• Evenement: International Film Festival Rotterdam
  • Editie: 41
  • Data: 25-1 t/m 5/2/2012
  • Datum bespreking: 23 Januari 2012

Vooruitblik International Film Festival Rotterdam 2012


Ondanks de prijsverhoging van de kaartjes blijft het International Film Festival Rotterdam een behoorlijk goedkope wereldreis. In één dag vlieg je van Brazilië via Azië naar Finland om in Frankrijk te eindigen (en het festival telt 10 dagen!). Ook genregewijs schakel je moeiteloos van docu naar experimentele kunstfilm, zonder het melodrama en de porno te vergeten. Onderwijl pik je nog even de grootste aanraders (Descendants, Hugo, Shame, Kiseki) mee en je verdiept je in de sociologische effecten van de moslimbarbiepop.

Lang lang kort
In het programmaboekje telde ik minstens 20 films die langer dan twee uur duren en een stuk of tien die langer dan drie uur duren. Vooral uit Azië komen de ultralange films, zoals de twee meest recente films van de Filippijn Lav Diaz, Century of Birthing (355 minuten) en Florentina Hubaldo (300 minuten) samen goed voor bijna 11 uur. In dat tijdsbestek kun je ook met gemak 50 korte films kijken. Of het retrospectief van de ranzige Braziliaanse film bekijken of de experimentele cinema van de Finse Peter von Bagh.

Bekende namen
In vergelijking met vorig jaar staan er weinig Oscar-kandidaten op het programma. Vorig jaar was met The King’s Speech, 127 Hours, Black Swan, Animal Kingdom, Blue Valentine en The Fighter wel een topjaar. Dit jaar kun je hoogstens aan The Descendants (van Payne met Clooney) of Hugo (Scorsese) denken. Maar daarmee heb je de bekende namen nog niet gehad. Steve Mc Queen (bekend van Hunger) komt met Shame, David Cronenberg met A Dangerous Method, Andrea Arnold met haar Wuthering Heigts en Michel Gondry met een fabriek waarin je zelf een film kunt maken.

Eigen helden
Het IFFR is echter niet het festival dat het van deze grote namen moet hebben. Ze moeten het van de breedte hebben, de art-house cinema vanuit de hele wereld. Daarnaast maken ze in Rotterdam ook hun eigen helden. Helden die vaker uit Azië, Scandinavië, Oost-Europa en Zuid-Amerika komen. Zoals de Japanner Kore-eda die de afgelopen jaren in R’dam festivalfavoriete als After Life, Still Walking en Nobody Knows presenteerde en dit jaar met het prachtige Kiseki (I wish) komt over een twee broertjes die van elkaar gescheiden worden als hun ouders uit elkaar gaan en op zoek gaan naar geluk.

Een andere oude bekende is acteur en regisseur Bouli Lanners die drie jaar na Eldorado nu met Les Geants komt, ook al over jongens op pad (maar dan in de Ardennen). Vorig jaar de ster van 127 Hours, nu de regisseur van een knip- en plakfilm over een ster in een soap die paranoïde wordt: James Franco, die opnames maakte tijdens zijn acteerwerk in de soap General Hospital. De titel is in ieder geval al veelbelovend: Francophrenia, or don’t kill me I know where the baby is.

Reis naar de maan
De beroemdste korte film is misschien wel Le voyage dans la lune van filmpionier Melies uit 1902. Niet alleen is een gerestaureerde versie hiervan te zien, ook een docu van Serge Bromberg over die restauratie draait (met muziek van AIR). Daarnaast speelt deze korte film en Melies ook een rol in de nieuwe film van Martin Scorsese, Hugo, een sprookjesachtige familiefilm die zich afspeelt in het Parijs van een eeuw geleden. Een ode aan de cinema en de verbeelding.

Politiek actueel
Film is een sloom medium, het kost namelijk tijd om financiën rond te krijgen, ideeën uit te werken en de film te schieten. Ondanks dit aspect draaien er elk jaar tientallen films die de actualiteit of de recente historie vanuit allerlei perspectieven belichten. Soms gaat het over vandaag, vaker over vorig jaar of over politieke situaties van nog veel langer in het verleden die een weerslag geven op vandaag de dag. Zo komen de pleinen van vorig jaar al meermaals terug. Bijvoorbeeld het Tahrirplein in de film Back to the Square over Egypte sinds de opstanden, of Power Cut Middle East, een special met korte films uit Syrië.

Film buiten de bioscoop
In Rotterdam kun je een auto instappen en een filmbelevenis krijgen, op blinde muren van gebouwen projecties tegenkomen of over levensgrote GoogleMaps-vormen struikelen op straat. In diverse musea, cafés en galeries staan installaties van kunstenaars die iets met film hebben. Installaties en andere kunstzinnige filmuitingen zijn door het hele centrum van Rotterdam te vinden. Of je het wilt of niet.

Ricco van Nierop