• Artiesten: Sesamstraat
  • Componist: Hennie Vrienten
  • Titel: Vriendjes voor altijd, De leukste liedjes uit Sesamstraat
  • Uitgever: Rubinstein
  • Datum bespreking: 18 December 2007

Oh-o-Oh, Vrienten voor altijd


Als ik Sesamstraat kijk met mijn dochter (2,5) heb ik een voorkeur voor de poppen afkomstig uit de oude Muppet-stal. Ik noem een Elmo, Grover, Cookie, Oscar, Bert en Ernie. Vooral vanwege hun grappige voorkomen en dito dialogen. De vanuit Amerika geïmporteerde scènes bevatten echter niet de beste en leukste liedjes. Die zitten dan weer in de Nederlandse scènes met de poppen Ieniemienie, Tommie, Pino, Purk en de acteurs Frank, Lot en Meneer Aart. Liedjes die allemaal gecomponeerd zijn door de Harry Bannink van dit moment: Hennie Vrienten.

Vriendjes voor altijd heet de cd (+ boekje) dat onlangs door Rubinstein en de NPS is uitgebracht. Een welkome cd, want de liedjes zijn ook via de Sesamstraat-site te beluisteren/bekijken en natuurlijk regelmatig op tv te bewonderen. Maar met een cd kun je veel beter tegelijk spelen en meezingen met Pino over ‘Lief lieveheersbeestje’. Wat een heerlijke schorre stem heeft die vogel! Of meeswingen met Gerda en haar ‘Gasfornuis dat leeft’. Meefantaseren met Tommie die graag ridder wil worden in liedjes als ‘Toverpaard’ en ‘Ridder Tommie’, waarvan de laatste een erg leuk filmpje heeft op Sesamstraat.nl.

Teksten

De cd kent met 35 liedjes een breed spectrum aan onderwerpen. Niet alleen grappige en fantasievolle liedjes komen voorbij. Ook serieuzere liedjes over jaloezie (‘Mijn broer’ door meneer Aart) en over de dood (‘Vogeltje Hendrik’ door de beste zanger van het stel: Frank Groothof) staan op de cd. De teksten werden geschreven door een groot aantal tekstdichters. Mies Koppen (o.a. ‘Ridder Tommie’), Marjet Huiberts (o.a. ‘Post voor konijn’), Erik van Os (o.a. ‘Ik moet in bad’), Willem Knigge (o.a. het geweldig leuke ‘Stoepkrijt’) en Theo Olthuis (o.a. ‘Onderbroek’). En nog één iemand van de vorige generatie: Karel Eykman die de mooie regel dicht: zandkastelen gaan nooit vervelen. Stuk voor stuk hoogstaande liedteksten voor de allerkleinsten. Zelfs tot aan ‘Purk’s badlied’ van Theo Olthuis toe:

Siene-piene, spatte spette,
Vieze-wieze, natte peppe
Hasse-wasse, zepie-poe…
Purke-lurke lekke zitte,
Niet na bette toe

Slordig boekje

Ondanks dat er op de hoes staat: ‘boekje met cd’ zie ik het toch echt andersom. En dat is maar goed ook, want de cd is een perfect product en het boekje is een slordig bijproduct. Dat Sien genoemd wordt als een van de zangers, terwijl zij niet op de cd te horen is, kan opgevat worden als klein slordigheidje. Maar een krokodil en een konijn door elkaar halen, gaat mij te ver.Van het liedje ‘Dierendokter Dik’ bestaan een heleboel, door Driek van Wissen geschreven, teksten die telkens door Lot op dezelfde muziek worden gezongen.

De tekst in het boekje gaat over een krokodil met zwaarmoedigheid, terwijl de tekst van het liedje op de cd over een konijn gaat die zijn hol ontvlucht is. Dat leest toch minder leuk voor, zeker als ik aan mijn dochter moet uitleggen waarom die huilende krokodil bij dit liedje is getekend.
Sowieso is het boekje niet handig mee te lezen met de cd. Men heeft ervoor gekozen om de teksten ruim op te maken, waardoor maar de helft van de liedteksten zijn opgenomen. Jammer.

De muziek

Hennie Vrienten (Doe Maar, Manificent Seven, filmcomponist, poëziefanaat) is niet voor niets de Harrie Bannink (vaste componist van Annie MG Schmidt, pianogeitebreier in de Ome Willem Show) van nu. Vrienten schudt net als Bannink een heel scala aan muziekstijlen losjes uit zijn mouw en is niet bang om grappige elementen toe te voegen zonder dat het kinderachtig wordt. Bijvoorbeeld in ‘Stoepkrijt’, dat een soort van country-stijl heeft, maar zijn frivoliteit dankt aan het fluiten en de tweede stem van Hennie Vrienten. Vrienten is ook overduidelijk te horen in de DoeMaar-achtige koortjes in ‘Onder mijn bed’. Een vrolijk Frans-achtig wijsje. Vrienten weet telkens de juiste stijl te creëren, die het lied naar een hoger plan tilt. Het grappige ‘Heksenliedje’ is in de basis een heen en weer hobbelend hoempaliedje, maar krijgt de juiste spanning mee door een hoge, ijle keyboardpartij. De herkenbaarheid van Vrienten zit niet alleen in de koortjes, maar vooral in de veelzijdigheid en vakkundigheid.

Ik suggereer daarom ook een nieuwe titel voor deze cd: Vrienten voor altijd . Mijn dochter knikt en zingt verder over de krokodil onder haar bed: Ooh-oh-Ooh.

Ricco van Nierop