• Filmweek 42 2009
  • Titel: Looking for Eric, Fish Tank
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 19/09 + 22/10/09
  • Datum bespreking: 20 oktober 2009

Deze week in de bios (42): Kitchensinkdrama anno 2009


Het kitchensinkdrama leeft nog steeds in Engeland. Regisseurs Ken Loach en Mike Leigh maakte het genre van de achterbuurtendrama groot. Michael Winterbottom dook even in het genre, maar ondertussen is er een nieuwe regisseur opgestaan: Andrea Arnold die in haar tweede film, Fish Tank, de klasse van de meesters evenaart. Ondertussen filmt Loach op zijn 73e vrolijk verder met Eric Cantona als denkbeeldige vriend in Looking for Eric.

Looking for Eric – Ken Loach
Cast: Steve Evets, Eric Cantona; Release: 17-09-2009

Looking for Eric

Al de tweede leuke voetbalfilm van het jaar! Net als in Rudo y Cursi (van Carlos Cuaron met Gael Garcia Bernal en Diego Luna) komt er in Looking for Eric echter erg weinig voetbal voor. In Looking for Eric draait het om postbode Eric Bishop, die samenwoont met zijn twee tienerzonen. Als hij op de baby van zijn dochter moet passen komt hij weer in contact met zijn eerste vrouw. Een contact dat hem behoorlijk uit evenwicht brengt. Niet dat zijn leven zo over rozen ging, met een huis vol tv’s (allemaal nieuw, waar komen die vandaan?) en een zoon die criminele vrienden heeft. Gelukkig is daar altijd nog Eric Cantona, de Franse voetballer die furore maakte bij zijn club Manchester United. Bishop vraagt geregeld hulp aan de posters van Cantona op zijn kamer. Als de nood echt te hoog wordt, zit Cantona ineens op zijn bed.

Ken Loach heeft altijd films gemaakt die de grauwe kant van Engeland laten zien, maar tegelijkertijd humor en hoop niet uit de weg gaan. Denk aan het heftige Ladybird, Ladybird en het mildere Ae Fond kiss. Zeker de verschijning van denkbeeldige vriend Cantona (gespeeld door de filosoferende voetballer zelf) geeft het dramatische verhaal veel lucht. Maar dat is niet het enige: ook het contact met de voetbalvrienden van postbode Eric leveren veel humor op. Loach heeft zeker geen feelgood-movie gemaakt, daarvoor is de situatie waar Eric met zijn gezin terecht komt toch iets te heftig en echt, maar Loach weet door zijn mix van drama en humor mij wel te raken.

Fish Tank

Fish Tank – Andrea Arnold
Cast: Katie Jarvis, Kierston Wareing; Release: 22-10-2009

Andrea Arnold brak in 2006 door met Red Road, een film over een vrouw die tijdens haar werk als beveiligingsbeambte in Glasgow ongewild geconfronteerd wordt met een trauma uit haar verleden. Haar tweede grote film speelt zich ook af in de buitenwijken van een grote Engelse stad. De vijftienjarige Mia woont met haar kleine zusje bij hun moeder en ziet de zoveelste nieuwe vriend van moeder binnenkomen. Zelf wil ze het graag gaan maken als danseres. Dit gegeven zou in Amerika tot een zeer succesvolle, maar verder lege dansfilm kunnen uitgroeien. In deze moderne kitchensinkdrama staat het dansen echter niet centraal. We zien Mia ruziemaken met haar moeder, aanklampen bij de nieuwe man in huis en door treurige buitenwijken lopen. Een mooie dramatische film over opgroeien onder moeilijke omstandigheden. Tot de heftigheid losbarst in het laatste deel, waardoor je met grote brok in je keel door blijft kijken tot het eind. Arnold is niet zozeer gegroeid in haar tweede film, want haar eerste was al van een zeer hoog niveau. Toch is dit vanwege de heftigheid niet voor iedereen een aanrader.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van ‘Deze week in de bios’:
40: Tenderness / Up
38: Funny People / Informers / Other Man / Troubled Water
37: Oogverblindend / Last Conversation
25: The Hangover / State of play / The Last House on the left
21: Linha de Passe / The Burning Plain / Towelhead / Fighting
19: Uninvited / Coraline / The Haunting in Connecticut / De laatste dagen van Emma Blank
18: Let the right one in / Igor / Delta / X-Men Origins: Wolverine
16: Knowing / Still Walking / The International / Inkheart / He's just not ...
14: Bride Wars / The Reader
12: Defiance / The Duchess / Che (part 1) / Bollywood hero
11: Role Models, Appaloosa, Gran Torino, Confession of a shopaholic, Two lovers, Marley & me
09: Il Divo / Rachel Getting Married / Involuntary
08: Pink Panther 2 / Transsiberian / Traitor
07: The Wrestler / Slumdog Millionaire / Bolt / City of Ember
06: The Higher Force / Eldorado / Frozen River / Doubt / Make it happen
04: Kan door huid heen / Curious Case of Benjamin Button / Gomorra / Valkyrie
03: Diary of a Times Square Thief / Revolutionary Road / Milk / Links / Zack & Miri make a porn
02: Frost/Nixon / Seven Pounds
01: Hamlet2 / The Visitor / Yesman