Beste tracks van de zomer - juli-aug '13


De laatste Spotlijster was alweer van juni en de volgende, actuele lijst, zal die van september zijn over enkele weken. De zomer van 2013 is echter niet geheel aan deze muziekspotter voorbij gegaan. Er kwamen mooie albums uit van Satellite Stories, Cayucas en vooral Vampire Weekend, Orchestra Mazembe en Laura Marling draaide ik veelvuldig. In deze Spotlijster een overzicht met maar liefst 100 zomerse tracks. Ditmaal zonder veel toelichting.

Radio-zomer
Vanaf deze zomer is er ook een radio-variant van de Spotlijster. Half juli startte ik met De Nieuwe Van Nierop, een programma op Den Haag FM, waarbij de focus ligt op nieuwe muziek. Aangezien er in de zomer altijd minder releases zijn, schakelde ik na enkele reguliere uitzendingen over op zomerspecials. Op dit blog vind je meer over de totstandkoming van dit radioprogramma en tevens de speellijsten van alle afleveringen. Veel van de zomerse songs die ik de specials draaide, vind je ook terug in deze lijst.

Selectie
In deze zomer-playlist heb ik de zangers en zangeressen niet van elkaar gescheiden, ook beperkte ik me niet tot 2x30 tracks. Ik zocht simpelweg de meest zomerse tracks die ik dit jaar hoorde. Vandaar dat er aardig wat songs (meestal de vrolijkste) terugkeren uit eerdere spotlijsters. Over de volgorde heb ik lang nagedacht en zaken uitgeprobeerd. Een lijst van 100 tracks op een logische volgorde krijgen werkt beduidend minder goed dan de gebruikelijke lijstjes van 30 liedjes. Het groeperen van gelijksoortige songs (bv op basis van genres) leverde in enkele gevallen hele grote groepen op. Hierdoor koos ik uiteindelijk voor een shuffle-achtige aanpak: alle songs staan nu simpelweg in alfabetische volgorde. Dit levert soms aparte overgangen op, als de minimal music van Jon Hopkins tussen de zomerhitjes van Splendid en Mann Friday terecht komt en een zomeravond-ballad af wordt gewisseld met herrie van Pearl Jam of afro van Mazembe.

Zomerse albums: Satellite Stories, Cayucas, Way to Blue
Van enkele albums koos ik meerdere tracks: zo maakten de Finse Satellite Stories en de Amerikaanse Cayucas beiden albums die vol staan met zomerse liedjes. Liedjes waar de vrolijkheid vanaf straalt. Hier tegenover staan de drie tracks van het Nick Drake-coveralbum Way to Blue. Dit zijn juist introverte songs die misschien zelfs meer bij de winter passen. Maar de lichte uitvoeringen maken het ook draaibaar in de zomer.

Orchestra Super Mazembe
De meeste gedraaide albums komen uit Kenia/Congo/Zaire en uit de jaren '70. Orchestra Super Mazembe, werd begin jaren '70 opgericht in het toenmalige Zaire. Ze brachten in die periode veel cassettes en 45-toeren-plaatjes uit. Later week de band uit naar Nairobi, Kenia. Ondertussen is niet alleen de band ter zielen, ook veel van de leden zijn overleden. Op het label Stern's Africa verschenen twee compilatie-cd's onder de tiel Mazembe @ 45 rpm, volume 1 & 2. Hierop vind je hun mix van rumba en soukous in lange jams (gemiddeld acht minuten). Voor deze zomer-playlist koos ik vier dansbare tracks.

Halverwege september verschijnen er op deze site weer actuele Spotlijsters.

Ricco van Nierop