• Vooruitblik
  • Evenement: International Film Festival Rotterdam
  • Editie: 38ste
  • Data: 21-01-09 t/m 01-02-09
  • Datum bespreking: 20 Januari 2009

Op zoek naar de verrassing


Het Rotterdamse filmfestival leverde vorig jaar enkele grote en kleine filmhits op, zoals Persepolis, Paranoid Park, No country for old men, Juno en The Darjeeling Limited. Dit jaar is het van tevoren hard zoeken naar grote namen. Natuurlijk, de beruchte anti-maffiafilm Gomorra draait er en de nieuwe, caleidoscopische Danny ‘Trainspotting’ Boyle-film, Slumdog Millionaire, zal velen harten voor zich winnen. Maar verder moet het van de meer onbekende titels en regisseurs komen. Gezien de reputatie van het R’damse festival zal dat geen enkele moeite kosten. Bladert u even mee door het bomvolle programmaboekje…

Reeds gezien en hierbij getipt:
Slumdog Millionaire (Danny Boyle): Caleidoscopisch sprookje waarin tiener Jamal nog 1 vraag heeft op te lossen in Indiase tv-quiz Weekend Millionairs. Ondertussen schiet zijn hele korte, maar heftige leven aan zijn en onze ogen voorbij. Ongeloofwaardig, maar geweldig meeslepend. Ja, die combi van adjectieven kan echt. Boyle won er al 3 Golden Globes mee.
Frozen River (Courtney Hunt): De rivier tussen de V.S. en Canada bevriest, waarmee een alleenstaande blanke moeder illegalen kan gaan smokkelen in haar achterbak. Treurnis alom. Wel een goede film.
Wendy & Lucy (Kelly Reichardt): Over treurnis gesproken. Wendy is op doortocht, maar strandt in een klein stadje met een kapotte auto, een weglopende hond en geen weg terug. Hoofdrolspeelster Michelle Williams op haar best in een schijnbaar doelloze, maar zeer gevoelige film.
Gomorra (Matteo Garonne): Is er nog iets te melden over deze anti-maffiafilm, gebaseerd op het anti-maffiaboek, waardoor zowel schrijver als regisseur al haast een jaar onder permanente beveiliging leven wegens maffia-bedreigingen? Ja, het is een goede film, maar nog een sterker protest tegen de nog altijd aanwezige maffiapraktijken.

Werelddelen
Zoals elk jaar zijn de Aziatische landen sterk vertegenwoordigd in Rotterdam. Dit jaar valt de grote horde jonge Filippijnse filmers op, die je gerust 4,5 (Now Showing) of 8 uur (Melancholia) in de bioscoop houden. Daarnaast staat de jonge Turkse cinema centraal, met een stuk of 15 films, waaronder het nieuwsgierigmakende Black Dogs Barking, over de undergroundscène in Istanboel.

AmnestySocioDocuFictieFilms
Amnesty heeft zijn eigen filmfestival en de documentaire ook (IDFA). Toch kan in Rotterdam heel goed de Amnesty-factor (het aanwijzen en aanklagen van misstanden in de hele wereld) en de docu-factor (verhalen vertellen over echte mensen) ontdekt worden. Niet dat er veel docu’s draaien en de misstanden in films hoeven ook niet over echte mensen te gaan. Wel vaak vertellen deze wereldfilms verhalen zoals ze in het echte leven hebben kunnen plaatsvinden. Zoals het verhaal van de Iranese jongen die verliefd wordt op de Irakese mensensmokkelaarster in Among the clouds. Of Je veux voir, waarin Catherine Deneuve in een auto door verwoest Libanon rijdt. Films waar je niet per definitie blij van wordt, omdat je doorkrijgt dat de fictie die je voorgeschoteld krijgt, dicht aanschurkt tegen de waarheid. Geheide filmhuishits, dat wel.

Acteursfilms
Acteerprestaties waar ik naar uitkijk zijn onder andere: Johanna ter Steege in één 80 minuten lange take in Last Conversation, Georgina Verbaan die één telefoongesprek voert van 85 minuten met Rutger Hauer in Oogverblindend en tot slot Hollywoodster Anne Hathaway als draaideurverslaafde in Jonathan Demme’s Rachel getting married.

Regisseursfilms
Voor Rotterdam-gangers altijd handig om te weten: welke nieuwe films van bekende IFFR-regisseurs draaien er:
De nieuwe Fien ‘Een ander zijn geluk’ Troch: Unspoken
De nieuwe Kore-eda ‘Nobody knows’ Hirokazu: Still Walking
De nieuwe Erik ‘Hawaii, Oslo’ Poppe: Troubled Water
De nieuwe Kelly ‘Old joy’ Reichardt: Wendy & Lucy
De nieuwe Jia ‘Still life’ Zhangke: 24 City
De nieuwe Amat ‘Sangre’ Escalante: Los Bastardos

Drie honden smokkelen de filmrecensent

Als je ruim 300 filmstukjes over ruim 300 films leest in de catalogus, vallen er telkens andere zaken op. Net als elk jaar zijn er weer veel film met dieren in de titel: 10000 Peacock Feather in Foaming Acid, 2 Birds, Birdwatchers, Black dogs barking, Blind pig who wants to fly, Chasing cats and cars, Dogging, Good cats, Butterly light en Slumdog Millionaire.
Ook valt op dat tientallen regisseurs hun verhaal vertellen in drie delen en dat vier regisseurs kozen voor ‘smokkelen’ als thema. Tot slot spelen filmrecensenten een rol in twee films: in The Anniversary gift doet een recensent een poging om zelf een film te maken, met horror als gevolg en in Un autre homme valt een jonge onervaren filmrecensent voor een vrouwelijke collega. Het wordt weer warm in tijdens het 38ste International Film Festival te Rotterdam…

Ricco van Nierop (die over twee weken zijn uitgebreide verslag hier publiceert)