• Titel: The tube with a hat
  • Regisseur: Radu Jude
  • Hoofdrollen: Marian Bratu, Gabriel Spahiu
  • Datum bespreking: 29 Januari 2007

TV Gratis thuisbezorgd


BTW-vrije maandag, 19% korting op alle tv’s bij Media Markt. En de klanten blijven maar komen en gaan, ze leveren hun portemonnee af, bij de ingang en lopen met een grote doos de zaak weer uit. Of laten deze nog dezelfde dag thuisbezorgen. Mochten ze het niet redden binnen een dag, alsof het om een pizza gaat; geen bezorgkosten. De consument is binnen enkele jaren weer terug voor een nieuwe tv: tot de volgende stuntaanbieding, of tot de industrie weer een nieuwe tv heeft bedacht. Ook een kapotte afstandsbediening is een leuke aanleiding.

Op het International Film Festival Rotterdam draait de korte film The tube with a hat. Daarin gaat de tv stuk van een Roemeense familie. Vader heeft al weken beloofd om hem samen met zijn achtjarige zoontje weg te brengen naar de reparateur in de stad. Deze zondag moet het er maar van komen, al regent het wel. Het zoontje wil vanavond echt weer naar z’n favoriete serie kijken. De tv wordt ingepakt en samen slepen vader en zoon hem de heuvel af en komen bij een sloot, maar de brug is zoek. Geen nood. Vader klimt door de sloot naar de overkant, loopt het weiland in naar de volgende sloot en haalt daar de, als brug dienende, plank op. Vervolgens slepen ze de tv over de sloot en met tv en plank gaan ze naar de volgende sloot. Uren later arriveren ze bij de reparateur, die het apparaat weinig kans meer geeft, maar met een blik op het zielig kijkende zoontje gaat hij het toch nog proberen. Vader spreekt zoon moed in, als ze buiten tussen de streekgenoten met kapotte apparaten zitten te wachten.

Het is al half donker als ze teruggaan met de gerepareerde tv. Zoon wil opschieten, maar is al behoorlijk moe. Vader wil eerst wat eten in een klein restaurant. Ze eten, vader geniet meer van het feit hier te zijn, dan van het eten. Op de terugweg gaat het heftiger regenen. Door de modderige weg glijdt de zoon haast uit, waarna vader besluit de tv in zijn eentje te dragen. Hij laat 'm vallen. Thuis gekomen, zijn ze volkomen doorweekt. Het zoontje gaat ervan uit dat de tv wederom stuk is. Vader installeert het apparaat en er verschijnt sneeuw op het beeld. Hij opent de achterkant en rommelt wat, waarna de tv het wel doet. Vreugde alom. Gezamenlijk kijken ze naar de tv.

De film The tube with a hat vertelt geen origineel verhaal. Clichématige treurnis (inclusief Roemeense regen en modder) met een vonkje vreugde aan het slot. Een beetje zoals het leven zelf, als je geluk hebt. Daarom is het wel degelijk een sterke korte film. De film draait komende week nog op het International Film Festival Rotterdam (donderdag 1 februari in Lantaren in het verzamelprogramma Romania short). Tv-kijken kan altijd nog (althans als u in het Westen woont).

IFFR-2007 FILMTIPS

Verdere tips vanaf het festival zijn: La Antena (Guy Maddin meets Fritz Lang), Antonia (Dreamgirls meets Habana blues), What a wonderful world (Marokkaanse huurmoordenaar in prachtig geschoten Tati-taferelen), Falling (begrafenis wordt reünie met sterk acteerwerk), Das Leben der Anderen (goed gedocumenteerde en tot einde spannende Stasifilm), A guide to recognizing your saints (Robert Downey jr is al leuk, maar deze coming-of-age heeft nog veel meer te bieden), Clash of egos (humoristische aanklacht tegen art-films!), Reprise (sterke Noorse schrijversfilm), 12:08 East of Bucharest (er valt wel degelijk ook te lachen met Roemenen en de tv).

Volgende week op deRecensent een uitgebreid verslag van het IFFR 2007.

Ricco van Nierop