Spotlijster januari 13/m


Spotlijster verzamelt de beste nieuwe tracks van zangers (met of zonder band). Met in deze januari-playlist wintermuziek van Bill Fay, David Bowie en enkele Vlaamse bandjes, psychedelica van Mac DeMarco en Jacco Gardner, vroege zomerliedjes van Arthur Adam en Handsome Poets, hiphop van Earl Sweatshirt en Sticks Bukowski en vluchtelingenwerk uit Sierra Leone en Mali. Dertig songs, hier van commentaar voorzien en te beluisteren.

Wintermuziek
Wat is wintermuziek? Het bestaat wel degelijk, met dit weer is bijvoorbeeld mijn hang naar verstilde ballades groter dan in de zomer. Zoals Bill Fay (1) een heel album vol maakte. Fay die 35 jaar verdwenen was (gewoon fabrieksarbeider geweest) en weer een wonderschone plaat maakte. David Bowie (2) was maar 10 jaar weg en lijkt nu zijn grafreden te hebben geschreven – man, wat een depressieve, maar prachtige song! Op enkele nieuwe cd’s uit de lage landen ontdekte ik ook wat winterse songs, zoals van Royal Parks (3) afkomstig van het Excelsior-label en een beetje klinkend als David Sylvian. En uit Vlaanderen Zornik (4) en Winther (5) die met zeer stemmige songs komen, waarbij de toetsen de winterse klanken dragen. Bij hun landgenoot The Bony King of Nowhere (6), zijn het de akoestische gitaren en zijn zacht-zeurende stem die voor de rustige sfeer zorgen. Met zijn derde album doet hij een poging het beste winter-album van dit jaar te maken, maar voorlopig wint Bill Fay. Dit blokje sluit ik af met een countryliedje van de nog immer goede debuut-cd van Jake Bugg (7).

Psychedelica
Als je niet in beweging blijft, krijg je koude tenen, daarom voer ik het tempo iets op met de Canadees Mac DeMarco (8) en dit vrolijke kookliedje. Mac heeft een vreemde gitaar die binnen elke maat wel een paar keer vals en goed klinkt, alsof er een pitch blend-schuif op zit (bekend van keyboards). Dit gekke spacey-soundeffect blijft een paar liedjes leuk, maar vermoeit na een heel album. Sukilove (9) doet ook aan spacy-sounds, maar dan meer psychedelisch alsof het 1968 is, in een song waarop Pascal Deweze (voorheen Metal Molly) zingt dat hij niet alleen een Beatlesnake is, maar ook een Beach Boys-cake, een Beafheart-steak en een Gainsbourgh-fake. Ondertussen doet de tweede Excelsior-jongeling, Jacco Gardner (10), een poging om de lucht te klaren, maar gezien ook hij een klap van de psychedelische molen heeft gekregen, lukt dat nog niet erg.

Toch alvast een zomerliedje
Jonathan Jeremiah (11) riep het Amsterdamse Metropole Orkest erbij en hoor eens die tuba (of is het een bastrombone?) lekkere loopjes nemen in dit heerlijke liedje dat doet verlangen naar de zomer – wanneer het vast wel een hit zal worden. Dat gun ik Arthur Adam (12) ook. De oprichter van het Twents Singer-songwritersgilde bracht onlangs zijn derde album uit en laat zijn unieke stem van laag tot hoog horen op dit fijne ‘Pulse’. Ondanks dat de Handsome Poets (13) van oorsprong uit Gouda komen, maakten ze een zomers liedje over surfen, strand en Scheveningen. Laat hun producer nou vroeger in The Suburbs komen, uit datzelfde Scheveningen, waar je kunt ‘surfin’, into to sun, golden light, golden light.’ Daar horen dan ook de golven bij, al gaat ‘The Waves’ van de nieuwe Villagers (14) heel ergens anders over. Dit is de op één na mooiste song van het album (beste is ‘Noting arrived’). Van zwemmen word je moe, luister maar naar het geinige bandje Unknown Mortal Orchestra(15). Hun ‘Swim and sleep’ heeft ook al een zomers tintje, of ligt dat aan mijn gebrek aan vitamine D? Laat je niet afleiden door die vreselijke cd-hoes, dit is een geniaal liedje.

Indie-hitjes?
Ken je de All Time Quarterbacks? Nee? The Postal Service dan? Nee, ook niet? Death Cab for Cutie toch zeker? Zanger Benjamin Gibbard (16) doet het naast al deze bandjes nu solo – en het resultaat is weinig verrassend: erg goed, luister maar eens naar dit, ondanks de titel, vrolijke ‘Teardrop windows’. Afie Jurvanen zat in de band van Feist en ergens hoor je dat wel in dit atmosferische liedje van zijn project Bahamas (17). ‘Dead Cat’ van Most Unpleasant Men (18) kent een vreemd begin, alsof het een optelgedicht is met al die herhalingen over die dode kat op de buitentrap, maar hoe langer de song duurt, hoe meer die intrigeert. Child of Lov (19) klinkt, zeker als de zanger in het refrein zing-schreeuwt een beetje als Beck toen die nog niet op bladmuziek was overgestapt. Schijnt Nederlands te zijn dit, maar hij werkt toch gewoon met internationale figuren als Damon Albarn en Focus Creeps samen.

Soul & hiphop (oud en nieuw)
De terugkeer van Cody Chesnutt (20) is een EO-docu waard. In zijn teksten zingt de man niet meer over ‘The Seed in the bush for life’ (zijn oude hit met The Roots), maar over afkicken en lesgeven op zondagschool. Zodra ik zijn stem en muziek hoor, ben ik echter ook weer terug in de heer. De heer Chesnutt bedoel ik. Man, wat een lekker soulplaat! Een docu die al gemaakt is, gaat over de Amerikaan Rodriguez (21) die begin jaren ‘70 twee soulvolle folkplaten maakte die niet opgepikt werden, waarna hij als bouwvakker ging werken tot hij erachter kwam in Zuid-Afrika een grote ster te zijn. Fantastische film (Searching for Sugar Man), mooie oude platen (die niet alleen over drugs gaan zoals de hier geselecteerde). Bij enkele grote artiesten is het slim om, ondanks hun vervelende radiohits, toch hun albums verder te checken, zoals Bruno Mars (22) die op zijn laatste album een prachtige Sam Cooke-achtige song doet. Allen Stone (23) is veel te jong voor zijn muziek. Net als Mars werd ook Stone midden jaren ’80 geboren, terwijl zijn muziek de ‘60’s uitstraalt. Om vrolijk van te worden dit liedje. Marques Toliver (24) komt dit jaar eindelijk met zijn debuut, maar stond twee jaar terug op Walk the line (verslag) en vorig jaar op Crossing Border (verslag) waar hij het grootste talent bleek. Hij speelt viool, zingt gepassioneerd en schrijft goede liedjes, als dat niet heel groot wordt… Jose James (25) zit op het Blue Note-label en die jazz-link is goed te horen, al is hij ook gewoon een moderne D’Angelo met deze geilslome nu-soulballade. Dan twee opvallende raptracks: ‘Chum’ over het niet zo vrolijke verleden van de pas 18-jarige Earl Sweatshirt (26) en ‘Handleiding’ van Sticks & Moon (27). Rapper Sticks komt uit de Opgezwolle/Fakkelteit-hoek en rapt op zijn jongste album Sticks Bukowski (gratis op zijn site te verkrijgen) over heerlijk oude soulbeats heen, zoals hier over een Curtis Mayfield-song.

Vluchtelingenwerk
Ik heb altijd wel een afro-plaat bij de hand. Vaak iets ouds bijvoorbeeld een of old time favorite als Orchestra Baobab. Nu is het de nieuwste van Sierra Leone’s Refugee All Star Band (28). De band werd letterlijk door vluchtelingen gevormd ten tijden van de burgeroorlog in Sierra Leone. In 2005 zorgde een docu voor wereldfaam. Hun jongste cd bevat mij iets teveel reggae-invloeden, maar de afrobeat die erop staat, klinkt heerlijk. Minder vrolijk werd ik van de berichten uit Mali, waar rebellen de zanger van Tinariwen (29) drie dagen ontvoerd hebben. Daarom van hun laatste plaat, Tassili (recensie) nog maar eens een mooi Toeareg-bluesje.

Worden jullie ook gek van die James Blunt-achtige hit ‘Let her go’ van Passenger (30)? Eigen schuld, niet teveel naar radiozenders luisteren die op repeat staan. Zijn album is best aardig en bevat dit leuke live-liedje waarin hij meldt iedereen te haten, bv mensen die door concerten heen lullen, x-factor voor het vermoorden van muziek en nietszeggende statusupdates op facebook over nieuwe playlisten die we online gezet hebben. Typische Westerse problemen dus.

Ricco van Nierop

deSpotlijster m/v?
Per maand presenteert de Recensent twee Spotlijsters. De ene playlist focust zich op zangeressen/bands en de andere op zangers/bands. Dit onderscheid is een regelrecht gevolg van tien jaar Chicksinger-recensies schrijven, dat ooit begon omdat in de serieuze muziekmedia de mannelijke muzikanten overheersen, waardoor er minder aandacht is voor die enorme hoeveelheid aan goede zangeressen (wat nog steeds zo is).

deSelectie
de Spotlijsters bevatten meestal geen bekende hits. Niet vanwege de kwaliteit – ook goede songs bereiken een groot publiek – maar deze songs krijgen al genoeg aandacht. Niet elke artiest is (al) op spotify te vinden is. In dat geval zal de Spotlijster dan ook verder kijken, d.m.v. youtube of soundcloud.
De belangrijkste bronnen voor deze speellijsten zijn: radio 6 (soul & jazz – maar ook de americana van Dolf Janssens programma), pinguin-radio (online opvolger van Kink FM), Studio Brussel, diverse websites (bv Largeheartedboy, krentenuitdepop, NPR-first listen), 3voor12 (spotify-playlist van Atze de Vries, Luisterpaal), kxradio (zeker the return of Gonzo, Jan Donkers) en ook gewoon ouderwetse media zoals OOR.

deVolgorde
Songs die gevoelsmatig bij elkaar horen, plaats ik achter elkaar. Meestal op basis van genre, maar ook als er een andere link is. Zo ontstaan er groepjes met rustige singer-songwriter-liedjes, overgaand in folk-songs van bandjes, overgaand in wat stevigere songs van indie-artiesten overgaand in meer pop-achtige songs, overgaand in soul/funk/hiphop-tracks. Niet per se in deze volgorde. Het handige van spotify-playlisten is dat je er in een handomdraai je eigen ding van maakt – dus abonneer je op de lijst en klik door naar hele albums van interessante acts en sla mindere acts over.

Check ook deze oudere playlists:
Spotlijster jan 13/v + tekst
Chicksinger 2012 Jaaroverzicht + tekst
Xmas card - kerstsongs 2012
Spotlijster nov 12/v
Spotlijster nov 12/m
Spotlijster okt 12/v
Spotlijster okt 12/m