Beste tracks van nu - zangers/bands juni '13


10 x Zomers
Storingen, stromingen, drukgebieden en depressies – waarom heeft de weermens het nooit over muziek als factor van invloed op de weersomstandigheden? Het nieuwe album van het Scheveningse Splendid (1) is compleet als soundtrack van een mooie zomer te beluisteren. Met een beetje geluk en passende muziek vindt die zomer nog dit jaar plaats. De Californische Cayucas (2) scoort al een tweede zonnige single op rij. Net als de Finse band Satellite Stories (3). De debuutalbums van deze twee bandjes zijn behoorlijk leuk, maar kunnen nog lang niet tippen aan hun grote voorbeeld: Vampire Weekend (4), dat een tof derde album afleverde en het intro van ‘Unbelievers’ afkeek van ‘Denis’ (bekend van Blondie). James Skelly (5), zanger van The Coral, doet op zijn solo-cd ook aan afkijken. Zijn ‘You’ve got it all’ heeft een overduidelijke Motown-sound en de melodielijn lijkt zelfs op ‘Come see about me’ van The Supremes.
Over de bandnamen en de songtitels van zowel track 6 als 7 valt van alles te zeggen: Literature (6) speelt ‘Push-up bra’ en Protection Patrol Pinkerton (7) doet ‘The Beatles songs are wrong’. Vreemd, opmerkelijk, raar – maar het doet er niet toe, de liedjes zijn top.
Vier jaar terug kreeg Zach Sobiech (8) kanker en vorig jaar maakte hij samen met zijn band A Firm Handshake een album en verscheen er een documentaire via Soulpancake. Hij overleed afgelopen mei op achttienjarige leeftijd. Ondanks deze voorgeschiedenis, die ook in ‘Clouds’ verwerkt zit, is het toch een opgewekt liedje.
Twee vrolijke rap-songs om dit blok af te sluiten: George Watsky (9) is een slam-poet die dit zeer aanstekelijke liedje maakte met een onvertaalbare woordspeling over eiken en oké-voelen. De Canadees David Myles (10) heeft met de zoektocht naar zijn ‘Inner Ninja’ de grootste raphit in zijn land gescoord.

Editors and beyond
Editors is natuurlijk een copypaste-band die het beste van de doom uit de ‘80’s in een nieuw jasje steekt. Toch vind ik ze goed, want de composities zijn sterk en die stem… De band heeft zelf ook al wat navolgers. Sivu (11) hoort daar met hun softe sound niet bij, maar qua melodieën komt het al ene beetje in de buurt. Cloud Beat (12) heeft bijna het lage stemgeluid, maar hier ontbreken de gitaren en een harde drums – wel een goed liedje. MMX (13) gaat rakelings langs het Editors-geluid, maar draaft door op weg naar Snow Patrol-achtige sferen, terwijl To Kill A King (14) met ‘Funeral’ het dichts bij de Birminghammers in de buurt komt. Ze komen wel met een vreemde tekst aanzetten: ‘I must make more friends, so they’ll be hanging at my funeral.’ Dan Editors (15) zelf met de titeltrack van hun in juli uitkomende cd. Ondanks dat de gitarist vertrok, klinkt de band nog behoorlijk hetzelfde.

Suffe Americana ?
Ik zag de Treetop Flyers (16) optreden en dat viel me niet mee – hun album staat vol perfecte ‘70’s countryrockliedjes, maar op het podium verwordt dat tot saaie, uitgesponnen songs. Dan liever een track van de cd – of het voorprogramma van die avond (zie de youtube hiernaast). Van Hollis Brown (17) koos ik, net als in de vorige Spotlijster, een Creedence-imitatie en Darius Rucker (18) klinkt niet voor niets als Hootie & The Blowfish. Hij was namelijk de zanger van deze band. Als men in Amerikaanse films of series suffe ‘90’s muziek belachelijk wil maken, zijn Hootie & The Blowfish vaak de klos. Toch klinkt dit liedje van zijn zoveelste solo-plaat best leuk.

Beste Singer Songwriter?
De nieuwe reeks is al weer even bezig, maar ondertussen hebben diverse oud-kandidaten van het Beste Singer-songwriter-programma een album uit. Winnaar Douwe Bob (19) heeft een ietwat safe plaat gemaakt met een paar uitschieters, zoals het rustige ‘Stone into the River’. Op het debuut van Daniel Versteegh (20) (hij bracht al EP’s uit) staan enkel rustige songs; ze zijn bijna allemaal mooi. Ik kijk graag verder dan talentenshows en vind de volgende singer-songwriters enorme talenten:
Sam Amidon (21) is niet alleen de zoon van twee folkartiesten, maar ook de man van Beth Orton, maar heeft die relaties niet nodig om prachtige liedjes te maken. Drew Gonsalves noemt zich Kobo Town (22), naar een wijk in de hoofdstad van zijn geboorteland Trinidad, zijn song Diego Martin is dan weer vernoemd naar een dorpje verderop. Cartografisch ben je nu op de hoogte, muzikaal moet je zelf maar luisteren hoe hij de zuidelijke calypso vermengt met de noordelijke akoestische sound. Over Marques Toliver (23) schreef ik eerder na twee indrukwekkende concerten die ik van deze violist/zanger zag. Zijn album haalt het niet bij die optredens, maar is alles behalve slecht. Dan een genre dat ik vanwege het gevaar van gezapigheid weinig draai - Garett LeBeau (24) is een uitzondering in de blues: hij heeft een subtiele stem en speelt slome blues die toch spannend blijft. Chris Flemmons gaat al te lang mee om nog een nieuwe talent te noemen, maar wat heeft hij met zijn Baptist Generals (25) weer een prachtige song gemaakt: ‘Morning of my life’.

Langspelers
Soms duren liedjes wat langer. Heel veel langer. Zoals dit vijftal, zeer diverse tracks dat ik op recente cd’s vond. Jon Hopkins (26) doet er bijna tien minuten over om met weinig noten een prachtige soundscape te creëren. These New Puritans (27) maakte eerder postpunk, elektro en zelfs hiphop, maar hun nieuwe album is een soort minimalistische pop beïnvloed door Eno en Reich en Cage. In deze bijna acht minuten kom je geheel tot rust. Om door Great Minds (28) weer wakker geschud te worden. De hiphop-supergroep bestaat uit Winne, Jiggy Dje, Sticks en Dr. Moon. Deze laatste twee kenden we al van hun geweldige Stick Bukowski-cd van een half jaar terug. Moon levert lekkere beats waarop de drie rappers hun ding kunnen doen. Een album vol lyrische en muzikale ontdekkingen, waarvan dit de langste track is. Synthpopduo Holy Ghost! (29) zal met hun acht-minuten durende ‘Dumb disco ideas’ menig dansvloer halen deze zomer en is best een lekker alternatief voor ‘Get lucky, wake me up, bubble butt & blurred lines’. Tot slot een song van gemiddelde lengte van het tweede @ 45 rpm-album (oude 45-toeren plaatjes verzameld) van Orchestra Super Mazembe (30). Die twee albums zouden wel eens mijn zomer kunnen gaan kleuren met hun heerlijke Afro-geluiden.

Ricco van Nierop

Niet op de kaart, wel 't luisteren waard
Niet op spotify staat de band die als voorprogramma de beloftevolle Treetop Flyers wegspeelde. Friends of the Family heeft banden met Rotterdam, Den Haag en Schiedam en treden in die regio ook veel op. Ze staan geregeld met meer dan acht man op het podium en zijn niet bang om een grote diversiteit aan instrumentaria mee te slepen. Ze spelen opgewonden folk en worden vergeleken met Mumford & Sons.

Check ook deze oudere playlists:
Spotlijster juni 13/v playlist + tekst
Spotlijster mei 13/m playlist + tekst
Spotlijster mei 13/v playlist + tekst
Spotlijster mrt 13/m playlist + tekst
Spotlijster mrt 13/v playlist + tekst
Spotlijster feb 13/m playlist + tekst
Spotlijster feb 13/v playlist + tekst
Spotlijster jan 13/m playlist + tekst
Spotlijster jan 13/v playlist + tekst
Spotlijster nov 12/v
Spotlijster nov 12/m
Spotlijster okt 12/v
Spotlijster okt 12/m


deSpotlijster m/v?
Per maand presenteert de Recensent twee Spotlijsters: een met zangeressen/bands en een met zangers/bands. Dit onderscheid is een gevolg van tien jaar Chicksinger-recensies schrijven, ooit begonnen vanwege de geringe aandacht voor goede zangeressen in de muziekjournalistiek.

deSelectie
de Spotlijsters bevatten meestal geen bekende hits. Niet vanwege de kwaliteit – ook goede songs bereiken een groot publiek – maar deze songs krijgen al genoeg aandacht.
Bronnen: radio 6, pinguin-radio, Largeheartedboy, Studio Brussel, krentenuitdepop, NPR-first listen, 22 tracks, 3voor12 Luisterpaal, kxradio en ook ouderwetse media zoals OOR.

deVolgorde
Songs die gevoelsmatig bij elkaar horen, plaats ik achter elkaar. Meestal op basis van genre, maar ook als er een andere link is. Volg de Spotlijsten en klik door naar hele albums van interessante acts en sla mindere acts over.