• Filmweek 44 2009
  • Titel: Jennifer's Body, Sorority Row, Antichrist
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 15/10 + 29/10/09
  • Datum bespreking: 28 oktober 2009

Deze week in de bios (44): Horror, kunst of effectbejag?


Horror, kunst of effectbejag? Je vraagt het je bij een simpele horrorfilm niet af. Daar houd je gewoon van of niet. Dus ga je kijken naar Sorority Row over een stel studentes dat afgeslacht wordt. Of niet. Bij de vampieren-highschool-film Jennifer’s Body kun je je nog terecht afvragen of dit cinematografische kunst is omdat het scenario van Diablo Cody is, die eerder de film Juno schreef. De nieuwe film van Lars von Trier, Antichrist, deel je echter vanzelfsprekend in bij de kunst, want hij is een van de grote Europese arthouse-cinematografen. Tot je de film ziet en het woord kunst langzaam plaats maakt voor de woorden horror en effectbejag…

Jennifer’s Body – Karyn Kusama
Cast: Megan Fox, Amanda Seyfried; Release: 15-10-2009

Juno was de verrassing van vorig jaar. De tragikomische highschoolfilm werd geschreven door nieuweling Diablo Cody. Cody schreef vervolgens de tv-serie The United States of Tara, een zeer aparte, maar geslaagde dramady over een gezin waarvan de moeder leidt aan vergaande identiteitstoornis gespeeld door de altijd goede actrice Toni Colette (dit najaar bij rtl 8). Het nieuwste filmproject van Cody is Jennifer’s Body en valt onder de hoofdgenres ‘thriller’ en ‘highschool’ en onder de subcategorieën ‘horror’ en ‘vampierenfilm’. De Jennifer uit de titel is een highschoolcheerleader die samen met haar nerdy vriendin Needy naar een concert gaat. De bar brandt af en tegen de zin van Needy in, duikt Jennifer met de gehele band in een gereedstaande bus. Na die nacht is Jennifer nooit meer dezelfde en vinden er ineens vreemde moorden plaats.
De typische Cody-humor is ook in deze film zeer herkenbaar; de grappen die de jonge hoofdrolspelers ten koste van elkaar, hun ouders en ook zichzelf maken zijn grof, scherpzinnig en ironisch van aard. Dit is echter direct de belangrijkste troef van de film. In een vergelijking met Juno valt hij zelfs tegen, het verhaal is niet oorspronkelijk genoeg en Megan Fox die Jennifer speelt, kan al helemaal niet op tegen Ellen Page. Amanda Seyfried, in de rol van Needy, is echter wel een lichtpuntje in deze donkere horrorfilm.

Sorority Row - Stewart Hendler
Cast: Rumer Willis, Briana Evigan; Release: 22-10-2009

Sorority Row

Ooit een ontgroening meegemaakt en toen gezworen nooit te vertellen wat er op de studentenvereniging gebeurt? De meiden van Theta Pi wel en dat komt hen duur te staan. Als ze een geintje uithalen met een jongen die vreemd is gegaan met één van de ‘sisters’, loopt het gigantisch uit de hand. Eén van de meiden overlijdt en ze beloven dit feit in de doofpot te stoppen. Het meisje wordt als vermist opgegeven en de rest studeert verder. Tot ze op de avond van hun afstuderen bedreigende sms-jes krijgen. Sorority Row is een typische genrefilm. Alle ingrediënten voor een goede horror/slasher zijn in huis: een “ongeluk”, een groep jonge meiden, een duister huis en een onbekende afslachter. Tussen de studentes ontdekken we coole bitch Briana Evigan, die vorig jaar nog de schoenen van haar voeten danste in Step Up 2. Ook de angstige nerd is geen onbekende: Rumer Willis, die vorig jaar nog in een ander studentenhuis (House of Bunny) zat. Blijkbaar is de dochter van Bruce Willis en Demi Moore nog niet afgestudeerd. Beide dames zorgen voor de noodzakelijke meeleeffactor. Door hun optreden kijk je door de horrorclichés heen en schrik ook jij je lam als de deur achter je dichtvalt…

Jennifer's Body

Antichrist – Lars von Trier
Cast: William Dafoe, Charlotte Gainsbourg; Release: 29-10-2009

Von Trier (The Idiots, Dogville, Dancer in the dark) is een belangrijk filmmaker. In al zijn films combineert hij heftig drama met opvallende vormexperimenten. In Antichrist draait het om een echtpaar dat rouwt om hun kind. Ze trekken zich terug in de bossen omdat hij (therapeut) dat een goede therapie acht voor haar. Zij ziet de natuur echter als haar grootste vijand en begint zich steeds meer te verzetten tegen de therapeutische pogingen van haar man en tegen het bos om haar heen.
Antichrist Dat de film (in Cannes) ophef veroorzaakte door de scène waarin Charlotte Gainsbourg haar schaamlippen doorknipt, is volkomen voorspelbaar. Het is niet de enige scène, waarbij je (liever) je ogen dichtknijpt. Door dit soort plastische gruwelbeelden in een dramatisch verhaal in te bouwen, komen ze veel harder aan dan vergelijkbare scènes in horrorfilms (zoals in de Saw-reeks). Toch heeft het niet het effect dat ik de personages of hun handelen beter ga begrijpen of doorvoelen. Von Trier had beter de scènes eruit geknipt, zodat er de suggestie overblijft, waardoor de aandacht (tijdens het filmkijken en in de recensies) naar het drama in de film zou uitgaan. Want ergens ver achter die gruwelbeelden, zit wel degelijk een heftig drama verstopt in Antichrist.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van ‘Deze week in de bios’:
42: Looking for Eric / Fish Tank
40: Tenderness / Up
38: Funny People / Informers / Other Man / Troubled Water
37: Oogverblindend / Last Conversation
25: The Hangover / State of play / The Last House on the left
21: Linha de Passe / The Burning Plain / Towelhead / Fighting
19: Uninvited / Coraline / The Haunting in Connecticut / De laatste dagen van Emma Blank
18: Let the right one in / Igor / Delta / X-Men Origins: Wolverine
16: Knowing / Still Walking / The International / Inkheart / He's just not ...
14: Bride Wars / The Reader
12: Defiance / The Duchess / Che (part 1) / Bollywood hero
11: Role Models, Appaloosa, Gran Torino, Confession of a shopaholic, Two lovers, Marley & me
09: Il Divo / Rachel Getting Married / Involuntary
08: Pink Panther 2 / Transsiberian / Traitor
07: The Wrestler / Slumdog Millionaire / Bolt / City of Ember
06: The Higher Force / Eldorado / Frozen River / Doubt / Make it happen
04: Kan door huid heen / Curious Case of Benjamin Button / Gomorra / Valkyrie
03: Diary of a Times Square Thief / Revolutionary Road / Milk / Links / Zack & Miri make a porn
02: Frost/Nixon / Seven Pounds
01: Hamlet2 / The Visitor / Yesman