• Titel: Import/Export
  • Regie: Ulrich Seidl
  • Cast: Ekateryna Rak, Paul Hofmann
  • Titel: The Eye
  • Regie: David Moreau, Xavier Palud
  • Cast: Jessica Alba, Alessandro Nivola
  • Titel: Before the devil knows you're dead
  • Regie: Sidney Lumet
  • Cast: Phillip Seymour Hoffman, Marisa Tomei
  • Datum bespreking: 31 marts 2008

Drie X Depri


Deze week een willekeurige greep uit de filmreleases. Een zeer voorspelbare horrorremake, een verrassende overvallerfilm en een grauw drama uit Oostenrijk. Drie films waar je - om verschillende redenen - niet vrolijk van wordt.

Ulrich Seidl – Import/Export

Zoals de titel suggereert bestaat deze film uit twee delen. De twee verhalen vertelt regisseur Seidl door elkaar heen. Een Oostenrijkse beveiligingsbeambte reist naar Tsjechië om geld te verdienen met schimmige handel. En een Oekraïense verpleegster gaat in Oostenrijk op zoek naar werk dat beter verdient. Ze leren dat het leven er nergens echt veel leuker op wordt. Ze worden wijzer, maar niet rijker. De treurnis die uit beiden verhalen spreekt, zit in de situaties van deze personages, maar vooral ook in de beelden. Interieurs van ziekenhuizen en achterbuurtflats zien er kaal en naargeestig uit. Import/Export De cameraman (Ed Lachman) is dan ook een beroemdheid en werkte eerder voor visueel interessante films als I’m not there, Far from heaven, Ken Park, Virgin Suicides en True Stories. Regisseur Ulrich Seidl, die eerder Hundstage (2001) maakte, levert geen evenwichtig dubbelportret af. Het verhaal van de verpleegster boeit veel meer, dankzij de gesprekken die zij heeft met vriendinnen en collega’s. Hierdoor lijkt het verhaal van de beveiligingsbeambte een zijweggetje waar zo nu en dan eens ingekeken wordt. Maar als je tegen de treurnis kunt, is dit wel een waardige film over die treurnis.

David Moreau, Xavier Palud - The Eye

Ik ben geen horrorliefhebber, wat mij in zekere mate bevooroordeeld maakt als horrorfilmrecensent. Maar omdat ik eens in de zoveel jaar wel positief verrast wordt met een goede horrorfilm, blijf ik het proberen. The Ring (2002) was zo’n verrassing. Een Amerikaanse remake van een Japanse moderne klassieker. Wederom heeft Hollywood naar Japan gekeken voor inspiratie en vond Jia Gia en bouwde deze om tot The Eye. Sydney is een vrouw van 25 die al twintig jaar blind is. Ze ondergaat een succesvolle oogtransplantatie en krijgt zo de ogen van een ander. Met het terugkeren van haar zicht, krijgt ze ook allerlei gruwelijkheden (dode mensen, ongelukken) te zien, die andere mensen niet zien. Haar artsen geloven haar niet en zien haar waanbeelden als bijwerking van haar shocktoestand. Ze gaat op zoek naar de familie van de vrouw (een helderziende) wiens ogen zij heeft gekregen.

The Eye

Wat volgt is een voorspelbaar verhaal vol schrikeffecten en cliché horrorbeelden. Dan kunnen de special effecten goed zijn en Jessica Alba prima voldoen als horrorbabe, met een voorspelbaar verhaal krijg je mij niet enthousiast. Maar die voorspelbaarheid had ik natuurlijk kunnen voorzien, met een helderziende in de hoofdrol.

Sidney Lumet - Before the devil knows you’re dead

Sidney Lumet (1924) is een oudgediende en regisseert al vanaf eind jaren ’40. Hij brak door met 12 Angry men (1957) en deed veel boek- en theaterverfilmingen. In de jaren ’70 maakte hij Serpico en Dog Day Afternoon met Al Pacino, maar ook de satire Network en de hitmusical The Wiz. De laatste twintig jaar kwam hij met wat minder grote maffia- en politiefilms. Nu heeft hij een overvallerfilm gemaakt met een geraffineerd plot en een indrukwekkende cast. Philip Seymour Hoffman en Ethan Hawke spelen twee broers die in geldnood zitten en voor het eerst een misdaad plannen. Ze gaan een juwelierszaak overvallen. Op zaterdag werkt er een oude vrouw, weten ze. Tevens weten ze precies waar alles staat. Het is namelijk de zaak van hun bijna gepensioneerde ouders. Het lijkt een Woody Allen-achtig gegeven, met een slapstick-achtige stuntelcrimineel, maar dit is een familiedrama en een actiefilm ineen. Before the devil knows you're dead Wel gaat er steeds meer mis met de planning van de broers. Dat levert zeker humor op, maar vooral wrange humor. De treurnis zit vooral in de broers en hun pogingen om te redden wat er te redden valt. Before the devil knows you’re dead is een sterk opgebouwde film over mensen die niets goed kunnen doen, hoe hard ze het ook proberen. Niet alleen Hoffman en Hawke spelen geweldig, ook Marisa Tomei en Albert Finney overtuigen met hun acteerwerk.

Ricco van Nierop

Meer recente filmrecensies op de Recensent:
Margot at the wedding / Lars and the real girl
Monique van der Ven - Zomerhitte
Todd Haynes - I'm not there
Tiramisu / Paranoid Park / Naissance des Pieuvres / Persepolis
There will be blood / Darjeeling Limited / You, the living
Stellet licht / The Band's visit / Sweeney Todd
Jason Reitman - Juno
August Rush / Things we lost in the fire / Alibi
Mike Nichols - Charlie Wilson's War
TBS / Mio fratello e figlio unico / Unfinished sky
Gone baby gone / The Flock