• Artiest: Elizabeth Schimana
  • Titel: Virus
  • Label: Chmafu Nocords
  • Datum bespreking: 22 Februari 2015

Het virus en de gloeikoorts


Elizabeth Schimana. Die bespeelde eertijds nog de höllenmaschine.

De höllenmaschine, dat was de Max Brand synthersizer.

Max Brand, waarom stond hij eigenlijk nooit op dat prachtige An anthology of noise and electronic music-reeksje?

Dat prachtige An anthology of noise and electronic music-reeksje, daarvan verscheen in 2012 als heldere hemel bij donderslagen onverhoeds en onverwacht en ongezien een zevende (en laatste deel), en ik, stommeling stommeling, die dacht dat ze bij zes zouden ophouden, en heel 2012 2013 2014 en de 1ste maand van 2015 de andere kant op luisterde, en dat zevende deel eerst onlangs pas onder oren kreeg, veels te laat om het nog te rievjoewen, veels te laat voor alles, veels te laat om te roepen en te zeggen gijlie altemaal moet op de hoogte zijn!, en het is juist zoon prachtig deeltje geworden menSEN, een driedubbelaar, als uitsmijter een driedubbelaar kajje geloven?, waar de 1ste zes gewoonstdubbelaars waren, en ik luisterde even de andere kant op en miste de kans u te vertellen van dit deel, dit zevende deel, dit laatste deel, dit ozomoje deel, ow! er staat zoveel mooist op menSEN, Luciano Berio staat er op menSEN, en Don Preston en ik wist niet eens dat hij solowerk gemaakt had verdomme, en Fausto Romitelli staat er op, en Justin Broadrick, en Henry Cow, en Osso Exótico, en Mika Vainio, en The Rita, en Erin Sexton, en dan nog heel veel dat ik niet kende en dat mooi is maar ik miste, ik luisterde de andere kant op en miste, de gelegenheid, u hier ALLES over te vertellen en -

Maar waar zat ik? Elizabeth Schimana. Die klom uit de hel. Die klom uit de masjiene. (de hel slaapt in de masjiene! de hel slaapt in de masjiene! de hel slaapt in de masjiene! in de masjiene droomt de hel! masjienemasjienemasjienemasjienamamamamamaMAAAAAHHHH)

(masjienes en wolven)

(welkom in de masjiene. de geest in de masjiene. al wat de bakker de masjiene vertelde was dat hij nog nooit de wet overtreden had)

(Op de hoogte, reddingspoging, onzin) (ik vind dit moeilijk toneel. wel knap dat ze zal die tekst onthouden hebben)

Elizabeth Schimana. Klom uit de masjiene, klom uit de hel, klom omhoog.

(zoals Poohbeer ben ik opgeklommen naar jouw honing)

(hoger honing)

Elizabeth Schimana. Klom uit de hel. Klom uit de masjiene. Misschien met een klein beetje hulp van Gernot Tutner. Misschien ganz op eigen kracht. We waren er niet bij, wel? Ze klom. En ze nam een Virus mee.

(hadden die eikels van fucking Pearl Jam (pearl jam eat my shite!) (don’t open the box, take the money) ook niet al ooit es iets met n virus aan de hand?)

(jezus meende je dat nou echt over de gedrevenheid van eddie godvergeten vedder? als er één aanstellerige pozeur is, is hij het wel)

Van een virus gaat wij gloejen. Wij krijgt mooistblos op de wangen. De hitte. De koortsdromen.

(als kind kreeg ik koorts. ik droomde dat ik in een bed lag dat groter was dan de kamer waarin het stond. ik droomde van een kamer waarvan de deur oneindig ver leek, piepklein en ver daar in de diepe duisternis. (diepe wildernis: de wegen). ik droomde dat ik dood ging, en op de gang mijn zus hoorde lopen, en ik wilde roepen ik wilde roepen want ik wilde niet alleen zijn als ik stierf, maar er kwam geen geluid, en toen kwam de dood, heel gek, beginnend in mijn tenen en tergend langzaam optrekkend. en ik dacht Is dit doodgaan? en ik dacht aan dat doorzichtige poppetje in TikTak dat heeltemaal opgevuld werd met het drinken dat hij dronk: dronk hij aardbeienlimonade dat werd hij van foes bis kopf rood. en ik dacht, ik ben dat doorzichtige poppetje en de dood is een filmpje in TikTak)

Op Virus zelfs drie virussen: een eenpunttwee, een driepuntnul en een eenpuntdrie. In lengte variërend van net iets langer dan twintig minuten tot net iets langer dan achtentwintig minuten, dus dit Virus is voor Schimana’s doen (en voor Chmafu’s doen voor die materie) een lange zit.

Maar wat een moje zit.

Ow, het doosje is weeral zo mooi. Zoon mooi metalen doosje. Te plat voor een sigarendoosje maar het kon een sigarettendoosje ween als u niet al te ketting rookte.

(maar dan moest u een zonnebrildrager zijn en een scooterrijder zijn en al die dingen zijn die geen zinnige mens ooit zou willen zijn) (weetjewatikwelzouwillenzijn)

Het eerste virus in een geestdans op de piano. Wie zit daar achter de piano, Manon-Liu Winter natuurlijk, wie anders truttemie? De laagste noot op de piano, en hakt voort. En bromt voort. En gaat voort.

Schimana op live generated electronic resonating body (het zegt) (een levend gegenereerd elektronika resonerend lichaam?) (ach waarom speel je niet gewoon het pensklavier);

(ik vind dit moeilijk toneel) (op de hoogte reddingspoging onzin)

welja: in ieder geval is er een interaksie gaande tussen die piano en whatever het is dat Schimana doet; eerder dan een otterna bewerkt pianissimo.

(want ja wijltjenslang is het inderdaad kaum audibiel).

Je oren moeten turen hier. Een oefening in langzaam luisteren. De stilte verklankt. De stilte die dreigt. Wat ingelost wordt in de zeventiende minuut, als het dreunen gaat.

Het volgende virus is voor live generated electronic resonating body en strings woodwinds brass en percussion sets, door het RSO Wien (welja). Het zoemt zwart. Het zoemt onderaards. Zwartzoem en de brass onderaards. Het koper onder de grond, om het een malenk beetje duidelijker te zeggen dan. Se blaast stofwolkjes op, zie je ze?

Zwartzoem tracht opstijgen maar se is te dronken veur te vliegen. Het haalt adem. Suggestief. Ik dacht dat ik een zonnebloempit zag lopen overheen de huiskamervloer.

Ondanks dat sij verslagen zijdt, een lichte euforie (want wij zijdt glorieuze verliezers). n Ketterse fanfare. Sij zijdt te frech besoffen om recht te spelen en dus speelt sij krom en knoestig.

Droney bigbandfreejazz? Of n verkapte cover van dat bezopen Pals-eepeetje van You Fantastic!?

Eenpuntdrie en Igor Gross mag perkusjoneel met het live generated electronic resonating body komen interakteren. Dat rammelt een beetje. Boembafpaukenslag en heenenweer. Belletjens. Durf ik hier Z’ev noemen? Hoe ook. Marsjeren doet het. Het stampt maar voort.

(koningen raken geen deuren aan koningen raken geen deuren aan)

Wordt voller. Klokklinkende bekken en. Rollende donder natuurlijk ook.

Gloejend van virus. Gloejend van beelden. Gloejend van muziek. God –

hoe prachtig, dit.

(tim donker)