestische rock’ labelen, maar hun nieuwste album heeft (mede dankzij de viool) meer en folk-gevoel, wat in combi met het songwriterschap van Arie Spaans mooie songs oplevert. Van Scheveningen naar Utrecht en wel naar Kanaleneilanden, waar het samenwerkingsproject Knalland (16) vandaan komt. Town of Saints (17) komt dan weer uit Groningen, al is de helft van deze countryfolk-band Deens. Collega Tim Donker schreef hier uitgebreider over hun laatste cd. Britse folk kent veel nieuwe namen de laatste jaren. Vorig jaar brak de 19-jarige Jake Bugg  (18) door met een fijn album, zijn jongste track is veel meer punk dan folk, maar ’t blijft goed. Vorige maand brak de 19-jarige Archy Marshall alias King Krule (19) door met een verrassende debuut-cd waar folk, punk en hiphop elkaar ontmoeten. Gambles (20) (echte naam Matthew Daniel Siskin) is een webdesigner die heel andere muziek maakt dan zijn beroemdste klant (Beyonce). Supergroep Tired Pony (21) met REM’s Peter Buck, iemand van Belle & Sebastian en zanger Gary Lightbody van Snow Patrol leverden een mooie tweede roots-cd af.

Sferische ballades
Volcano Choir (22) zou je met enige moeite ook een supergroep kunnen noemen, want Justin Vernon zingt niet met zijn Bon Iver-mensen, maar met muzikanten van Collections of Colonies of Bees. Hoe je het ook noemt, het klinkt goed. De laatste cd van duo Strand of Oaks (23) is al een jaar oud, maar te goed om jullie te onthouden. Half Moon Run (24) was een hit op Lowlands schijnt, ik kik vooral op dit ene liedje van hun debuutcd. En dan zomaar het meest hartverscheurende liedje van dit moment: RY X (25) met ‘Berlin’. Alhoewel Rufus Wainwright & Anthony (26) met  ‘I cried for us’ ook zeer teder bezig zijn op de tribute-cd voor Kate McGarrigle.

Groevende jams
Booker T. (27) is inderdaad de toetsenist van de MG’s, die in de 60’s bij het Stax-label grootheden als Eddie Floyd, Wilson Picket en Otis Redding begeleidde. Op zijn jongste album zijn de vocalisten minder groot (Estelle, Mayer Hawthorne, Gary Clark Jr.), daarom koos ik voor deze bijna instrumentale jam. Gevolgd door twee Afro-plaatjes. Van de ervaren Touareg-band Tamikrest (28) een zeer funky track van hun album (dat handelt over het lot van vrouwen in Mali). Hun voormalige geluidstechnicus, Ben Zabo (29), kan ook jammen getuige zijn ‘Wari Vo’. Afsluitend een 10 minuten lange groove van de Southern- swamp-band Gov’t Mule (30) die een dubbelcd vol van dit soort tracks hebben met beroemde gasten (Costello, Toots, Winwood) en deze song doen met New Orleans-senior Dr. John.

Toen we nieuw waren
Strikt genomen is hier de Spotlijster afgelopen en is een van de regels dat ik geen grote artiesten opneem omdat die toch al genoeg aandacht krijgen. Maar, maar, ik kan het niet laten toch een tiental bonustracks te presenteren van zangers/bands die allang in bonus zijn, maar toch met sterke nieuwe liedjes komen zoals Paul McCartney, Arcade Fire, De Jeugd van Tegenwoordig, Elvis Costello & The Roots, The Pixies, Placebo, Arctic Monkeys, Travis, John Legend en Bob Dylan.

Ricco van Nierop

PS: Veel van deze tracks kwamen/komen voorbij in mijn radioprogramma bij Den Haag FM. Meer info, zie dit weblog.

Check ook deze oudere playlists:
Spotlijster sept 13/v playlist + tekst
Spotlijster zomer 13 playlist + tekst
Spotlijster juni 13/m playlist + tekst
Spotlijster juni 13/v playlist + tekst
Spotlijster mei 13/m playlist + tekst
Spotlijster mei 13/v playlist + tekst
Spotlijster mrt 13/m playlist + tekst
Spotlijster mrt 13/v playlist + tekst
Spotlijster feb 13/m playlist + tekst
Spotlijster feb 13/v playlist + tekst
Spotlijster jan 13/m playlist + tekst
Spotlijster jan 13/v playlist + tekst
Spotlijster nov 12/v
Spotlijster nov 12/m
Spotlijster okt 12/v
Spotlijster okt 12/m

Niet op de kaart, wel 't luisteren waard
Deze maand een hele reeks niet-gespotificeerde goede liedjes. Check vooral de oudklinkende soul van St. Paul & The Broken Bones, het toffe indiehitje-in-wording van George Ezra, en het Bright Eyes-achtige countryrock-duet 'Ships don't sail' van John Isaac Watters. Of de nieuwe (harde, funky) track van Dyzack en het fantastisch vrolijke 'Over and Out' van Flyte.

Dyzack - Introduction to Utterjoy


deSpotlijster m/v?
Per maand presenteert de Recensent twee Spotlijsters: een met zangeressen/bands en een met zangers/bands. Dit onderscheid is een gevolg van tien jaar Chicksinger-recensies schrijven, ooit begonnen vanwege de geringe aandacht voor goede zangeressen in de muziekjournalistiek.

deSelectie
de Spotlijsters bevatten meestal geen bekende hits. Niet vanwege de kwaliteit – ook goede songs bereiken een groot publiek – maar deze songs krijgen al genoeg aandacht.
Bronnen: radio 6, pinguin-radio, Largeheartedboy, Studio Brussel, krentenuitdepop, NPR-first listen, 22 tracks, 3voor12 Luisterpaal, kxradio en ook ouderwetse media zoals OOR.

deVolgorde
Songs die gevoelsmatig bij elkaar horen, plaats ik achter elkaar. Meestal op basis van genre, maar ook als er een andere link is. Volg de Spotlijsten en klik door naar hele albums van interessante acts en sla mindere acts over.