• Filmweek 37/38 2009
  • Titel: Funny People, Informers, Other Man, Troubled Water
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 03/09 - 17/09-09
  • Datum bespreking: 15 september 2009

Deze week in de bios (37/38): Drie 7-tjes en een 10


Bernard Schlink en Brett Easton Ellis zien wederom hun boeken verfilmd met respectievelijk het behoorlijk geslaagde The Other Man en het niet meer dan degelijke The Informers als resultaat. Ook regisseur Judd Apatow onstijgt jammerlijk de middenmoot niet met het Adam Sandler-vehikel Funny People. Daarvoor moeten we naar Noorwegen waar Erik Poppe wederom (na Hawai, Oslo) een sublieme film over schuld en boete heeft gemaakt met Troubled Water.

Funny People – Judd Apatow
Cast: Adam Sandler, Seth Rogen, Leslie Mann, Jonah Hill; Release: 03-09-2009

Funny People

Wat is dat toch met die lange films tegenwoordig? Funny People duurt 146 minuten! Normaal gesproken is 90 minuten naar Adam Sandler kijken al ruim genoeg. De lengte is niet het enige opvallende aan deze komedie. Het is bijvoorbeeld ook ‘de nieuwe Apatow’ en dat zegt sinds 40 year old virgin en Knocked up wel iets. Regisseur Judd Apatow zette een nieuwe standaard voor komedies die zowel grof als lief zijn zonder klef te worden. Daarnaast is dit niet enkel een komedie, maar ook een drama. Sandler speelt een acteur die na vele flauwe familiefilms, terugkeert naar het stand-up-circuit waar hij begon. De achterliggende reden is de diagnose leukemie, die hem doet inzien dat hij nog maar weinig tijd heeft om te doen wat hij leuk vindt. Van Sandler wisten we sinds Punch-drunk love en Reign over me dat hij meer kan dan gekke bekken trekken. Ook hier overtuigt hij in de dramatische scènes. Apatow had echter grondig mogen knippen in deze film. Want ‘size does matters’. Ondanks de goede grappen, het dramatische verhaal en de leuke acteurs (Seth Rogen is weer goed!) is de film veel te lang.

The Informers – Gregor Jordan
Cast: Kim Basinger, Mickey Rourke, Billy Bob Thornton, Winona Ryder, Amber Heard; Release: 10-09-2009

The Informers

Schrijver Brett Easton Ellis zag al aardig wat boeken van hem verfilmd. Less than zero en American Psycho zijn de bekendste. Ook zijn verhaal Rules of Attraction werd bewerkt en binnen twee jaar komt Lunar Park in de bios. Nu is er The Informers, naar zijn verhalenbundel uit 1994. Ook de film wordt als een collectie verhalen gepresenteerd. Veel bijfiguren uit het ene verhaal duiken weer op als hoofdfiguren in een volgend verhaal. De verhalen spelen in de jaren ’80 in Los Angeles en gaan over twee generaties: 40+ers die iets in de filmbusiness zijn en hun kinderen (20+) die hun geld opsnuiven en, nog onwetend van AIDS, vrolijk in het rond neuken. Alhoewel vrolijk; de sfeer is eerder grimmig en grauw te noemen. Iets wat wel goed past bij de nihilistische yuppen-verhalen van Ellis. Het kost even voor je als kijker doorhebt wie wie is en wat ze allemaal met elkaar te maken hebben. Maar na een halfuur ontstaat er toch een degelijke dramafilm. Ondanks de leuke cast, wil het echter niet meer worden dan een degelijke film.

Troubled Water – Erik Poppe
Cast: Pal Hagen, Trine Dyrholm; Release: 10-09-2009

Troubled water

Natuurlijk werd Oscarwinnaar Slumdog Millionaire publieksfavoriet bij het afgelopen Rotterdamse filmfestival. Troubled water werd nummer twee in die poll. Dit Noorse drama is ook direct - wederom op Slumdog na - de beste film van het jaar.
Jan Thomas keert na jaren jeugddetentie terug in de maatschappij. Hij krijgt een baantje als kerkorganist en sluit vriendschap met de pastoor en haar zoontje. Na dit opbouwende drama, krijgen we de keerzijde te zien: Agnes herkent in de nieuwe organist de moordenaar van haar zoontje. Ze begint hem te stalken. Troubled Water is een zeer dramatische, maar ook een subliem opgebouwde film over schuld, rouw, onschuld, wraak, vergeving en door trauma’s weggevaagde herinneringen. Poppe viel eerder op met het zeer sterke Hawai, Oslo (2004). Geen idee waarom die man niet direct na die film naar Hollywood gehaald is, maar misschien is het goed dat hij nog even in Noorwegen is gebleven. Hollywood heeft nu wel haar ogen geopend en er is sprake van een remake van Troubled Water. Jammer natuurlijk want deze film is al helemaal goed zoals die is.

The Other Man - Richard Eyre
Cast: Liam Neeson, Laura Linney, Antonio Banderas; Release: 17-09-2009

The Other Man

The Other Man is al de tweede verfilming van een Bernard Schlink-verhaal dit jaar. Schrijver Schlink was ook verantwoordelijk voor The Reader, het oorlogsnasleep-drama waarmee Kate Winslet een Oscar won. The Other Man is gebaseerd op het korte verhaal De ander. De titel verklapt al waar het om draait: een affaire. Peter komt erachter dat zijn vrouw een relatie had met een ander en gaat op onderzoek uit. Via onderschepte mails en geheime foto’s op haar pc komt hij in Italië uit bij Ralph. Peter is uit op wraak, maar pakt het subtiel aan door Ralph onder het genot van meerdere potjes schaak uit te horen.

Regisseur Richard Eyre heeft met dit Schlink-verhaal goud in handen, want de geheimen die de twee heren voor elkaar hebben, komen langzaam naar voren. Spanning verzekerd. Toch vond Eyre dit nog niet genoeg en bouwt hij een extra spanningselement in door de kijker niet te vertellen waar Peter’s vrouw is gebleven. In het oorspronkelijke verhaal staat dat al in de eerste zin. Ondanks deze vreemde scenariokeuze is The Other Man wel een geslaagd drama.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van ‘Deze week in de bios’:
37: Oogverblindend / Last Conversation
25: The Hangover / State of play / The Last House on the left
21: Linha de Passe / The Burning Plain / Towelhead / Fighting
19: Uninvited / Coraline / The Haunting in Connecticut / De laatste dagen van Emma Blank
18: Let the right one in / Igor / Delta / X-Men Origins: Wolverine
16: Knowing / Still Walking / The International / Inkheart / He's just not ...
14: Bride Wars / The Reader
12: Defiance / The Duchess / Che (part 1) / Bollywood hero
11: Role Models, Appaloosa, Gran Torino, Confession of a shopaholic, Two lovers, Marley & me
09: Il Divo / Rachel Getting Married / Involuntary
08: Pink Panther 2 / Transsiberian / Traitor
07: The Wrestler / Slumdog Millionaire / Bolt / City of Ember
06: The Higher Force / Eldorado / Frozen River / Doubt / Make it happen
04: Kan door huid heen / Curious Case of Benjamin Button / Gomorra / Valkyrie
03: Diary of a Times Square Thief / Revolutionary Road / Milk / Links / Zack & Miri make a porn
02: Frost/Nixon / Seven Pounds
01: Hamlet2 / The Visitor / Yesman