• Filmweek 12, 2009
  • Titel: Defiance / The Duchess / Che (part 1) / Bollywood hero
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 19-03-09
  • Datum bespreking: 18 Maart 2009

Deze week in de bios (afl. 12): Wat geschieden is


Veel historie deze week in ‘Deze week in de bioscoop’. In het Tweede Wereldoorlog-drama Defiance twijfelt Daniel ‘Bond’ Craig tussen vluchten of vechten. In het kostuumdrama The Duchess twijfelt Keira Knightley tussen haar man en haar minnaar. In de biografische film Che (part 1) twijfelt Benicio Del Toro niet, maar is hij zowel dokter als guerrillastrijder. Ook Egbert-Jan Weeber twijfelt niet in Bollywood hero en probeert de hele wereld te redden.

Defiance – Edward Zwick
Cast: Daniel Craig, Jamie Bell, Liev Schreiber; Release: 19-03-2009

Liefhebbers van goed acteerwerk mogen blij zijn dat het James-Bond-schap geen fulltime job is. Niets ten nadele van zijn actieheldenwerk, maar Daniel Craig kom beter tot zijn recht in een robuust drama. Denk daarbij Flashbacks of a fool dat op het Rotterdamse Filmfestival draaide of de Ian McEwan-verfilming Enduring love uit 2004. Ook deze waargebeurde oorlogsfilm valt onder het betere dramawerk. Craig speelt de oudste van drie broers die tijdens de Tweede Wereldoorlog met een groep joden de Poolse bossen in vlucht. Goed en slecht lijken gemakkelijk te verdelen tussen joden enerzijds en Duitsers anderzijds, maar ook binnen de groep vluchtelingen ontstaan wrijvingen. Zelfs de drie broers staan niet altijd op één lijn als het gaat om vluchten of vechten. Craig, maar ook middelste broer Liev Schreiber en kleine broer Jamie ‘Billy Elliott’ Bell, leveren voortreffelijk acteerwerk in een sterk oorlogsdrama. Na Oorlogswinter, The boy in the striped payamas, A Woman in Berlin en Defiance is de Tweede Wereldoorlog helemaal terug in de bios. Over twee weken komt daar The Reader nog eens bij.

The Duchess – Saul Dibb
Cast: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Dominic Cooper; Release: 19-03-2009

Het is een simpele rekensom: ‘18e eeuw’ + ‘Engeland’ + ‘adel’ = kostuumdrama. Gearrangeerde huwelijken, ingesnoerde tailles, politieke spelletjes, uitbollende decolletés, pruiken voor de dominante mannen en pruiken voor de ongelukkige vrouwen. Alle bekende ingrediënten van het genre zitten in The Duchess. De ingesnoerde vrouw is Keira Knightley, haar dominante man Ralph Fiennes en haar minnaar, de jonge ster Dominic Cooper. Ondanks alle aanwezige clichés is dit wel een goede film. Dat komt niet alleen door de drie prima acteurs, maar vooral ook door het vlotte scenario waarin noodlot, liefde en verdriet voor een uitgebalanceerde portie drama zorgen.

Che, part 1 – Steven Soderbergh
Cast: Benicio del Toro, Demian Bichir; Release: 19-03-2009

Che Guevarra is meer dan het zwart-wit-logo op t-shirts en tassen. Iets met guerrilla, rebel en Cuba, dat weet de gemiddelde tassendrager nog wel. Handig dat er nu een film is over deze Zuid-Amerikaanse guerrillastrijder/dokter. Vier jaar terug was er al een biopic over zijn jonge – onschuldige – jaren in de film The Motorcycle Diaries. Een film waarin de naam ‘Che’ en het land ‘Cuba’ haast niet voorkomen. Het tweeluik van Steven Soderbergh gaat alleen maar over de bekende Che en over de Cubaanse revolutie.

Dit eerste deel is een goede introductie tot het fenomeen Che. Een beetje te goed misschien, want Soderbergh kiest voor een haast documentaire-achtige vorm. Geënsceneerde interviewscènes worden afgewisseld met beelden uit de jungle waar de revolutie voorbereid wordt. Spannend wordt het niet echt, terwijl het toch een spannende tijd beschrijft. Soderbergh neemt te veel tijd om veel te laten zien, zo ontstaat er geen echte band met de hoofdfiguren.

Bollywood hero – Diederik van Rooijen
Cast: Egbert-Jan Weeber, Ishwari Bose-Bhattacharya; Release: 19-03-2009

Dit is een vreemde film. Het uitgangspunt is prima, origineel zelfs, maar ergens gaat iets mis. Egbert-Jan Weeber speelt een Nederlandse acteur die, voor een rol in een Indiase film, in Bombay verblijft. Hij heeft de oude 8mm-camera van zijn vader bij zich. Zichzelf filmend spreekt hij zijn vader toe, die in Nederland op zijn sterfbed ligt. Als hij de buurt van zijn hotel verkent, raakt hij gegrepen door de straatkinderen. Hij trekt erop uit met zijn camera, die hem precies naar de mensen leidt die het hardste zijn hulp nodig hebben. Waar hij kan, helpt hij, maar hij raakt steeds meer verstrikt in ondergrondse zaken. Tussendoor wordt hij ook nog eens verliefd op zijn tegenspeelster en blijft hij verslag leggen van alles tegenover zijn vader.
Wat van Slumdog Millionaire werd gezegd, klopt ook voor deze film: je hoeft maar een camera te laten draaien in Bombay en je hebt al een kleurrijke, contrastrijke film. Ook hier lopen de rijke filmsterren, de criminelen en de arme straatkinderen door elkaar heen. De keus om deels stukken in 8mm te laten zien, is zeer geslaagd te noemen. Alleen het verhaal en vooral het gedrag van hoofdpersoon Nick is minder geslaagd. Nick is een naïeveling die tegen een boze wereld aan botst. Een film maken over een naïeveling is geen probleem, maar de filmmakers stellen het inlevingsvermogen van de kijker teveel op de proef. De keuzes die Nick zijn eerst nog begrijpelijk, maar later ongeloofwaardig en zelfs belachelijk. Jammer van zo’n origineel uitgangspunt, dat gebaseerd werd op de belevenissen van Weeber zelf. Jammer ook van zijn spel, maar ook een talentvol acteur als Weeber kan niet tegen een uit de bocht vliegend scenario op acteren.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van ‘Deze week in de bios’:
11: Role Models, Appaloosa, Gran Torino, Confession of a shopaholic, Two lovers, Marley & me
09: Il Divo / Rachel Getting Married / Involuntary
08: Pink Panther 2 / Transsiberian / Traitor
07: The Wrestler / Slumdog Millionaire / Bolt / City of Ember
06: The Higher Force / Eldorado / Frozen River / Doubt / Make it happen
04: Kan door huid heen / Curious Case of Benjamin Button / Gomorra / Valkyrie
03: Diary of a Times Square Thief / Revolutionary Road / Milk / Links / Zack & Miri make a porn
02: Frost/Nixon / Seven Pounds
01: Hamlet2 / The Visitor / Yesman