• Titel: Zomerhitte
  • Regie: Monique van der Ven
  • Cast: Sophie Hilbrand, Waldemar Torenstra, Cees Geel
  • Datum bespreking: 17 marts 2008

Naar de film met de cynicus, de optimist en de realist


Zomerhitte is uit en dat zullen we weten ook. Hoofdrolspeler Sophie Hilbrand is nog meer aanwezig in de media dan ze al was. Regisseur Monique van der Ven verkoopt haar film bij Boulevard. En Jan Wolkers waakt over zijn uit de Hollandse klei getrokken blonde vrouwen vanuit een riante zetel in de hemel. Want hoe vaak Wolkers dan ook verdoemd werd in zijn leven, als hij in de hel is beland, verandert die plaats vanzelf in een vrolijke liefdevolle beestenboel. De Recensent ging samen met een chagrijnige cynicus en een slijmende optimist naar de bios.

Chagrijnige cynicus

Wie is er niet Sophie Hilbrand-moe? De presentatrice is misschien het terechte boegbeeld van BNN, maar presenteert zich nu ook al als actrice. Alsof er niet genoeg goede actrices in Nederland te vinden zijn voor zo’n rol.
Met BenJen in gedachten kan het natuurlijk niet goed gaan met Hilbrand en haar geliefde Waldemar Torenstra in de hoofdrollen. Van de verliefde magie tussen Ben Affleck en Jennifer Lopez bleef op het scherm weinig over. Met twee flops (Jersey girl, Gigli) als gevolg. En dichter bij huis flopten de Katja Schuurman+geliefde-films Oester van Nam Kee (Met Egbert Jan Weeber) en Kapitein Rob (met Thijs Römer). Waldemar Torenstra en Sophie Hilbrand kunnen beter in bed blijven zonder camera’s erbij.
Tot slot Jan Wolkers, natuurlijk niets slechts over de doden. Toch is Zomerhitte bij lange na niet het sterkste werk van Wolkers. Daarnaast heb ik ondertussen wel genoeg Wolkers-verfilmingen met rauwe personages en veel naakt gezien.

Slijmende optimist

Zomerhitte

Wat een genot om een typische Wolkers-vrouw als Sophie Hilbrand te zien acteren. Dit natuurtalent is gemaakt om voor de camera te schitteren. Die onafgemaakte toneelopleiding werpt toch zijn vruchten af. Alhoewel we de hele Hilbrand te zien krijgen, wil ik meer.
En samen met vriend Torenstra hoeven ze helemaal niet te acteren dat ze verliefd zijn; de vonken spatten ervan af.
Wat betreft de roman van Wolkers: hij schreef niet eerder een verhaal waarin actie, spanning en romantiek zo goed samen zijn gebracht. Scenarioschrijver Edwin de Vries en regisseur Monique van der Ven maakten er een spannende erotische thriller van die Wolkers in al zijn facetten laat zien.

Oprechte realist

Zomerhitte

Ja, ik heb wel eens genoeg van Sophie Hilbrand op tv, maar om dat nu aan te voeren als reden om niet naar de bioscoop te gaan, gaat te ver. Dankzij haar veelvuldige aanwezigheid, kost het wel een minuut of tien voor je Sophie vergeet en gewoon naar haar personage, Kathleen, kunt kijken. Maar dan blijkt wel dat ze kan acteren.
Ik heb niet het idee dat het gegeven dat Torenstra en Hilbrand een stel vormen iets toevoegt aan hun acteerwerk. Hetzelfde gegeven zal ook niet doorslaggevend zijn voor het al dan niet slagen van de film. De film heeft kwaliteiten genoeg om een succes te worden. In die zin is het Amerika van BenJen ver weg en blijven wij hier toch nuchter in Nederland.
Grappig genoeg doen beide acteurs een open sollicitatie naar een internationale carrière. In het begin stapt een naakte Hilbrand uit zee en aan het eind toont Torenstra zijn torso in een vergelijkbare scène. James Bond & zijn Bondgirl op Texel!
Toegegeven: Zomerhitte is niet Wolkers hoogtepunt. Maar de novelle bevat wel precies de juiste elementen voor een film: spanning, onderwereldfiguren en een femme fatale. Van der Ven en De Vries hebben er een goede erotische thriller van gemaakt. Met als grootste troef een haast on-Wolkeriaans mannelijk personage. Torenstra (Bob) speelt een in zichzelf gekeerde man die pas tegen wil en dank een held wordt.

Rukko, Rocco & Ricco van Nierop

Meer recente filmrecensies op de Recensent:
Todd Haynes - I'm not there
Tiramisu / Paranoid Park / Naissance des Pieuvres / Persepolis
There will be blood / Darjeeling Limited / You, the living
Stellet licht / The Band's visit / Sweeney Todd
Jason Reitman - Juno
August Rush / Things we lost in the fire / Alibi
Mike Nichols - Charlie Wilson's War
TBS / Mio fratello e figlio unico / Unfinished sky
Gone baby gone / The Flock