• Evenement: 37e Internationaal Film Festival Rotterdam, 2008
  • Data: 23/01 –
  • 03/02
  • Datum bespreking: 22 Januari 2008

IFFR 2008: Tip Tien


Het Film Festival Rotterdam gaat komende week van start. Zoals elk jaar is de blik voornamelijk naar de toekomst gericht. Een open blik op de hele wereld. Beginnende filmmakers en oudere, nog steeds onbekende, cineasten krijgen er aandacht. Natuurlijk draaien er ook grote bekende films, zoals dit jaar van Wes Anderson, de Coen-broers, Pieter Kuijpers, Paula van der Oest, Gus van Sant, Jason Reitman, Brian de Palma en Kitano Takeshi. Maar het Rotterdamse festival is vooral leuk vanwege de verrassingen. Zo draait er een film met de titel: The King of Ping Pong en komt de punkband The Melvins optreden bij experimentele lugubere filmpjes van Cameron Jamie.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar volgt de Recensent het filmfestival op de voet. Elk jaar levert dat veel vermoeidheid op, maar ook erg veel energie. Die energie komt voornamelijk van de creativiteit van de filmmakers die in Rotterdam hun producten laten zien. Niet alleen komt de hele wereld op het witte scherm voorbij, de verhalen die vertelt worden zijn zeer divers en de middelen waarmee deze verhalen vertelt worden zijn nog diverser.

Over twee weken staat er in dit magazine een verslag over het hele filmfestival, met een lijst van de meest indrukwekkende films die ondergetekende gezien heeft. Om te kijken in hoeverre ik mezelf laat verrassen, geef ik die lijst met indrukwekkende films alvast op voorhand in de vorm van aanraders. En dan over twee weken maar eens kijken welke tips bij mij overeind zijn gebleven.

1. Wes Anderson – The Darjeeling Limited
Het is misschien wat gemakzuchtig om een ondertussen gevierd regisseur (Rushmore, The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic) tot grootste aanrader uit te roepen. Maar ik ben gewoon razend nieuwsgierig naar deze roadmovie met liedjes van drie broers (Jason Schwartzman, Owen Wilson en Adrien Brody) door India.

2. Joel & Ethan Coen – No country for old men
Wederom overbekende regisseurs (Fargo, Big Lebowski, etc) met een harde film over drie oude mannen die op een geldkoffer uit zijn, met zwarte humor en bloedvergieten als gevolg.

3. Hou Hsiao-hsien - Le voyage du ballon rouge
Een Franse film, spelend in Parijs, verwijzend naar een klassieke Franse kinderfilm, met de Franse actrice Juliette Binoche, gemaakt door een Taiwanees. En niet zomaar een Taiwanees, maar Hou Hsiao-hsien, de man van Three Times.

4. Paula van der Oest – Tiramisu
Van der Oest heeft weer een komedie gemaakt. Na haar meesterwerk Zus & zo (2001), maakte ze twee drama’s (Verborgen gebreken en Moonlight) en een wat luchtigere film (Madam Jeannette). Tiramisu is een tragikomedie over toneelspelers, met Anneke Blok als actrice en Jacob Derwig als boekhouder.

5. Pieter Kuijpers – TBS
Wederom de terugkeer van een Nederlandse regisseur bij een beproefd genre. Na Van God los (2003), kwam Kuijpers met Off Screen, Griezelbus en Dennis P. TBS is weer een zeer harde film met Theo Maassen als TBS-er op de vlucht en het jonge talent Lisa Smit als gegijzelde tiener.

6. Cameron Jamie & The Melvins live
Cameron Jamie is Artist in Focus, wat zoveel inhoud dat het hele oeuvre vertoont zal worden in Rotterdam. Dat leidt echter niet tot een plaats op mijn tiplijst. Ik heb nooit een film van deze experimentele kunstenaar gezien. Filmpjes over Halloween, televisieworstelen en zwarte piet ( - ). Het feit dat deze filmpjes vertoont worden, terwijl de legendarische punkband The Melvins komt spelen, geeft echter de doorslag om te gaan kijken. De enige film waarbij oordopjes geen kwaad kunnen.

7. Jason Reitman – Juno
Jason Reitman is nog niet zo bekend als zijn vader Ivan (regisseur van oa. Ghostbusters), maar hij brak al wel door met het hilarische Thank you for smoking (2005). Komedie Juno gaat over een schoolmeisje dat zwanger is en haar kind af wil staan aan een yuppenstel.

8. Pen-ek Ratanaruang – Ploy
Pen-ek Ratanaruang maakte het prachtige Last life in the universe waarbij de architectonische gestileerde beelden perfecte beeldpoëzie opleverde. Waar het verhaal over ging, kan ik me niet herinneren. Ploy gaat over een ruziemakend stel in een hotelkamer. Maar dat doet er natuurlijk helemaal niet toe.

9. Marjane Satrapi - Persepolis
Persepolis is een autobiografische stripverfilming in zwart-wit. Over een meisje dat in de jaren ’80 opgroeit in Iran. De plaatjes ogen prachtig. Ben benieuwd of alle lof die de film kreeg terecht is.

10. Gus van Sant – Paranoid Park
Gus van Sant heeft nog wel eens de plank mis geslagen. Maar met films als Drugstore Cowboy en Elephant heeft hij voldoende krediet opgebouwd om weer nieuwsgierig te worden naar zijn nieuwste film. Een thriller over een jonge skater die per ongeluk een security guard ombrengt. Gemaakt met heel veel amateurs, wat misschien geen aanbeveling is.

Runners up: Shanghai Trance (David Verbeek!), Mio fratello è figlio unico, Dagen zonder lief, Margot at the wedding, The Mourning forest, Redacted (USA-protest van Brian de Palma), Stellet licht, Unfinished sky.

Opvallende titels: The king of ping pong, Allen Ginsberg gives great head, Un baiser s’il vous plait!, Bare-asses Japan, A gastronomic story, Freaky useless spicy story, Happy desert, My Marlon and Brando, If you go down in the woods today, Dear Bill Gates, The golden age of fish (films met dieren in de titel willen nog wel eens hoog in de publiekspoll komen!) .

Ricco van Nierop