• Filmweek 40 2009
  • Titel: Tenderness, Up
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 19/09 - 07/10/09
  • Datum bespreking: 6 oktober 2009

Deze week in de bios (40): Grote Crowe in kleine film en pracht Pixar met rothond


Twee volslagen verschillende films deze week. Russel Crowe schittert dit jaar in kleine films, eerder al in de politieke film State of Play, nu in de thriller Tenderness. Die kleinere films passen hem goed. Beter dan al die krachtpatserrollen in megaproducties. Komende week gaat de nieuwe Pixar-animatiefilm in première. Up vertelt in wonderschone beelden het verhaal van een oude man die duizenden ballonnen aan zijn huis bindt en eindelijk de reis maakt die hij heel zijn leven wilde maken.

Tenderness – John Polson
Cast: Russel Crowe, Jon Foster, Sophie Traub, Laura Dern; Release: 19-09-09

Tenderness

Soms vraag ik me wel eens af waar Russel Crowe is gebleven. Enkele jaren terug maakte hij de ene blockbuster na de andere en nu lijkt hij wel ondergedoken. Gelukkig maken die gedachten vanzelf weer plaats voor de dagelijkse beslommeringen. Je kunt namelijk niet te lang stil blijven staan bij bijna vergeten acteurs. Crowe’s laatste blockbuster was Body of lies, een oorlogs-intrige-film van Ridley Scott met Leonardo Di Caprio uit 2008. Niet eens zo lang geleden, maar al weer snel uit het geheugen. Afgelopen zomer volgde nog State of Play, een film die zonder veel aandacht en bezoekers aan de Nederlandse bioscopen voorbij trok. Geheel onterecht, want dit was een erg goede politieke thriller. Ook Tenderness zal het grote publiek en de grote media niet halen. Wederom is dat jammer. Tenderness is een nog kleiner opgezette film dan State of Play. Hoofdrollen zijn er voor jongelingen Foster en Traub als een uit de gevangenis ontslagen moordenaar en een door hem geobsedeerd meisje. Crowe speelt een getraumatiseerde rechercheur die in zijn vrije tijd achter de moordenaar aangaat, omdat hij verwacht dat hij weer toe zal slaan. De ontslagen moordenaar, de getraumatiseerde rechercheur en het geobsedeerde meisje hebben alledrie hun redenen om op weg te gaan, ze hebben alledrie hun eigen drama. Sterk aan deze thriller is dat regisseur Polson er niet voor koos om alles op de spits te drijven en alleen maar aandacht aan de spanning te geven, maar genoeg ruimte te geven aan het drama achter de motieven van de hoofdrolspelers.

Up

Up - Pete Docter
Cast: Edward Asner, Christopher Plummer; Release: 07-10-09

Carl en Ellie ontmoeten elkaar als kinderen omdat ze beide gek zijn van ontdekkingsreizigers. Tijdens hun verdere leven blijven ze dromen van reizen, zonder dat het ervan komt. Als Ellie overlijdt en Carl uit zijn huis gezet dreigt te worden, bindt hij duizenden ballonnen aan zijn huis en vliegt hij naar Zuid-Amerika – naar de plek waar Ellie en hij altijd van droomden. Per ongeluk sleept hij een scoutingjochie mee en samen beleven ze wonderlijke avonturen. Ongemerkt leren ze waarderen waar het om draait in het leven. Up, is net als de vorige Pixar-productie Wall-E, veel meer dan een kinderfilm. De beelden zijn wederom oogstrelend. Vooral de scènes – in het begin van de film - waarin het leven van Carl en Ellie in sneltreinvaart voorbijkomt, behoren tot de mooiste filmmomenten van deze eeuw. Dit komt door de prachtige vormgeving, maar vooral door karakters die neergezet worden – het hele leven dat je voorgespiegeld wordt. Carl en Ellie gaan direct voor je leven, als personages, als mensen die je had willen kennen. Jammer alleen dat de filmmakers verderop in het verhaal toch enkele Disney-achtige boosdoeners in de film stopten. Een groep mechanische honden detoneert de gemoedelijke sfeer van de film. Het zal een knieval zijn voor de jonge kids, die blijkbaar niet zonder achtervolgingen kunnen. Na Wall-E en Up zou Pixar eens een film moeten maken waarin ze geen rekening hoeft te houden met de kleintjes. Ondanks de knieval en de mechanische honden is Up toch een wonderschone film.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van ‘Deze week in de bios’:
38: Funny People / Informers / Other Man / Troubled Water
37: Oogverblindend / Last Conversation
25: The Hangover / State of play / The Last House on the left
21: Linha de Passe / The Burning Plain / Towelhead / Fighting
19: Uninvited / Coraline / The Haunting in Connecticut / De laatste dagen van Emma Blank
18: Let the right one in / Igor / Delta / X-Men Origins: Wolverine
16: Knowing / Still Walking / The International / Inkheart / He's just not ...
14: Bride Wars / The Reader
12: Defiance / The Duchess / Che (part 1) / Bollywood hero
11: Role Models, Appaloosa, Gran Torino, Confession of a shopaholic, Two lovers, Marley & me
09: Il Divo / Rachel Getting Married / Involuntary
08: Pink Panther 2 / Transsiberian / Traitor
07: The Wrestler / Slumdog Millionaire / Bolt / City of Ember
06: The Higher Force / Eldorado / Frozen River / Doubt / Make it happen
04: Kan door huid heen / Curious Case of Benjamin Button / Gomorra / Valkyrie
03: Diary of a Times Square Thief / Revolutionary Road / Milk / Links / Zack & Miri make a porn
02: Frost/Nixon / Seven Pounds
01: Hamlet2 / The Visitor / Yesman