• Titel: This is 40
  • Regie: Judd Apatow Cast: Paul Rudd, Leslie Mann, Megan Fox, Graham Parker
  • Release: 21-02-13
  • -
  • -
  • Titel: Silver Linings Playbook
  • Regie: David O. Russell
  • Cast: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver
  • Release: 28 februari
  • Datum bespreking: 24 februar 2013

Film 2013


Komische films zijn spaarzaam de laatste jaren. Althans: goede komische films. Voorheen wist Judd Apatow nog wel te scoren op dit vlak, maar de humor in This is 40 is ver te zoeken. Silver Linings Playbook treft echter de juiste toon, door een dramatisch verhaal over een psychische stoornis in de vorm van een romantische komedie te gieten.

This is 40
Regie: Judd Apatow Cast: Paul Rudd, Leslie Mann, Megan Fox, Graham Parker Release: 21-02-13

Als schrijver en producer zat Judd Apatow al achter komedieseries als Ben Stiller Show en Larry Sanders Show midden jaren ’90, maar als regisseur brak hij pas rond 2000 door met de jongerenshow Freaks & Geeks. De show liep maar een jaar, maar had zijn invloed, al was het maar dankzij de doorbraak van een nieuwe generatie komische acteurs: James Franco, Seth Rogen, Jason Segel en Busy Philipps. Hierna volgde een reeks geslaagde films: 40 year old virgin, Knocked up en Funny People. Met This is 40 lijkt de Apatow-magie uitgewerkt. Waar de humor in die vorige films nog verfrissend werkte, slaan de grappen veelal dood in deze familiekomedie. De film gaat over Pete en Debbie een 40-jarig stel dat al in Knocked up als bijfiguren zat. Ze hebben het moeilijk met ouder worden en Pete lukt het nauwelijks om zijn eigen platenlabel draaiende te houden terwijl Debbie bestolen wordt in haar boutique. Daarnaast speelt er een mogelijke zwangerschap en zijn er wat verstoorde relaties met hun ouders. Het weinig opvallende plot is niet het manco van de film: het feit dat de film met twee uur veel te lang is wel en daarbij helpt het niet als er maar af en toe iets te lachen valt.

This is 40

De laatste films die Apatow produceerde voor bevriende regisseurs (met veel bekende acteurs uit de zogenaamde Apatow-stal) waren ook al niet bijster goed: Bridesmaids, Wanderlust, Five-Year Engagement. Toch gaat het nog wel ergens goed, want hij is als executive-producer verbonden aan de overal gehypete serie Girls.
Al is het niet om te lachen, dan kan de oude rock-liefhebber nog wel genieten van de cameo-optredens van Graham Parker in This is 40 en diens oude muziek weer eens binnenharken.

nee3

Silver Linings Playbook
Regie: David O. Russell; Cast: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver; Release: 28 februari

Pat (Cooper) heeft acht maanden in een inrichting gezeten en mag weer terug naar huis, zij het met medicatie om de heftige effecten van zijn bipolaire stoornis (vorm van borderline) te onderdrukken. Hij kan niet terug naar zijn vrouw, aangezien hij een contactverbod kreeg opgelegd nadat hij zijn vrouw met een ander betrapte en de vreemdganger bijna doodsloeg. Dus zit hij bij zijn gokverslaafde vader (De Niro) en zijn overbezorgde moeder (Weaver). Aangezien hij maar één doel heeft (zijn vrouw terugwinnen), wil het nog niet erg lukken zijn leven weer op te pakken. Tot hij de jonge, verknipte, weduwe Tiffany (Lawrence) ontmoet, die zijn smeekbrieven bij zijn vrouw kan bezorgen in ruil voor een paar danslessen.
Silver Linings Playbook Dramatische films over een psychische stoornis zijn of erg educatief of erg dramatisch – niet in dit geval. Regisseur Russell (The Fighter, Three Kings) koos voor de opzet van een romantische komedie maar met behoudt van serieus drama. Hierdoor kun je lachen en romantische meeleven met de hoofdpersonen, terwijl Bradley Cooper vol overtuiging en angst een borderliner speelt. Het romcom-aspect krijgt naar het einde toe iets teveel de overhand en daardoor begint het een beetje te wringen, maar Russel houdt het net binnen het zilveren lijntje. Alle hoofdrolspelers kregen terecht Oscar-nominaties en Jennifer Lawrence wist deze te ver.. uhm zilveren. Na enkele slappe mega-projecten (Hunger Games, House at the end of street) laat ze weer zien dat ze kan acteren, zoals we haar in Winter's Bone leerde kennen.

ja2

Ricco van Nierop

Lees ook de voorafgaande filmstukken:
De Wederopstanding v/e klootzak - JA
De Ontmaagding van Eva v. End - JA
Matterhorn - JA
Sightseers - JA
NO - JA
The Master - JA
Zero Dark Thirty - JA
Lincoln - NEE
Lay the Favorite - NEE
Stolen - NEE
Django Unchained - JA
Hyde Park on Hudson - JA
Les Miserables - NEE
Paradies: Liebe - MWA