De beste tracks van dit moment


Nieuw! Nieuw! Nieuw!
Natuurlijk: er is een nieuwe Nick Cave, een nieuwe Eels en een nieuwe superster: Gary Clark Jr, maar echt opveren deed ik pas bij de berichten rondom nieuwe tracks en cd’s van John Grant (1) – en wat klinkt dat goed!, I am Kloot (2) - de iets frissere broertjes van Elbow en James Blake (3) – die al bijna ouderwets goed klinkt. Atoms for Peace (4) is even iets anders, namelijk een project van Thom Yorke, z’n Radiohead-producer, Flea en nog wat namen. De complete cd klinkt veelbelovend, maar heeft nog enkele draaibeurten nodig om te beklijven: ‘Judge…’ zit vol losjes hypnotiserende (Afro?)ritmes en het neuzelige gejengel van Yorke erbovenuit.

Klinkt als…
Zonder twijfel het hipste bandje van dit moment: Unknown Mortal Orchestra (5) funky psychedelica, naast de snelle songs (zie ‘Swim and sleep’ op de vorige Spotlijster) doen ze ’t ook rustig aan zoals in ‘So good at being in trouble’ (waarin zanger Ruban Neilson bijna klinkt als Scritti Politti). Ducktails (6) is ook tof, maar klinkt wel heel erg als Echo & Bunnymen, terwijl de Goodly Thousands (7) met hun zomerse gitaargejengel 25 jaar te laat een plekje tussen The Smiths & the Sundays ambiëren. De heren van Dinosaur Jr. (8) lijken met gloednieuw werk dan weer op hun oude zelf. In afwachting van een nieuwe Vampire Weekend (mei, mei, mei!), doen we het maar even met Peace (9), die zeker wat betreft Afro-echo-gitaartjes in de buurt komen. Als de naam Tom Petty niet direct in je kop schiet als je Marc Carroll (10) hoort, ben je nog lekker jong, wat ook geldt voor als je niet aan Tragically Hip en/of Autopulver moet denken bij het nieuwe bandje Pinback (11). In beiden gevallen maakt de vergelijking de liedjes niet minder goed.

Vrolijk
Tijd voor wat vrolijke songs, beginnend met San Cisco (12), die hun song opdragen aan de oude film-dans-held Fred Astaire. Vrolijk word ik ook altijd van opspringerige punkliedjes, bijvoorbeeld van het nieuwe bandje Parquet Courts (13) of van The Thermals (14) die na enkele jaren afwezigheid eindelijk weer eens een plaatje maakten. Dan nemen we weer even gas terug, maar niet zonder de lol te verliezen met het Zweedse Friska Viljor (15) en met de Amsterdammers van A Polaroid View (16).

Roots
De Vlaamse verstilde bandjes The Bony King of Nowhere (17) en Winther (18) staan terecht voor de tweede keer op rij in de Spotlijster, want hun albums staan vol met dit soort mooie luisterliedjes. David Philips (19) is een liedjeszanger die daarnaast ook prima met zijn gitaar overweg kan, zoals op deze 4-track-opnames te horen is. Richard Thompson (20) is pas 45 jaar bezig, maar brengt doodleuk weer een errug mooi album vol folk-gebaseerde songs uit, waarop hij venijnig kan zingen maar ook zijn mooie stem kan opzetten zoals in dit rustige ‘The Snow Goose’. Ook Ron Sexsmith (21) heeft nieuw werk en daar zijn zijn drie fans best blij mee. Van zijn ‘Snake Road’ naar ‘Snake eyes’ van het duo The Milk Carton Kids (22). Zij spelen op gitaren uit begin jaren ’50 en ook hun muziek klinkt ook uit de Everly Brothers-tijd.

Werk, dans en zing
Guy Forsyth (23) brengt met zijn ‘Sink ‘em low’ weer nieuw leven in het genre van de ‘worksong’– inclusief het ritmisch met gereedschappen slaan en het voorzingen van een voorman en het nazingen van de andere werklui. Tussen het werken door, dansen we even met Nederlandse sessiemuzikant Theo Sieben (24) mee, die aan zijn banjo plukt. In Tiel hebben de Blue Grass Boogiemen (25) ook een banjo en doen op de Bannink/Schmidt-coverplaat ‘Supersonische Boem’ een liedje voor de bakker. Over van Annie M.G. naar één van de betere tekstschrijvers van dit moment, de Zwolse rapper Sticks (26) die met oude-soulbeats van Dr Moon en heerlijk (gratis legaal te downloaden) cd heeft gemaakt. Op deze track eert hij zijn helden, varierend van Michael Jackson, Larry David tot Charles Bukowski. Over oude soul gesproken, Charles Bradley (27) heeft een nieuwe single die klinkt alsof hij van een moeilijk vindbare tweedehands lp afkomt. Gospelband The Relatives (28) maakt al 40 jaar muziek, maar dook pas dit jaar voor het eerst de studio in om er met een heel funky cd uit te komen. Producers C2C en zanger Derek Martin (29) hebben niet veel tekst nodig om mij aan het dansen te krijgen (al zijn de dansjes in de bijbehorende clip onnavolgbaar goed). Waarom dit niet overal een hit is, snap ik niet – ’t is toch rete-commercieel? Sluiten we deze werkliedjes en Spotlijster af in Japan, waar Yosi Horikawa (30) met maar één regel tekst toch een heel afwisselend jazz-hop-liedje weet te maken.

Ricco van Nierop

deSpotlijster m/v?
Per maand presenteert de Recensent twee Spotlijsters. De ene playlist focust zich op zangeressen/bands en de andere op zangers/bands. Dit onderscheid is een regelrecht gevolg van tien jaar Chicksinger-recensies schrijven, dat ooit begon omdat in de serieuze muziekmedia de mannelijke muzikanten overheersen, waardoor er minder aandacht is voor die enorme hoeveelheid aan goede zangeressen (wat nog steeds zo is).

deSelectie
de Spotlijsters bevatten meestal geen bekende hits. Niet vanwege de kwaliteit – ook goede songs bereiken een groot publiek – maar deze songs krijgen al genoeg aandacht. Niet elke artiest is (al) op spotify te vinden is. In dat geval zal de Spotlijster dan ook verder kijken, d.m.v. youtube of soundcloud.
De belangrijkste bronnen voor deze speellijsten zijn: radio 6 (soul & jazz – maar ook de americana van Dolf Janssens programma), pinguin-radio (online opvolger van Kink FM), Studio Brussel, diverse websites (bv Largeheartedboy, krentenuitdepop, NPR-first listen), 3voor12 (spotify-playlist van Atze de Vries, Luisterpaal), kxradio (zeker the return of Gonzo, Jan Donkers) en ook gewoon ouderwetse media zoals OOR.

deVolgorde
Songs die gevoelsmatig bij elkaar horen, plaats ik achter elkaar. Meestal op basis van genre, maar ook als er een andere link is. Zo ontstaan er groepjes met rustige singer-songwriter-liedjes, overgaand in folk-songs van bandjes, overgaand in wat stevigere songs van indie-artiesten overgaand in meer pop-achtige songs, overgaand in soul/funk/hiphop-tracks. Niet per se in deze volgorde. Het handige van spotify-playlisten is dat je er in een handomdraai je eigen ding van maakt – dus abonneer je op de lijst en klik door naar hele albums van interessante acts en sla mindere acts over.

Check ook deze oudere playlists:
Spotlijster feb 13/v + tekst
Spotlijster jan 13/m + tekst
Spotlijster jan 13/v + tekst
Spotlijster nov 12/v
Spotlijster nov 12/m
Spotlijster okt 12/v
Spotlijster okt 12/m