Beste tracks van nu - zangers mei 2013


Levenswijsheden
Naast radio en losse liedjes luister ik nog ouderwets naar volledige albums. Steeds minder vaak op cd, maar nog wel van voor tot achter. Albums die ik langer blijf draaien dienen daarom weinig tot geen slechte liedjes te bevatten. Op dit moment voldoen de recente cd’s van John Grant, Atoms for Peace en Woodpigeon aan dit criterium. Daarnaast draaien ook nieuwe artiesten als Lady en Milk Carton Kids overuren. Het Schotse Stornoway (1) staat echter het vaakst op repeat. Hun album ‘Tales from Terra Nova’ vol lieve alternatieve gitaarliedjes groeit nog met elke draaibeurt. Zo ontdekte ik pas na een paar weken hoe schoon dit ‘You take me as I am’ is. Het bandje strooit nogal met levenswijsheden en zijn daar niet de enige in: ook bij de Nederlandse band Cloudmachine (2) willen ze je een lesje leren, zoals al uit de titel blijkt: ‘Time passes for everyone’. Al gaat de tijd voor iedereen voorbij, je hebt toch iemand nodig… zo belanden we met Noah & The Whale (3) in de hoek van de clichés, al maken ze er een lekker liedje van. Het verstrijken van de tijd is ook al het thema van ‘Losing days’ van de toffe nieuwe cd van Frank Turner (4), terwijl zijn grote voorbeeld Billy Bragg (5) uit ervaring weet dat het morgen beter zal worden, want: ‘the glass is half full’.

Break-up songs
Half vol? Echt waar, Billy, ook als je net verlaten bent? De jongens van Junip (6) weten wat je dan te doen staat: ‘It’s your life, it’s your call, stand up & enjoy your fall’. Ook Atlas Genius (7) heeft een break-up achter de rug, maar blijft met een paard in zijn hoofd zitten, een trojaans paard nog wel. James Blake (8) heeft geen Griekse vergelijkingen nodig om zijn gemixte gevoelens te uiten: ‘But it's your image burned into my mind / And again I find / That it's worth the pain’. Passende teksten bij de prachtige jankstem van Blake. Om het nog enigszins luchtig te houden, bellen we tussendoor even met de vrolijke gasten van Alpaca Sports (9), waarna we weer een heftig drama aankunnen. Al is er aan het begin van de song van de Foals (10) nog weinig aan de hand (‘When I was in doubt’) maar in het refrein is het helemaal mis: ‘O mama, do you hear my fear, it’s coming after me’.

I hate rock & britpop
Miles Kane (11) valt bijna niet binnen het Spotlijster-kader - want misschien krijgt hij al genoeg aandacht al moet je er toch voor naar de avond- of internet-radio luisteren – of dus naar deze playlist, want Miles Kane heeft weer een prototypisch maar retestrak Britpophitje gemaakt. Bij de oervader van de Britpop, Paul Weller (12) vraag ik me wel eens af hoe lang het nog duurt voor ik hem zat ben, aangezien de vernieuwing en de verrassing er al jaren af is – toch blijft hij garant staan voor een lekkere sound. Misschien slaat de titel van deze track ook wel op hemzelf: ‘The Olde Original’. Dan verlaten we de Britse eilanden om Britpop-achtige muziek te vinden in Finland bij de metro-kids van Satellite Stories (13) en bij de tegen alle verwachtingen in nog altijd bestaande Strokes (14) die op hun laatste cd weinig succesvol experimenteren met disco, al is dit ‘Happy ending’ een sterke track. Van New York naar de andere kant van de States waar de Cold War Kids (15) nog immer kunnen rocken, al zit dit ‘Miracle mile’ tegen het hysterische aan. In het zelfde hoge tempo beweren de heren van Soul Sister Dance Revolution (16) weinig overtuigend rock ’n roll te haten. Waarmee we in Den Haag zijn belandt waar de vuigste band, Spider Rico (17), weer is opgericht en zelfs met twee minuten nieuw werk aan komt zetten.

Ideaal radio6-playlistje
Betere hiphop lijkt verdwenen op de radio, op die hitjes en FunX na dan, terwijl je het ook wel op radio6 zou verwachten. Ik zou daar bijvoorbeeld graag ‘Monday’s worst’ van de Detroit-based MC Black Milk (18) horen (luister ook naar de bijpassende ‘Sunday’s best’). Er zit toch genoeg ouderwetse soul achter zijn raps. Charles Bradley (19) hoor je daar wel, maar die rapt niet, maar zingt – of beter: schreeuwt zijn hart uit zijn lijf. Het Nederlandse bandje Maison du Malheur (20) is een soort vrolijke Tom Waits in combi met een mannelijke Carolina Chocolate Drops (kent iemand die nog?). Bruut! (21) komt met een primeur: namelijk de eerste instrumentale track in de spotlijster: het stompende jazz-nummer ‘Jump’ klinkt dan ook alsof het al jaren de herkenningsmelodie van een of ander radioprogramma is. De derde vaderlandse track komt van iemand die je te vaak op radio6 hoort, maar nu eindelijk met een liedje dat me aanstaat: Ruben Hein (22) is lekker op dreef in dit ‘Fool by morning’. Waarna ik mijn grootste gemis nog even kenbaar maak, dat ik tegen de verder leuke publieke soul&jazz-zender heb: waar is de Afro-muziek, zoals bijvoorbeeld van de nieuwe verzamelaar van Orchestra Super Mazembe (23) uit Kenya.

Amerikaanse wortels
Er bestaat een groep muziekjournalisten en radiomakers die een Europese Americana-lijst samen stellen. De cd-lijst staat vol degelijke en soms wat saaie roots-artiesten, afgelopen maand stond Hollis Brown (24) bovenaan. Het jonge bandje vernoemde zich naar een Dylan-liedje maar klinkt (inclusief zang) als een kloon van Creedence Clearwater Revival – niet verkeerd als je van moerassige bluesrock houdt. Iron & Wine (25) bevond zich ergens tussen de folk van Damien Rice en Ray Lamontagne in, maar komt met dit ‘Grace for saints and ramblers’ veel luchtiger over, wat ook wel eens leuk is. Van de nieuwe Cave Singers (26) komt het rustige ‘Evergreens’, waarna we klaar zijn voor de softies van het jaar, The Milk Carton Kids (27) waarna de broers Sander & Arnout van Tangarine (28) laten horen dat je voor mooie samenzang niet naar het buitenland hoeft. Ook de Treetop Flyers (29) komen niet uit de V.S., al maken ze onvervalste Americana – in deze track klinken ze zelfs een beetje als de ‘70’s band America (remember ‘A horse with no name’?). Sluit ik af met een song die ik bij Jan Donkers (op KX Radio) hoorde. John Fullbright (30) is typisch zo’n singer-songwriter die ruim de tijd neemt om zijn verhaal te doen over zijn rondzwervingen door de States, dat een beetje vergospelt door wat bijbelse metaforen en koortjes toe te voegen. Prachtig gedragen liedje over het loslaten van je wortels en het vinden van een nieuw thuis.

Ricco van Nierop

Niet op de kaart, wel 't luisteren waard
Niet op spotify: Felix van Cleeff, een Amsterdamse singer-songwriter die eind vorig jaar al een mooie EP maakte die via zijn bandcamp gratis te downloaden is.

Check ook deze oudere playlists:
Spotlijster mei 13/v playlist + tekst
Spotlijster mrt 13/m playlist + tekst
Spotlijster mrt 13/v playlist + tekst
Spotlijster feb 13/m playlist + tekst
Spotlijster feb 13/v playlist + tekst
Spotlijster jan 13/m playlist + tekst
Spotlijster jan 13/v playlist + tekst
Spotlijster nov 12/v
Spotlijster nov 12/m
Spotlijster okt 12/v
Spotlijster okt 12/m


deSpotlijster m/v?
Per maand presenteert de Recensent twee Spotlijsters: een met zangeressen/bands en een met zangers/bands. Dit onderscheid is een gevolg van tien jaar Chicksinger-recensies schrijven, ooit begonnen vanwege de geringe aandacht voor goede zangeressen in de muziekjournalistiek.

deSelectie
de Spotlijsters bevatten meestal geen bekende hits. Niet vanwege de kwaliteit – ook goede songs bereiken een groot publiek – maar deze songs krijgen al genoeg aandacht.
Bronnen: radio 6, pinguin-radio, Largeheartedboy, Studio Brussel, krentenuitdepop, NPR-first listen, 22 tracks, 3voor12 Luisterpaal, kxradio en ook ouderwetse media zoals OOR.

deVolgorde
Songs die gevoelsmatig bij elkaar horen, plaats ik achter elkaar. Meestal op basis van genre, maar ook als er een andere link is. Volg de Spotlijsten en klik door naar hele albums van interessante acts en sla mindere acts over.