BOEKEN 2014 - Indrukwekkende leeservaringen


Er is niet één boek dat indruk maakte in 2014. Er zijn er wel honderden. Omdat dat weer wat veel van het goede is, presenteert deRecensent een selectie. We vroegen elf auteurs naar hun meest indrukwekkende leeservaring van het afgelopen jaar. Dat zijn niet per definitie nieuwe boeken, van alles komt voorbij in dit elftal.
Met medewerking van Hendrik-Jan de Wit, Saskia Stehouwer, Marc Fabels, Christiaan Weijts, Joost Baars, Mira Feticu, Olaf Risee, Tim Mathot, Eva Meijer, Harry Zevenbergen en Ricco van Nierop.

Tonke Dragt: De brief voor de koning

Mijn dochter is negen jaar en ik lees haar elke avond voor. In mijn jeugd las ik vooral stichtelijke boeken, maar met Doris maak ik kennis met een andere wereld. Wat heb ik genoten van De brief voor de koning van Tonke Dragt. Een fantastisch fantasieverhaal vol ridders en levensgevaar. Een boek dat een feest is om te lezen.
Hendrik-Jan de Wit, vader, wolkendichter en webredacteur (info)

 

Rens van der Knoop - Twee mannen spreken elkaar onopgemerkt aan

"Een buurtbewoner sprong en verhief zich": de poëzie van Rens van der Knoop voelt zich lekker bij tegenstellingen. In zijn debuutbundel schakelt hij haast onzichtbaar tussen erbij horen en er niet bij kunnen. Melancholie en troost tegelijk. De dichter gebruikt beelden die onnadrukkelijk lijken maar knap balanceren tussen scherpte en compassie.

   

Saskia Stehouwer, dichter (info + beluister hier een interview)

 

Naomi Rebekka Boekwijt - Pels

De schrijvers die ik dit jaar las: Lydia Davis, Shira Keller, Alma Mathijsen en Naomi Rebekka Boekwijt, hebben iets gemeen, zag ik achteraf: hun personages zijn zonder uitzondering hyperzelfbewust en onttrekken zich zo, soms letterlijk, aan (de) samenleving. Lydia Davis is hors concours, dus breek ik een lans voor Boekwijt. Pijnlijk scherp observator met volstrekt eigen stijl, na verhalenbundel Pels benieuwd naar haar debuutroman Hoogvlakte.
Marc Fabels, schrijver, tekenaar, ontwerper, muzikant (info + blog)

 

Kees ’t Hart - Teatro Olimpico

Jammer dat er in Nederland geen equivalent bestaat van de Bollinger Everyman Wodehouse Prize voor komische fictie. Anders zou hij dit jaar beslist gaan naar het hilarische Teatro Olimpico van Kees ’t Hart. Het is een verslag van twee Haagse theatermakers die – half uit naïviteit, half uit ijdele eerzucht – in zee gaan met wat twijfelachtige Italianen die beloven hun stuk in Vicenza opgevoerd te gaan krijgen. Het boek is geschreven als een onweerstaanbaar geestig verantwoordingsverslag aan een subsidieverstrekker, die minutieus krijgt uitgelegd waar het allemaal fout is gegaan, inclusief begrotingstabellen. Speels, slim, clownesk en tegelijkertijd ook ernstig en al te menselijk.
Christiaan Weijts, schrijver, columnist Groene, NRC (info)

 

Morani Kornberg-Weiss - Dear Darwish

In haar debuut Dear Darwish richt de Amerikaans/Israëlische dichteres Morani Kornberg-Weiss zich een bundel lang tot de grote Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. Dat levert een even onverbiddelijk, moedig als kwetsbaar zelfonderzoek op, waarin in de traditie van Jack Spicer in alle onmogelijkheid een ontmoeting plaatsvindt. Een belangrijke bundel die ik las, herlas, vertaalde en in 2015 blijf lezen.
Joost Baars, dichter, essayist (info)

 

Mohammed Mrabet - Liefde met een lok haar

Wanneer je 'Liefde met een lok haar' van Mohammed Mrabet leest, val je meteen in een sprookje: eenvoudige stijl, duidelijk contract tussen de auteur en de lezer. De rollen die de verteller aan zijn personages geeft komen ook uit een sprookje. Of uit het epos van Homerus: het verhaal van de man (Odysseus) die een vrouw (Circe de heks) ontmoet.
Mira Feticu, auteur, producent Literature Late Night (info)

Tim Mathot – Max

Het boek beheerste me zowat het hele jaar. Met name in september en oktober, toen ik het schreef. Weinig tijd voor andere zaken. De roof van Ganymedes bleek een rode draad in het boek te zijn. En dat realiseerde ik me pas achteraf! En dan de Enigmavariaties, want waar zou je zijn zonder vrienden! Nu nog een uitgever…
Tim Mathot, auteur, columnist (info)

   

Miles J. Unger - Machiavelli, een biografie

U kent ongetwijfeld de negatieve connotatie van het woord ‘machiavellistisch’. In Machiavelli, een biografie legt Miles J. Unger uit dat Niccolò Machiavelli in zijn geschriften niet van een utopisch ideaal uitgaat maar van de realiteit, die hij als ambtenaar van Firenze goed kent. Zijn ideeën bieden inzicht in de (hedendaagse) politiek en Unger geeft voldoende redenen om de negatieve connotatie te herzien.
Olaf Risee, dichter, podcaster WVTTK (info)

Ali Smith – How to be both

  Op 1: How to be both van Ali Smith. Een slim boek over tijd, kunst, herinnering, rouw, liefde, taal, verhalen. Speels en licht en serieus. Andere eervolle vermeldingen zijn voor: The blazing world van Siri Hustvedt: over kunst en feminisme, weten en niet-weten, wat woorden wel en niet kunnen. We are all completely beside ourselves van Karen Joy Fowler: over families, herinnering, dieren en mensen en mensen als dieren. En A tale for the time being van Ruth Ozeki, over tijd en verhalen en de grenzen van wat we weten en hopen.
Eva Meijer, kunstenaar (in woord, klank en beeld) (info)

 

Carol Ann Duffy - The World's Wife

Achter iedere beroemde man schuilt een vrouw. Het is het uitgangspunt van deze bundel. In The World's Wife schrijft Duffy, de Britse dichteres des Moederlands, gedichten over 30 vrouwen achter, naast en voor hun mannen. Mrs. Icarus is volgens Duffy de zoveelste vrouw, die toekijkt hoe haar man een totale idioot van zichzelf maakt, met fatale afloop zoals we allemaal weten. In de bundel komen meer mannen er slecht van af. – lees hier verder over deze bundel
Harry Zevenbergen, dichter, radiomaker (info)

 

Alice Munro – De liefde van een goede vrouw

Van alle korte-verhalen-bundels die ik las, was die van Sanneke van Hassel (Hier blijf ik) zonder twijfel de beste, maar dat is geen verrassing. Van Hassel staat al jaren hoog op mijn lijstje. Ik werd dit jaar wel aangenaam verrast toen ik voor het eerst Alice Munro las. Indringende verhalen over dagdagelijkse dingen als de afwas, het afscheid van kinderen, de liefde die komt en gaat, de achtergelaten auto op het parkeerterrein. De lichtheid van het drama en de heftigheid van haar fijnzinnige stijl maken dit een aanrader.
Ricco van Nierop, journalist, radiomaker (info)

 

Redactie: Ricco van Nierop. Met dank aan Edwin Fagel.

Lees verder op de Recensent:
BOEKEN 2013 - Indrukwekkende leeservaringen
BOEKEN 2012 - Indrukwekkende leeservaringen
BOEKEN 2011 - Indrukwekkende leeservaringen
BOEKEN 2010 - Indrukwekkende leeservaringen
BOEKEN 2009 - Indrukwekkende leeservaringen
BOEKEN 2008 - Indrukwekkende leeservaringen
BOEKEN 2007 - Indrukwekkende leeservaringen
BOEKEN 2006 - Indrukwekkende leeservaringen