Beste tracks van nu - zangeressen sept '13


Op een overvolle zomer-playlist na, was het even stil rondom de Spotlijster, maar nu is er weer een maandelijkse dosis verse liedjes. En niet voor niets, deze maand kwamen er zoveel mooie cd’s uit (Janelle Monáe, Emiliana Torrini, Goldfrapp, Giovanca en Eefje de Visser) en tussendoor ontdekte ik ook nog eens wat interessante nieuwe acts (Emma Stevens, Riff Cohen, Klarälven). Lees hier kort over deze en andere zangeressen en beluister hun songs.

Dans apocalyptisch
Als opwarmertje Zola Jesus (1) (echte naam: Nika Roza Danilova), een ietwat doom/gothic-achtige zangeres die met JG Thirwell (echte naam: niet meer te traceren, heeft teveel aliassen, waaronder allerlei varianten op Foetus). Haar ‘Fall Back’ is al een oudere track, maar deze heeft ze opnieuw opgenomen met een strijkorkestje. De tweede cd van Janella Monáe (2) is goed, maar niet over de hele linie zo sterk als dit heerlijke dansliedje. We dansen nog even door met de Schotse elektroklanten van CHVRCHES (3) en twee jonge Britse zangeressen met vrolijke, goed in elkaar gedraaide liedjes, Lucy Spraggan (4) en Emma Stevens (5). Om dit dans-blokje af te sluiten, is daar de Frans-joodse Riff Cohen (6) die op ‘A Paris’ zich door Noord-Afrikaanse ritmes laat beïnvloeden. Intrigerende multi-culti-dame die Cohen, check ook eens haar clipjes.

Grote namen, kleine liedjes
De term ‘Grote namen’ moet je relatief zien, of vanuit het perspectief van deze spotlijster, want geen nieuwe Miley Cyrus, Birdy of zelfs Anouk hier. Groots vind ik Rachael Yamagata (7) die wederom drie minuten in je oor komt fluisteren. Meer dan groots is Laura Marling (8) die met ‘Once I was an eagle’ de beste cd van het jaar (tot nu toe) maakte. Met Alela Diane (9) heb ik een wisselende relatie, soms vind ik het geneuzel, maar op haar jongste album staan toch ook weer een paar prachtsongs. Op Emiliana Torrini’s (10) album ‘Tookah’ staat niet zo’n hit als ‘Jungle drum’ van twee jaar terug, daarvoor is-ie te rustig, maar wel mooi. Ook Goldfrapp (11) produceert een veel stillere cd dan in het verleden, met opmerkelijk veel meisjesnamen in de songtitels. Van Agnes Obel (12) zijn we geen beats en elektro gewend, dus klinkt haar nieuwe track vertrouwd – haar album volgt over een paar weken. Norah Jones (13) zingt een liedje van Kate McGarrigle op een prachtige tribute-cd voor deze moeder van Rufus en Martha Wainwright die ook meezingen met Norah – in een liedje over in New York zitten maar in Medocino willen zijn, terwijl India.Arie (14), in één van de weinige leuke tracks op haar nieuwe cd, alleen maar in New York wil zijn, op 6th Avenue, want daar staat het bed van haar lief. Laura Veirs (15) is net als Neko Case (16) altijd een beetje in de marge blijven hangen, in beide gevallen wordt hun werk er niet minder om, getuige hun nieuwe cd’s waarop ze ook nog eens samenwerken.

Nieuwe namen, kleine liedjes
Je liedje ‘Everything is brilliant’ noemen is vragen om problemen, toch is de song van Rosi Golan (17) behoorlijk, euhm, ja briljant. disappear fear (18) is de band van Sonia Rutstein, die al jaren bezig is (John Grant speelde zelfs een blauwe maandag in haar band), ‘The Banker’ komt van haar prettige plaat Broken Film (die ik thuis gestuurd kreeg met een zakje microwave popcorn!?). De Canadese Brandy Zdan (19) heeft een fijn debuut-EP-tje uit met rustieke folk. Haim (20) wordt gebombardeerd tot nieuwe Fleetwood Mac, ik hoor het niet zo, toch is dit ‘Forever’ bijna net zo lekker als die song die ik voor de Spotlijster van februari selecteerde. Chastity Brown (21) komt uit Tennessee, heeft haar roots zowel in de gospel als de country en dat is te horen in dit spannende ‘Could’ve been a Sunday’.

Made in Holland
Giovanca (22) vermengt op haar jongste album ineens haar soul met Afrikaanse klanken – met geweldig resultaat. Angela Moyra (23) viel vorig jaar als lievig meisje een beetje weg in de Singer-songwriter-wedstrijd op tv, ook met dit niemendalletje zal ze geen kneiter van een hit scoren, daarvoor is het te rustig, te zoet. Orlando (24) is een sympathiek bandje van zangeres Tessa Douwstra. Eefje de Visser (25) heeft een minder afwisselende plaat gemaakt als opvolger van haar zeer geslaagde De Koek – ondanks minder afwisseling staat haar 2e cd wel vol kwaliteit. Ook Anneke van Giersbergen (26) heeft een nieuw album, waarvan het ontroerende ‘My mother said’ de meeste indruk maakt. Klarälven (27) is een project van Finn Kruijning (Moss) en zangeres Leine. Ik heb Leine al op drie manieren in de cd-kast staan (duo Kirke, solo en met kinderliedjes), maar zo elektronisch als nu hoorde ik haar nog niet eerder (gaat ze Pien Feith achterna, van folk naar dance?).

In vokale zweren
Sferisch heet het, collega Tim Donker noemt het zwerisch en zet het daarmee zwaarder aan, wat wel passend is bij stemkunstenaars als Julia Holter (28) en vooral Julianna Barwick (29). Beide artiesten hebben een nieuw album waar je tot aan je oren in kunt verzanden. Tot slot Nadine Shah (30) die wordt vergeleken met PJ Harvey en Nick Cave – en niet voor niets, luister maar…

Ricco van Nierop

PS: Veel van deze tracks kwamen/komen voorbij in mijn radioprogramma bij Den Haag FM. Meer info, zie dit weblog.

Check ook deze oudere playlists:
Spotlijster zomer 13 playlist + tekst
Spotlijster juni 13/m playlist + tekst
Spotlijster juni 13/v playlist + tekst
Spotlijster mei 13/m playlist + tekst
Spotlijster mei 13/v playlist + tekst
Spotlijster mrt 13/m playlist + tekst
Spotlijster mrt 13/v playlist + tekst
Spotlijster feb 13/m playlist + tekst
Spotlijster feb 13/v playlist + tekst
Spotlijster jan 13/m playlist + tekst
Spotlijster jan 13/v playlist + tekst
Spotlijster nov 12/v
Spotlijster nov 12/m
Spotlijster okt 12/v
Spotlijster okt 12/m

Niet op de kaart, wel 't luisteren waard
Niet op spotify staat deze net aan het Haagse conservatorium afgestudeerde Jara Holdert. Ze bracht al een EP uit en werkt aan een tweede. Deze opname komt uit radioprogramma Het Woordenrijk.


deSpotlijster m/v?
Per maand presenteert de Recensent twee Spotlijsters: een met zangeressen/bands en een met zangers/bands. Dit onderscheid is een gevolg van tien jaar Chicksinger-recensies schrijven, ooit begonnen vanwege de geringe aandacht voor goede zangeressen in de muziekjournalistiek.

deSelectie
de Spotlijsters bevatten meestal geen bekende hits. Niet vanwege de kwaliteit – ook goede songs bereiken een groot publiek – maar deze songs krijgen al genoeg aandacht.
Bronnen: radio 6, pinguin-radio, Largeheartedboy, Studio Brussel, krentenuitdepop, NPR-first listen, 22 tracks, 3voor12 Luisterpaal, kxradio en ook ouderwetse media zoals OOR.

deVolgorde
Songs die gevoelsmatig bij elkaar horen, plaats ik achter elkaar. Meestal op basis van genre, maar ook als er een andere link is. Volg de Spotlijsten en klik door naar hele albums van interessante acts en sla mindere acts over.