• Filmweek 35/36 2009
  • Titel: Oogverblindend / Last Conversation
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 27/08, 10/09-09
  • Datum bespreking: 9 september 2009

Deze week in de bios (37): Twee vrouwen bellen


Een telefoongesprek. Meer is er niet. Anderhalf uur lang zie en hoor je enkel een vrouw. De man aan de andere kant van de lijn krijg je niet te zien. Hoe krijg je dit basale gegeven toch spannend? Het antwoord is deze weken in twee Nederlandse films te ontdekken. Cyrus Frisch maakte met Georgina Verbaan in de hoofdrol Oogverblindend en Noud Heerkens met Johanna ter Steege The Last Conversation.

Oogverblindend - Cyrus Frisch
Cast: Georgina Verbaan, Rutger Hauer; Release: 27-08-2009

Oogverblindend

Filmmaker Frisch schreef het filmscenario en testte dit eerst uit op het toneel (om te kijken of de tekst 90 minuten lang kon boeien). In de film zie je Verbaan in een schimmig appartement. Ze raakt in gesprek met een man (Rutger Hauer) in Argentinië, die ze niet kent. Ze zijn verkeerd verbonden, maar toch blijven ze beiden aan de lijn. Verbaan deelt al snel haar persoonlijke zorgen en tuurt daarbij uit het raam waar dealers en daklozen de straat bevolken.
Echt veel spannends hebben Verbaan en Hauer elkaar niet te melden. Toch beklemt hun conversatie wel. Dat komt deels door het scenario en deels door het spel van Verbaan. Het scenario geeft Verbaan de gelegenheid om soms sprongen vooruit te nemen in het verhaal en dan weer gas terug te nemen. Verbaan doet dat met verve. Oogverblindend is een geslaagd experiment.

Last Conversation – Noud Heerkens
Cast: Johanna ter Steege; Release: 10-09-2009

Anna heeft het net uitgemaakt met haar partner en rijdt nu in haar auto. Het is niet direct duidelijk of ze van hem vandaan rijdt of naar hem toe. De route of het doel van de reis zijn ook niet belangrijk. Want aan de telefoon hangt haar ex, met wie ze woorden heeft. Woorden over hun verbroken relatie, over ruzies, over seks, over (geadopteerde) kinderen.

Johanna ter Steege in Last Conversation

Net als in Oogverblindend gaat het hier om een dialoog van anderhalf uur lang, waarbij de man aan de andere kant van de lijn niet te zien is en zo goed als niet te horen. Hierdoor wordt de dialoog een halve dialoog of een monolog met veel stiltes. Het experimentele karakter gaat nog iets verder dan de Frisch-film, want Heerkens nam deze film in één take op. 25 camera’s werden op en in een auto geplaatst en Ter Steege mocht gaan rijden en spelen tegelijk. Een prestatie op zich. Gelukkig ontstijgt de film het experiment. Het scenario (van Jacqueline Epskamp, bekend van Verder dan de maan, De Fuik, Loverboy, Drift) is goed en Ter Steege maakt het drama invoelbaar met voortreffelijk spel. Het zou me niet verbazen als Last Conversation de omgekeerde weg neemt als Oogverblindend; Ter Steege kan zo de theaterplanken op met deze tekst (met of zonder auto).

Ricco van Nierop

In de vorige edities van ‘Deze week in de bios’:
25: The Hangover / State of play / The Last House on the left
21: Linha de Passe / The Burning Plain / Towelhead / Fighting
19: Uninvited / Coraline / The Haunting in Connecticut / De laatste dagen van Emma Blank
18: Let the right one in / Igor / Delta / X-Men Origins: Wolverine
16: Knowing / Still Walking / The International / Inkheart / He's just not ...
14: Bride Wars / The Reader
12: Defiance / The Duchess / Che (part 1) / Bollywood hero
11: Role Models, Appaloosa, Gran Torino, Confession of a shopaholic, Two lovers, Marley & me
09: Il Divo / Rachel Getting Married / Involuntary
08: Pink Panther 2 / Transsiberian / Traitor
07: The Wrestler / Slumdog Millionaire / Bolt / City of Ember
06: The Higher Force / Eldorado / Frozen River / Doubt / Make it happen
04: Kan door huid heen / Curious Case of Benjamin Button / Gomorra / Valkyrie
03: Diary of a Times Square Thief / Revolutionary Road / Milk / Links / Zack & Miri make a porn
02: Frost/Nixon / Seven Pounds
01: Hamlet2 / The Visitor / Yesman