• Titel: Vincent
  • Artiest: SUB
  • Tekenaar: Brecht Evens
  • Label: Baltic/Stichting SUB
  • Uitgever: Oogachtend
  • Datum bespreking: 22 Januari 2007

Vincent: nu dubbel zo goed


Eerst was er een melancholische song van de beginnende Tilburgse band SUB. Het lied gaat over de dood van Jimmy en hoe Vincent en Katie dat verwerken. Vervolgens kwam de jonge Vlaamse striptekenaar Brecht Evens langs en ontstond het idee voor het Vincent-project. Met die ene song als uitgangspunt schreef Evens een scenario voor een stripalbum en doken de mannen van SUB de studio in en kwamen met nog 14 liedjes op de proppen.

SUB bestaat uit vier gasten van de Tilburgse rockacademie. Ze maken lekker in het gehoor liggende Americana-muziek. Om het Nederlands te houden, liggen ze muzikaal gezien in de lijn van The Fatal Flowers en The Yearlings.

‘Wendy’s Temple Bar’ is de song waarmee het project begon. Een mooie melancholische song, net als de piano-ballad ‘Painter’. ‘Caroline’ is een rustig liefdesliedje. Verder staat het album vol met up-tempo nummers; korte effectieve rockliedjes, waar je vrolijk van wordt. Vooral ‘Back to Doolin’ en ‘Weighty worries’ springen er uit.

But you know down in your heart
Traveling won’t get you far
You’ll never go where you belong
When it’s yourself
You’re running from

(Weighty worries)

De band werkte het korte verhaal over de drie vrienden in Dublin, samen met striptekenaar Brecht Evens uit. Vincent vertrekt uit het dorpje Heukelom naar Dublin en ontmoet daar de Ierse Katie. Later komen ze Jimmy tegen, een oude dorpsgenoot van Vincent. Jimmy is een populaire jongen, terwijl Vincent moeilijk contact kan maken. Ze trekken met elkaar op, tot Katie meer naar Jimmy trekt.

Het stripboek van Brecht Evens oogt wonderschoon. De hoofden van zijn personages zijn soms wat te kubistisch, maar verder werken alle stijlmiddelen die Evens inzet bevorderlijk voor de lees- en kijkervaring. Evens weet vooral goed gebruik te maken van kleuren. Verschillende fases van het verhaal krijgen een eigen achtergrondkleur, van stemmig zwart-wit voor de treurige scènes, tot warm rood voor de vrolijke bartaferelen. Gitzwart wordt gebruikt voor de dromen van Vincent die meestal uit de hand lopen. De afwisseling wordt voortgezet in de grootte van de plaatjes en in het gebruik van zowel het Nederlands als het Engels.

Na het lezen van het stripboek keer ik met andere oren terug naar de cd van SUB. De verschillende liedjes vallen op hun plaats in het verhaal. Soms beschrijven ze letterlijk een voorval uit Vincents leven, soms betreft het meer de sfeer en de stemming die overeen komen. Het zal niemand verbazen dat de cd-hoes perfect is vormgegeven en dat er diverse schetsen en tekeningen van Evens in zijn verwerkt. Zo staan alle songteksten afzonderlijk op losse blaadjes, waarop tevens een bijbehorende tekening uit het stripboek staat.
Kort gezegd: Vincent is een prachtig resultaat van een mooi samenwerkingsproject.

Ricco van Nierop