• Auteur: Carol Ann Duffy
  • Titel: The World's Wife
  • Uitgever: Picador
  • Datum bespreking: 29 December 2014

Vrouw van de wereld


Achter iedere beroemde man schuilt een vrouw. Het is het uitgangspunt van deze bundel van Carol Ann Duffy, de Britse Dichter Des Vaderlands, de eerste vrouw en de eerste Schot die deze positie mag bekleden. In The World's Wife schrijft Duffy gedichten over 30 vrouwen achter, naast en voor hun mannen. Mrs. Icarus is volgens Duffy de zoveelste vrouw, die toekijkt hoe haar man een totale idioot van zichzelf maakt, met fatale afloop zoals we allemaal weten. In de bundel komen meer mannen er slecht van af. Mrs Freud heeft geen goed woord over voor de penisobsessie van haar man. Verder komen Queen Herod, the Devil's Wife, Mrs Darwin, Frau Freud, Queen Kong, Pope Joan en vele andere vrouwen voorbij die tot nu toe een onbeduidend bestaan leden. In haar scherpe, satirische verzen brengt Duffy deze vrouwen tot leven.
Ik vond de bundel toen ik onlangs in Edinburgh was en een tentoonstelling bezocht in the Royal Gallery bij Holyrood Palace. In de Gallery vielen gedichten te lezen en te beluisteren van alle Dichters des vaderlands die haar voorgingen en dat zijn niet de minsten. De traditie gaat aan de andere kant van de Noordzee honderden jaren terug. Ook tegenover de Gallery in de muren van het Schotse parlement vind je gedichten/citaten van vele grote dichters.

In Elvis's Twin Sister schrijft ze:

Elvis is alive and she's female: Madonna.

They call me
sister Presley here
The Reverend mother
digs the way I move my hips
just like my brother.

A wimple with a novice-sewn
lace band, a rosary,
a chain of keys,
a pair of good and sturdy
blue suede shoes

En de evolutie theorie kwam natuurlijk ook niet uit de lucht vallen:

Mrs Darwin

7 april 1852.

Went to the Zoo.
I said to him -
Something about that Chimpanzee over there reminds me
of you.

Wanneer je the World's wife wilt kopen, raad ik je aan het in Edinburgh te doen. Bezoek de tentoonstelling, steek wanneer je naar buiten komt de straat over en lees de muur van het parlement. Loop vervolgens de Royal Mile omhoog, breng een bezoek aan de Scottish Poetry Library in Crichton's Close en loop weer verder. Wanneer je bijna bij het Kasteel bent, sla dan rechtsaf Lady Stair's Close in. Onderaan de trap vind je het Writer's Museum. Hier vind je voor het museum op de grond citaten van gedichten van de Edinburgh Makars (Stadsdichters van Edinburgh). Sir Walter Scott, Robert Burns e.v.a. Onderweg passeer je, het kan niet op, ook nog het Storytellers centre.

Harry Zevenbergen


Gedichtenmuur Schots Parlement, Edinburgh


Gedicht Stevenson, Edinbrugh Makars