Hrant Dink (1954 - 2007)


Journalist en hoofdredacteur Hrant Dink werd vrijdag 19 januari door een zeventienjarige jongen in Istanbul voor de deur van zijn redactiekantoor vermoord.

Afgelopen november ontving Dink de Oxfam-PEN-award vanwege zijn inzet voor de Armeense bevolking in Turkije en voor de erkenning van de Armeense genocide in de periode 1915-1917 door de Turkse staat. De prijs is bedoeld als ondersteuning voor schrijvers en journalisten die zodanig beperkt worden in hun vrije meningsuiting dat het bedreigend wordt. Bij de uitreiking van deze ondersteuning (tijdens het Crossing Border Festival) zijn de ‘winnaars’ meestal niet zelf aanwezig (ze zitten of in de gevangenis of kunnen niet weg van hun schuilplaats).

Hrant Dink was er wel, met vrouw en dochter, in een tent op het Spuiplein in Den Haag en sprak kort en rustig een dankwoord uit, dat hij afsloot met het volgende statement:

“Ik verhef mijn stem vanuit hier, omdat mijn stem, mijn pen, dit soort prijzen en dit soort aandacht de wapens zijn waarmee de vrijheid verdedigd moet worden.”

RvN