Beste tracks van nu - zangeressen mei 2013


De meester en haar leerling-songwriters
Laura Marling (1) schuift in haar nieuwe song een beetje van folk richting pop zonder haar eigenheid te verliezen, het resultaat doet verlangen naar meer. Gelukkig komt eind mei haar vierde album. Na haar ‘Master hunter’ hoor je ‘Master’ van Lilly Hiatt (2), de dochter van John (en daarmee de zus van Georgia Rae). Lilly treedt niet alleen qua soort werk in haar vaders voetsporen, ook haar sound is sterk geworteld in de Amerikaanse rootsmuziek. Awna Teixeria (3) komt uit een land iets noordelijker, maar put ook uit dezelfde muziekbron. Mocht haar stem je bevallen: check ook eens de cd’s van haar voormalige band Po’Girl. Riloy Kiley (4) bestaat al even niet meer, zangeres Jenny Lewis bracht al solo-cd’s uit, maar nu is er toch nog een verzamelcd uitgebracht met dit country-achtige singletje. Over naar Schotland waar Rachel Sermanni (5) vorig jaar al haar debuut uitbracht waarvan ‘Eggshells’ een lekker voortkabbelend folkliedje is. Tessa Rose Jackson (6) is voor de derde keer aanwezig in de Spotlijster, maar nu is haar cd uit. Dit keer koos ik niet voor een up-tempo song. De Amerikaanse The Stray Birds (7) ronden dit singer-songwriter-blokje harmonieus af.

Niemandalletjes
Paramore (8) vind ik een flutband en hun nieuwe cd wordt her en der terecht afgekraakt. Toch luister ik de plaat. Dat hebben de Amerikaanse pop-rockers te danken aan dat geweldige Placebo-achtige hitje ‘Brick by boring brick’. Op hun nieuwe cd ontdek ik echter een aardig tussen-liedje dat compleet niet bij de rest van hun semi-harde repertoire hoort: het luchtige ‘Moving on’. Nog meer luchtigheid bij de Nederlandse Habiba (9), die (net als Iris Kroes en Joanna Newsom) zichzelf begeleid op harp. De album-debuut van actrice Hadewych Minis (10) vind ik niet compleet overtuigen, maar haar single ‘Chuck’ springt er positief bovenuit. Het is nog te vroeg om te zeggen dat ook de laatste Kate Nash (11) plaat mislukt is – zeker aangezien er tussen de mindere song wel dit soort puike liedjes staan.

Punk met een snufje surf
Peach Kelli Pop (12) past ook nog prima onder het kopje niemandalletjes, want echt diepgravend gaat zangeres Allie Hanlon niet te werk op dit ‘Society of Enoch’, maar lekker punky klinkt het wel. In de februari-spotlijster had ik Bleached (13) uit LA en het Franse La Femme (14) ook al achter elkaar gezet – de connectie is de surfpunk-sound die door hun gitaarliedjes heen golft. Geen surf of punk bij The Silhouettes (15), hun wave- of doom-sound ligt er wel van in het verlengde – en dat begin: dat hebben ze toch van een Cure-liedje gejat?

Gelijkgestemde folkdancedames
Ik hoorde Pien Feith op de radio en zocht op haar cd welke song het was, bleek ik niet Pien Feith maar Daughter op de radio te hebben gehoord. Niet zo vreemd aangezien zowel Pien Feith (16) als Daughter (17) van folk en elektronica een sferisch en dansbaar geheel maken. Daarnaast is er ook een treffende gelijkenis tussen de stemmen van Pien Feith en Elena Tonra (Daughter).

Zielonderzoekers
De cd ‘Lady’ is tot nu toe de soul-cd van het jaar en daarmee de ontdekking op dat gebied. Het duo Lady (18) brengt weinig vernieuwing, maar de songs zijn ijzersterk. Tamara Saul (19) klinkt als een Amerikaanse soulzangeres, maar komt uit Kroatië. Even het tempo iets matigen en luisteren naar Nicole Willis & haar Soul Investigators (20) en naar de nieuwe song van de bijna altijd goede India.Arie (21).

Tien duetten
De eerste van tien duetten is er een tussen Stefan en Lydia van Maurik (voorheen Brown Feather Sparrow en How to throw a Christmas Party). De twee maken deel uit van het twintigkoppige project Eins Zwei & The Parallel Cinema (22) dat indiemuziek met India-se muziek vermengt. Op de laatste cd van Woodpigeon doet zanger Mark Hamilton een mooie duet met de qua stemgeluid nogal op Lydia van Maurik lijkende Aimee-Jo Benoit (23). Van de behoorlijk geslaagde Nick Drake-cover-cd ‘Way to blue’ komt het duet tussen de twee zangeressen van Luluc met Lisa Hannigan (24) of noem je dat dan een trio? De beste hippiezangeres uit de jaren ’80, Edie Brickell (25), heeft samen met de bekendste banjo-speler met een pijl door zijn hoofd, Steve Martin, een plaat vol niets-aan-de-hand-liedjes gemaakt, waarvan dit een van de leukste is. Zangeres Binki Shapiro (26) werkte al samen met Beck, The Strokes en Devendra Banhart, maar komt nu met Moldy Peach-zanger Adam Green aanzetten in dit ouderwets klinkende duet. De laatste cd van Erikah Badu is alweer drie jaar oud, maar toch verschenen er de afgelopen maand twee songs waarop de zangeres te horen is. Met de Britse dj Bonobo (27) doet ze een meditatieve song en op de nieuwe Janelle Monae (28) is ze een veredelde achtergrondzangeres. Van R&B terug in de tijd met de jonge Nederlandse Mc Melodee (29) die op haar ‘Tape deck’ samen met Cookin Soul en Feliciana een nineties-hiphop-sfeertje neerzet. Tot slot toch gewoon de grootste hit van de afgelopen maand. Met dank aan Pharrell, Robin Thicke en de sample van Marvin Gaye is ‘Blurred lines’ ook gewoon een goed liedje waar de Nederlandse Krystl & Skiggy Rapz (30) een erg fijne cover van maakten.

Ricco van Nierop

Niet op de kaart, wel 't luisteren waard
Niet op spotify (althans niet deze track): Camera Obscura - Do it again - een band die ik altijd weer compleet vergeet als ze even geen album uit hebben, maar weer omarm zodra er nieuw werk is. De volledige cd komt in juni.

Check ook deze oudere playlists:
Spotlijster mrt 13/m playlist + tekst
Spotlijster mrt 13/v playlist + tekst
Spotlijster feb 13/m playlist + tekst
Spotlijster feb 13/v playlist + tekst
Spotlijster jan 13/m playlist + tekst
Spotlijster jan 13/v playlist + tekst
Spotlijster nov 12/v
Spotlijster nov 12/m
Spotlijster okt 12/v
Spotlijster okt 12/m


deSpotlijster m/v?
Per maand presenteert de Recensent twee Spotlijsters: een met zangeressen/bands en een met zangers/bands. Dit onderscheid is een gevolg van tien jaar Chicksinger-recensies schrijven, ooit begonnen vanwege de geringe aandacht voor goede zangeressen in de muziekjournalistiek.

deSelectie
de Spotlijsters bevatten meestal geen bekende hits. Niet vanwege de kwaliteit – ook goede songs bereiken een groot publiek – maar deze songs krijgen al genoeg aandacht.
Bronnen: radio 6, pinguin-radio, Largeheartedboy, Studio Brussel, krentenuitdepop, NPR-first listen, 22 tracks, 3voor12 Luisterpaal, kxradio en ook ouderwetse media zoals OOR.

deVolgorde
Songs die gevoelsmatig bij elkaar horen, plaats ik achter elkaar. Meestal op basis van genre, maar ook als er een andere link is. Volg de Spotlijsten en klik door naar hele albums van interessante acts en sla mindere acts over.