• Titel: August Rush
  • Regie: Kirsten Sheridan
  • Cast: Robin Williams, Freddie Highmore
  • Titel: Things we lost in the fire
  • Regie: Susanne Bier
  • Cast: Halle Berry, Benicio del Torro
  • Titel: Alibi
  • Regie: Johan Nijenhuis
  • Cast: Achmed Akkabi, Georgina Verbaan
  • Deze recensies verschenen in afwijkende vorm eerder in Hogeschoolmagazine Sax.
  • Datum bespreking: 10 februar 2008

de complete Robin Williams, een heftige Berry en Del Torro, of een luchtig Georgina


Het is druk met interessante premieres deze weken. De leukste komedie van het jaar Juno is net uit en de nieuwe Burton-, Anderson- en Coen-films komen eraan. Daarnaast is er een nieuwe film met Robin Williams uit, waarin hij al zijn vorige rollen samenbalt tot leraar/zwerver/kindervriend/slechterik. Ook deze week in de bios een nieuw drama van Susanne Bier met Halle Berry en Benicio del Toro. Een stevig drama, maar nog lang niet zo dramatisch als de nieuwe Johan Costa Nijenhuis-film: Alibi.

August Rush

August Rush

Robin Williams deed in One hour photo en Insomnia een geloofwaardige poging om zijn imago te veranderen. De slechteriken die hij daar neerzette, hadden tegelijk iets zieligs. Mooie rollen leverde het op. Toch keerde Williams weer snel terug naar de komedies als Night at the museum. Williams blijft toch altijd die onvolwassen grappenmaker (Mork & Mindy, Hook, Mrs Doutbfire) of dat onconventionele inspirerende leraarstype (Dead poets society, Patch Adams, Good Will hunting).
In August Rush combineert hij de inspirerende leraar met de onvolwassen kindervriend en met de slechterik. Een ultieme Williams-rol dus. En tegelijk een vreemd samenraapsel. De film draait om het weesjongetje August dat uit een tehuis ontsnapt. De jongen is zeer muzikaal, hij hoeft maar een gitaar op te pakken en hij kan spelen. Hij sluipt een kerk in en leert in n nacht zowel noten lezen als orgel spelen. Straatmuzikant Williams wil van hem een ster maken en geeft hem onderdak in een oud theater met allemaal andere muzikale straatkinderen. Ondertussen blijft August maar denken aan zijn overleden ouders. Net zoals er ergens een man en een vrouw op zoek zijn naar elkaar en naar een jongen.
Rara, hoe loopt dat af? August Rush heeft een ongeloofwaardig verhaal en is op het sentimentele af. Toch ga je mee. Althans, als je een zwak hebt voor Williams of gewoon een dromer bent in een softe bui.

Things we lost in the fire

Halle Berry kreeg een Oscar voor Monsters ball en Benicio del Torro voor Traffic. De Deense regisseuse Susanne Bier haalde prijzen binnen met zeer sterke dramas als After the wedding en Brothers. De twee acteurs en de regisseuse komen samen in dit nieuwe drama. En wat voor n. Audrey (Berry) rouwt om het verlies van haar man (David Duchovny), die door geweld om het leven kwam. Ze ontmoet Jerry (Del Torro), een oude vriend van haar man.

Things we lost in the fire Hij is verslaafd, maar doet pogingen om af te kicken. Ze trekken met elkaar op, omdat ze beiden over het verlies van die man proberen heen te komen. Daarnaast hebben ze beide hun eigen sores en zijn er diverse kinderen, die alle situaties ingewikkelder, wranger en tragischer maken.
Berry en Del Torro zijn geknipt voor hun hyperdramatische rollen. Soms spat de film van heftigheid haast uit elkaar, maar dankzij het strakke scenario blijft het een geheel. Things we lost in the fire gaat over het uit elkaar vallen en daarna weer bij elkaar rapen van jezelf. Hoe maak je iets wat kapot is weer heel?

Alibi

Youssef (Achmed Akkabi, bekend van Het Huis Anubis) komt per ongeluk in de auto van Rick terecht. Rick (Frederik Brom) ziet in hem een perfecte medewerker van zijn Alibi-bureau. Het bedrijf verzorgd de beste alibis voor mannen die op zakenreis moeten of studenten die hun werkstuk niet kunnen inleveren vanwege een plotseling opkomende verkoudheid. Youssef is zo goed in het bedriegen dat hij zelfs een persoonlijke opdracht van zijn baas mag vervullen. Ricks vrouw (Isa Hoes) moet om de tuin worden geleid, terwijl Rick met serveerster Andrea (Georgina Verbaan) een hotel induikt. Maar dat gaat Youssef te ver, want hij ziet Andrea zelf ook wel interessant

Alibi

Alibi is een luchtige komedie van de makers van Costa, met een boel slapstickhumor in de beste Dick Flodder/Amsterdamned Maas-traditie, een dosis hapsnap Volle Maan romantiek en de perfecte hoofdrolspelers. Want ondanks de voorspelbaarheid en de flauwe taferelen heeft deze niet meer dan geinige Valentijnsfilm wel twee sterke punten: Georgina Verbaan bevestigd haar kunnen als komisch actrice en Achmed Akkabi vestigt zijn naam als komisch acteur.

Zoals altijd is de keus deze week aan u. Al zou ik persoonlijk naar Juno gaan. Zie daarvoor hier de recensie van mijn collega George van Hal.

Ricco van Nierop